Tehno
NINTENDO SWITCH WIRELESS HORIPAD

Pro kontroler po osjetno nižoj cijeni
Objavljeno 3. studenog, 2023.
S funkcionalne su strane posve jednaki i oba će kontrolera jednako funkcionirati u svakoj igri, ali postoji jedna razlika

Svi znamo da Nintendo Switch u paketu stiže sa svojim inovativnim Joy-Con kontrolerima, no za ozbiljno igranje na velikom zaslonu televizora preporučljiva je nabava Pro kontrolera. Međutim postoji i alternativa.Nintendo Switch konzola već je dugi niz godina s nama, pa ju nije potrebno posebno predstavljati. Svi znamo kako konzola u pakiranju stiže sa svojim inovativnim Joy-Con kontrolerima, koje koristimo na konzoli u prijenosnom načinu igranja, te umetanjem u posebni nosač "pretvaramo" dva Joy-Con kontrolera u jedan. To je dakako nužno ako konzolu smjestimo u njezin dock (ili hrvatski rečeno kolijevku). No, koliko god ovo rješenje bilo inovativno, za ozbiljno igranje na velikom zaslonu televizora Nintendo je namijenio poseban Pro kontroler. Nema sumnje, Pro kontroler jedan je od boljih koje smo imali prilike koristiti, ali njegova će cijena od gotovo osamdeset eura za mnoge biti velik zalogaj, posebno ako se razmatra kupnja dvaju komada. Srećom, postoji alternativa u vidu Hori Nintendo Switch Wireless Horipad koji smo dobili priliku testirati.

Šezdesetak eura


I dok Nintendo Switch briljira u prijenosnom načinu igranja, prilikom igranja na televizoru maleni Joy-Con kontroleri jednostavno su odveć nepraktični za bilo što ozbiljno. Maleni su i nepraktični za duže držanje u ruci. Čak ni kad su umetnuti u nosač gdje dva Joy-Cona "glume" jedan kontroler, to nije "prava stvar". Pro kontroler iz Nintenda, dakako, nameće se kao najbolje rješenje, no ako ste jedan od onih koji tek tu i tamo zaigraju Switch na televizoru, pitanje investicije od osamdeset eura itekako je upitno. Još više upitnika je tu ako poželimo veći broj kontrolera, jer kao što znamo na Switch ih je moguće povezati četiri.

Tu na scenu nastupaju alternative. Iako postoje razne, samo licencirani kontroleri Nintenda mogu vam jamčiti ispravnost u svim igrama. Upravo takav je Hori Nintendo Switch Wireless Horipad. On je u biti povoljnija inačica Pro kontrolera, jer sa svojom cijenom od šezdesetak eura donosi osjetnu uštedu. Wireless Horipad očito je inspiriran Pro kontrolerom, a raspored tipki kao i opći izgled uvelike su slični. Osim toga Wireless Horipad moguće je kupiti u nekoliko različitih boja i dezena. Primjerice, ako ste fan neke specifične igre, možete imati kontroler s obilježjima iz te igre, kao u našem slučaju iz Zelda serijala, ali tu su i Super Mario, Pokemoni i druga izdanja. U rukama Wireless Horipad osjetno je lakši od Pro kontrolera, no, sve u svemu, kvalitetom izrade obećava.

Manja masa


Raspored tipki je isti, a tek njihov klik otkriva određenu razliku između Wireless Horipad i Pro kontrolera. Ipak, dok su s funkcionalne strane posve jednaki i oba će kontrolera jednako funkcionirati u svakoj igri, postoji jedna razlika. Također i ergonomski su nešto različiti. Iako nije presudna, mnogima je bitno da kontroler ima vibraciju. Wireless Horipad je nema ni u kojem obliku. Otuda i njegova manja masa jer bez motora za vibraciju kontroler je zadržao malu težinu. Iako vibracija nije presudna u igrama, ona daje neki dodatni osjećaj uključenosti. Međutim, ako vam to nije presudno, Wireless Horipad jednako će vas zadovoljiti kao i Pro kontroler, ali po osjetno nižoj cijeni. Glede baterije računajte na oko dvadeset sati igre, što je odlično. Da zaključimo, uzeti Wireless Horipad ili Pro kontroler? Uvelike ovisi o tome koliko su vam vibracija i nešto drukčija ergonomija bitni. Ako bez vibracije možete, ili pak tražite drugi kontroler za prijatelje kad navrate, naše tople preporuke idu Wireless Horipad kontroleru.

 
Marin REŽIĆ
Iako nije presudna, mnogima je bitno da kontroler ima vibraciju. Wireless Horipad je nema ni u kojem obliku

Možda ste propustili...