Dome slatki dome
PODNI UKRAS KOJI JE KLJUČAN

Odaberite tepih i stvorite svoj stil
Objavljeno 9. studenog, 2023.
Prednosti primjene tepiha osjećaj su ugode pri hodanju, toplina ambijenta, zaštita poda

Tepisi imaju jako važnu ulogu kad je riječ o uređenju životnog prostora, bez obzira na trendove uređenja interijera, koji se vrlo često mijenjaju. Budući da su kombinacije boja beskrajne, materijali vrlo raznoliki s vrlo specifičnim svojstvima, a oblici prilagodljivi svakoj prostoriji i stilu, tepih je savršeni element oko kojega možete kreirati izgled jedne ili više prostorija.Materijali


Strojno izrađeni tepisi popularni su zbog povoljnijih cijena te atraktivnog dizajna i oblika. Suvremene tehnologije strojne izrade tepiha učinile su ih kvalitetnijima. Strojna izrada tepiha nudi brojne kombinacije materijala, boja i oblika. Cijene su im vrlo povoljne, uz kvalitetu i trajnost koje nude. Upravo zbog tih razloga takvi su tepisi vrlo popularni. Tepisi se izrađuju od prirodnih ili umjetnih materijala. Najčešće korišteni prirodni materijali su vuna, svila i koža. Tepisi od prirodnih materijala izrađuju se ručno ili strojno. Imaju višu cijenu, koja se dodatno povećava zbog ručne izrade. Tepisi od prirodnih materijala idealno se uklapaju u interijere u kojima dominiraju drvo ili kamen. Umjetni materijali za izradu tepiha su akril, polipropilen ili poliamid. Tepisi se izrađuju u tehnici veluer, u kojoj su očice odrezane na željenu duljinu radi postizanja mekoće, i boucle, u kojoj očica ostaje cjelovita. Moderni tepisi uklapaju se u sve stilove uređenja.

Razni dezeni


Najčešće se postavljaju na manje površine ispod blagovaoničkog stola, stolića u dnevnom boravku, u dječje sobe i u formi sagova u komunikacijske zone ili u spavaću sobu pokraj kreveta. Ovisno o dezenima, tepisi se dijele na tradicionalne, tj. klasične i moderne. Ručno izrađeni tepisi najčešće imaju tradicionalne uzorke i motive, a strojni moderne, apstraktne, cvjetne ili geometrijske. Strojno rađeni tepisi također se izrađuju u prirodnim materijalima s tradicionalnim uzorcima.

Prednosti primjene tepiha osjećaj su ugode pri hodanju, toplina ambijenta, zaštita površine poda... Moderni tepisi kvalitetno su izrađeni i dugotrajni, a pravilnim održavanjem daju svoj maksimum.

Tanja Kvorka
KAKO ČISTITI?
Iako tepisi često nisu popularni zbog zadržavanja prljavšitne i prašine, pravilnim održavanjem izbjeći ćete sve probleme, najčešće alergijske. Tepih usisavajte što češće, a povremeno ga prebrišite pamučnom krpom u smjeru očica. Održavanje tepiha također će ovisiti o materijalu, stoga dobro proučite njegov sastav i pripremite odgovarajuća sredstva za čišćenje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIZAJN: KAKO ODABRATI KAMIN

Oblik ložišta pomno odabrati

2

STANOVANJE: PRAKTIČNO I UDOBRO

Kauč na razvlačenje nikad nije naodmet

3

LIFESTYLE XGIMI MOGO 2 PRO

Kokice i film uz najnoviji potpuno prijenosni projektor