Kultura
29. DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA U VINKOVCIMA

Priča o Šokici iz Županje i engleskom industrijalcu
Objavljeno 15. studenog, 2023.
Predstavljena je nagrađena knjiga Županjca Ive Rešića “Engleska igra šokačke lady”

Predstavljanjem romana "Engleska igra šokačke lady" Ive Rešića u vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici započeli su 29. Dani Josipa i Ivana Kozarca, tradicionalne manifestacije koju su prije 29 godina osnovali Društvo hrvatskih književnika, Slavonska naklada Privlačica, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci i Hrvatske šume, a radi proučavanja, promicanja i vrednovanja književnih opusa zavičajnih književnika, poglavito Josipa (Vinkovci, 1858. - Koprivnica, 1906.) i Ivana Kozarca (Vinkovci, 1885. – 1910.), čija se književna djela čuvaju u Zavičajnoj zbirci Cibaliana Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.Glavna događanja su u Gradskoj knjižnici, ali ima još nekoliko popratnih događanja, poput predavanja dr. sc. Anice Bilić u Šumarskom domu o temi "Kuća Matije Antuna Relkovića u hodološkom prostoru i kulturnoj memoriji Vinkovaca", a u OŠ Vladimira Nazora Vinkovci predstavljena je knjiga Momira Uzelca "Kad je dida dijete bio".

No večer prije, u ponedjeljak, predstavljen je roman autorice Glorije la Marr "Srce traži zadovoljstvo", a to je pseudonim Nevenke Nedić, knjižničarke iz Bošnjaka. Razgovor s autoricom vodila je knjižničarka s Odjela književnosti Tena Blažević.

- Gloria la Marr u svom je prvom romanu, romansiranoj autobiografiji, sjedinila svoja tri puta - put prema Bogu, umjetnički put i put prema pravoj ljubav - rekla je Tena Blažević.

Kao prvi događaj 29. Dana Josipa i Ivana Kozarca predstavljena je knjiga Županjca Ive Rešića "Engleska igra šokačke lady - Dokumentarni roman o nogometu i ljubavi" objavljena ove godine i kojoj je na ovogodišnjim Danima pripala Nagrada za književnost. Roman je objavljen u izdanju Nakladničke kuće "Privlačica", utemeljitelja i organizatora Dana Josipa i Ivana Kozarca, i Gradske knjižnice i čitaonice Županja, a donosi dio povijesti Županje i srijemsko-posavskog kraja od 1875. do 1954. godine.

- Kako sam dugo vremena bio angažiran kao nogometaš i sportski djelatnik, prvotna ideja bila je knjiga o nogometu. Međutim, kako sam istraživao, dolazio sam do brojnih činjenica iz povijesti Županje, a u sve se to umiješala i jedna vrlo zanimljiva ljubavna priča između domaće djevojke, Šokice iz Županje i bogatoga engleskog industrijalca. Tako sam se, prikupivši opsežan materijal, na čemu sam radio četrnaest godina, ipak odlučio za jednu sveobuhvatniju priču koja pokriva razdoblje od 80-ak godina. Riječ je o romanu gotovo potpuno utemeljenom na činjenicama i stvarnim osobama. Proveo sam doista puno vremena istražujući razne arhive i u Hrvatskoj, i u Engleskoj, Austriji i Mađarskoj, pregledao sve dostupne novinske članke i građu iz toga vremena koju sam mogao pronaći, i sve sam to skupio u jednu cjelinu kojoj sam nastojao dati jedan duh, jednu životnost - rekao je Ivo Rešić, a urednica knjige, prof. dr. sc. Ružica Pšihistal dodala je kako je tako nastao roman koji nastoji sačuvati što je moguće više pojedinosti, imena, lokaliteta, artefakata, nadnevaka..., te time pripada u skupinu dokumentarne proze, koja zadržava jasnu vezu s faktografskom građom, a istovremeno donosi i ljubavnu priču koja neodoljivo privlači čitatelja.

- Roman je vrlo ambiciozan, jer prati i životne priče glavnih junaka i daje jednu panoramu zbivanja i svjetske i lokalne povijesti. Posebnost je, naravno, i u tome što je ovdje posrijedi i prva nogometna lopta, pa je tako u povijest rane industrijalizacije, urbanizacije Županje upisana i povijest rađanja građanskog života i prvih sportova: nogometa, tenisa, jahanja, pola… Autor je jako vodio brigu o dokumentarnosti, zato i odrednica dokumentarni roman, a vrlo je zahtjevan posao bio sve te događaje i likove ulančati u jednu koherentnu pripovjednu nit, ali autor je u tome uspio. Knjiga će sigurno biti zanimljiva onima koji poznaju lokalnu povijest Županje jer će prepoznati te likove i situacije, ali i onima koji manje znaju, među kojima sam bila i ja, jer će naučiti mnogo toga - rekla je prof. Ružica Pšihistal.

Za četvrtak popodne najavljeno je uručenje nagrada ovogodišnjim lauretima 29. Dana Josipa i Ivana Kozarca: za životno djelo Stjepanu Tomašu, Dubravki Oraić Tolić za knjigu "Zagrebačka slavistička škola", već spomenutom Ivi Rešiću i Mirjani Pešec za knjigu "Priče od porculana".

Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana