Regija
POSLJEDNJI DIO INTERVENCIJSKOG PLANA

Stadion: u tijeku je gradnja pomoćnog i glavnog igrališta
Objavljeno 16. studenog, 2023.
Na glavnom igralištu treba posijati travu, postaviti navodnjavanje, izbušiti bunar
BELI MANASTIRIzgradnja novog Gradskog stadiona posljednja je nedovršena kapitalna investicija u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda.Njegova gradnja, koja je obuhvatila i rušenje starih drvenih tribina, počela je u srpnju 2021. godine. Od ‘‘prvog ašova‘‘ do današnjih dana prošlo je nešto više od dvije godine, a kada će se tamo zakotrljati prva lopta nitko ne može sa sigurnošću reći. Laički gledano, moglo bi to biti na proljeće iduće godine, ali... Precizan odgovor nismo dobili ni iz gradske uprave. Goran Hes, zamjenik belomanastirskog gradonačelnika, podsjeća kako je izradu projektne dokumentacije sufinanciralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a kroz Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova u 2018. godini. Projektirano je formiranje nove čestice na području starog stadiona, izgradnja središnje zgrade s tribinama, izgradnja središnjeg atletskog i nogometnog borilišta sukladno pravima HNS za 2. nogometnu ligu, izgradnja pomoćnog terena, multisportskog igrališta, teniskih terena, manipulativnih površina, internih kolnih površina, pješačkih staza, obodne ograde kompleksa, uređenje parkovnog prostora i zelenih površina kompleksa, izgradnja rasvjetnih stupova s reflektorima i ostale opće rasvjete kompleksa te spoj na komunalnu infrastrukturu.

- Izgradnju teniskih terena sufinanciralo je Ministarstvo turizma i sporta. Izgradnja središnje zgrade s tribinama pak sufinancirana je sredstvima EU-a kao dio projekta Gradski sportski park unutar Intervencijskog plana. Tvrtka Zuber iz Višnjevca zgradu je izgradila početkom ove godine - kaže Hes, dodajući da je na tribinama 600-tinjak sjedalica te da je izgrađena i fotonaponska elektrana. Dodaje kako je interijer opremljen gradskim sredstvima, a iz istoga je izvora osiguran novac za asfaltiranje manipulativnih površina.

- U tijeku je izgradnja pomoćnoga nogometnog igrališta s umjetnom travom vrijednosti 376.985,44 eura zajednice ponuditelja Concordia Consluting d.o.o. i Lumeg-in j.d.o.o. iz Zagreba. S 50.000 eura njegovu izgradnju sufinancira Osječko-baranjska županija kroz Program sufinanciranja kapitalnih ulaganja u sportske objekte i terene na području županije - kaže i pojašnjava da je završetak radova planiran za 2024. godinu. Paralelno se izvode radovi na obnavljanju dosadašnjeg pomoćnog, budućeg glavnog igrališta, a oni uključuju ravnanje terena, sijanje trave, postavljanje sustava navodnjavanja te bušenje bunara. Radovi su u završnoj fazi. Planira se i izgradnja dijela ograde kojom bi se zatvorio dio Gradskog sportskog parka. Sigurno je da novo sjedište, osim brojnih Belomanastiraca, očekuju igrači mjesnog županijskog prvoligaša ŠNK-a Baranja-Belje, koji igraju u prilično neprimjerenim uvjetima u prigradskom naselju Šećerani.

Ivica Getto
Rješenje za krov
Pokazalo se da je jedan od većih problema krov iznad tribina. Sukladno projektu, za tu je investiciju potrebno oko 100 tona čelika, što bi prilično opteretilo gradski proračun. Kako je uoči posljednje sjednice Gradskog vijeća istaknuo gradonačelnik Tomislav Rob, pronađeno je novo rješenje, pa će krov biti manjih dimenzija i lakši, što znači - jeftiniji.

Ne treba zaboraviti ni na nimalo jeftinu atletsku stazu, također predviđenu projektom. Premda se grad kreditno zadužio, sredstva se i nadalje traže na raznim stranama. Rob ističe kako postoje i obećanja za pomoć pri zatvaranju dijela financijske konstrukcije iz HNS-a, a u gradskoj upravi s nestrpljenjem očekuju raspisivanje raznih natječaja...

Možda ste propustili...

PRIGODNO I SKROMNO OBILJEŽENO 150 GODINA DRVNE INDUSTRIJE

Iza svojedobno moćnoga DIK-a Đurđenovac ostala bogata industrijska baština

VRIJEDNOST NABAVE I RADOVA IZNOSI 366.816 EURA

Nastavljaju sadnju drveća u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana