Regija
NAJNOVIJA KNJIGA MONS. STJEPANA BERETIĆA

Povijesni kutak - crtice o Katoličkoj Crkvi u Bačkoj
Objavljeno 14. studenog, 2023.
DONJI MIHOLJAC - Priloge objavljene u katoličkom listu Zvonik, u proteklih 30 godina, mons. Stjepan Beretić, dugogodišnji župnik Župe sv. Terezije Avilske u Subotici, okrunio je pisanjem knjige naslovljene ‘‘Povijesni kutak - Prilozi za povijest Katoličke Crkve u Bačkoj‘‘.

Knjigu je u lipnju objavilo Katoličko društvo "Ivan Antunović" iz Subotice, a predstavljena je u prostorijama Miholjačkog poduzetničkog centra Lokalne razvojne agencije u Donjem Miholjcu.

O knjizi je govorio župnik, mons. Stjepan Beretić, istaknuvši kako njegov rad donosi više ili manje poznate crtice iz povijesti bačke zemlje koja predstavlja teritorij Subotičke biskupije. ‘‘U knjizi su sabrani tekstovi koje sam tijekom godina pisao i objavljivao u Zvoniku, mjesečnom izdanju Katoličkog društva ‘Ivan Antunović‘ na hrvatskom jeziku koje izlazi od 1994. godine. Jedna od stalnih rubrika u Zvoniku je i Povijesni kutak, a na jednom sastanku svećenika Hrvata povjereno mi je da za svaki broj napišem ponešto i za tu rubriku. To sam činio godinama. Neki su me svećenici, ali i vjernici laici nagovarali da sve te svoje članke skupim u jednu knjigu. Ova knjiga obrađuje povijesne teme uglavnom iz Subotičke biskupije‘‘, istaknuo je mons. Beretić.

U knjizi autor piše o slabo poznatom srednjovjekovlju u Bačkoj, njezinim samostanima, redovima i kaptolima i opatijama, a bavi se i katoličkim župama međurječja Tise i Dunava i klericima koji su u njima djelovali te njihovim crkvama, kapelama i drugim sakralnim građevinama. Autor u knjizi piše i o povijesti Subotice, Sombora, Bača i Apatina.

Na predstavljanju knjige o radu Katoličkog društva "Ivan Mihanović" govorio je predsjednik, vlč. Josip Štefković, posebno se osvrnuvši na nakladničku djelatnost mons. Stjepana Beretića kojemu je Društvo objavilo 11 knjiga.

Inače, knjiga je predstavljena na završnoj konferenciji prekograničnog projekta PROTOK - P(isana) R(iječ) O(stavlja) T(ragove) O(bičaja) i K(ulture), koji su proveli Miholjački poduzetnički centar i Katoličko društvo "Ivan Antunović" iz Subotice. Cilj je projekta PROTOK, vrijednosti 18.715 eura, promocija kulturne i povijesne baštine Hrvata u zemlji i inozemstvu te čuvanje hrvatskog stvaralaštva poznatih osoba.

U sklopu projekta za potrebe Miholjačkog poduzetničkog centra nabavljena je uredska, digitalna i informatička opreme, a sve u svrhu očuvanja kulturne baštine i književnog stvaralaštva. S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana