Regija
PROJEKT PRELAZI U NPOO, PRODUŽEN ROK ZA REALIZACIJU

Završetak aglomeracije Našice očekuje se u prvoj polovini 2024.
Objavljeno 14. studenog, 2023.
Projekt će utjecati na kvalitetu života i stvoriti pretpostavke za ozbiljan gospodarski rast

U utorak, 7. studenoga, u našičkoj gradskoj upravi održan je radni sastanak u sklopu projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice”, čiji je nositelj Našički vodovod d.o.o. Nakon uvodne riječi okupljene je pozdravio Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda d.o.o., u svoje i u ime generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića. Pohvalio je rad svih uključenih u projekt, istaknuvši Željka Kovačevića, voditelja VGO Osijek Hrvatskih voda, te Damira Farkaša, pomoćnika voditelja projekta iz Našičkog vodovoda.- Produžuje se rok realizacije projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice”, koji prelazi iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije (OPKK) u Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), jer su Hrvatske vode i nadležno ministarstvo procijenili kako Grad Našice to zaslužuje. Naime, dovršetak ovog projekta pao bi isključivo na teret lokalne samouprave, koja bi ga teško mogla iznijeti. Problemi koji se ovaj čas nalaze na projektu ne mogu ga ugroziti i on će biti dovršen, vjerujem, u prvoj polovini iduće godine. Našice će postati veliko ekološki osviješteno središte, ali dovršetkom aglomeracije ono dobiva i pretpostavke za ozbiljan gospodarski rast – izjavio je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Vukmirić.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Krešimir Kašuba, koji je rekao da ne vidi nikakve veće pritužbe na izvođače radova - njih ima, dodao je, ali one nisu toliko velike. Naglasio je da je ovo povijesni projekt za Našice, projekt koji će svakako utjecati na kvalitetu života na širem našičkom području. Pohvalio je i aktivnosti načelnika Općine Donja Motičina te dodao da je sljedeći korak napraviti sastanak s izvođačima, koji nisu mogli nazočiti sastanku, jer je od iznimne važnosti da se nastavi dosadašnji tempo rada.

- Ovaj projekt utjecat će na temeljnu kvalitetu života na kojoj gradimo i našu demografsku priču u Našicama. Njime ćemo postići 99 % izgradnje vodovodne mreže, od rekonstrukcije stare preko izgradnje nove mreže i nekih 95 % izgradnje kanalizacijske mreže, gdje se dovodimo na zapadnoeuropski vrh vezano za uvjete stanovanja, a to nam je od iznimne važnosti. Prilika je ovo zahvaliti i premijeru Vlade RH Andreju Plenkoviću na osiguravanju sredstava iz europskih fondova, jer ona su u najvećoj mjeri iz europskih fondova i Grad nikada ne bi mogao sam osigurati tolika sredstva iz vlastitih izvora. Zahvale idu i županu Ivanu Anušiću, koji je uvijek ovdje kada je to potrebno, ali i generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću i njegovu zamjeniku Davoru Vukmiriću – rekao je gradonačelnik.

Nazočnima se obratio i Josip Matek, direktor Našičkog vodovoda d.o.o., koji je rekao kako je stanje na projektu vrlo dobro, što je potvrdio i Željko Kovačević iz VGO Osijek Hrvatskih voda. Na sastanku su izvješća komentirali inženjeri nadzora, voditelj projekta te izvođači koji su nazočili uživo i preko zoom platforme. Načelnik Donje Motičine Željko Kovačević rekao je da je došlo do manjeg zastoja na radovima na kanalizaciji u Seoni, ali opravdanog, jer trasa ide po starim vodovodnim cijevima te je odlučeno kako se treba ići u zamjenu postojećeg vodovoda. Izgradnja je ponovno krenula, vremenski su uvjeti lošiji, pritužbi ima, no radi se – zaključeno je na kraju sastanka.

Dijana Stanić Rešicki
Našički kraj ekološki osviješteno središte
Ukupna vrijednost projekta iznosi 27.582.880,42 eura, a vrijednost radova Aktivnosti 1 – Dogradnja vodnokomunalne infrastrukture u gradu Našicama iznosi 4.829.623,31 eura. Cilj je ovog projekta osigurati višu kvalitetu života svih mještana grada Našica i prigradskih naselja te općina Donja Motičina, Podgorač i Feričanci.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana