TvObzor
HRT PRIKAZUJE DOKUMENTARNI FILM “ISTRAŽITELJ”

Koji je smisao pravde donesene izvana?
Objavljeno 10. studenog, 2023.
Dzuro je godinama prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja u bivšoj Jugoslaviji

Hrvatska radiotelevizija (HRT) će u srijedu, 15. studenoga, na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 21.15 prikazati dokumentarni film “Istražitelj” češkog redatelja Viktora Portela, nastao u koprodukciji s hrvatskim Restartom.Film prati Vladimíra Dzuru, prvog češkog istražitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, koji je godinama prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bila su masakr na Ovčari i uhićenje ratnog gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni za koje se odgovornim smatrao notorni Arkan, zapovjednik srpske paravojske na tom području.

U dokumentarcu temeljenom na njegovoj knjizi “Istražitelj - Demoni balkanskog rata i svjetska pravda” Dzuro se nakon trideset godina vraća na poprišta zločina te uz pomoć rekonstrukcija, arhivskih materijala i svjedoka, primjerice dr. Vesne Bosanac, čije je ovo bilo posljednje pojavljivanje pred kamerama, kao i supruge Slavka Dokmanovića, Danilke, te drugih povezanih s ratnim stradanjima Vukovara i sjeverozapadne Bosne, daje svoju perspektivu na tijek događanja. U maniri kriminalističkog trilera otkriva detalje napete istrage koja je usprkos dobro prikrivenim tragovima i sputavanju politike dovela do progona ratnih zločinaca, ali ne i osjećaja izvršenja pravde jer ni tri desetljeća nakon završetka rata “haška pravda” još uvijek nije donijela zacjeljenje rana i odštetu žrtvama ratnih zločina.

Vladimír Dzuro rođen je 1961. u Kladnu. Od 1983. do 1995. radio je kao kriminalist u Policiji Češke Republike. Godine 1994. aktivno je sudjelovao u radu mirovnih snaga UN-a u bivšoj Jugoslaviji (UNPROFOR), a od travnja 1995. više od devet godina obnašao je funkciju istražitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Danas je na čelu ureda Interne nadzorne službe UN-a u New Yorku.

U filmu “Istražitelj”, koji je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava u Češkoj u konkurenciji Opus Bonum, zajedno s Dzurom krećemo u obilazak mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji i susret s preživjelim svjedocima etnički motiviranih zločina. Kako danas izgleda prostor u kojemu se prije trideset godina odvijao rat? Što se događa s ljudima koji na tim mjestima žive i danas te kakva su njihova sjećanja? I, najvažnije, koji je smisao pravde donesene izvana? D. Miklić
Možda ste propustili...

U KINA STIGLA HVALJENA DRAMA “MAJKA I SIN”

Filmski dosje imigrantskog iskustva

BIT ĆE PODIJELJENA U DVA DIJELA

“Plava krv” završava s 14. sezonom