Tehno
SUDJELOVALI STUDENTI S DVA FAKULTETA

U Hrvatskoj održan Huaweijev program Seeds for the Future
Objavljeno 3. studenog, 2023.

Huawei je u Hrvatskoj petu godinu zaredom održao program Seeds for the Future, a ove godine sudjelovali su studenti s dva fakulteta - Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci i Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu Sveučilišta u Zagrebu. Seeds for the Future glavni je Huaweijev program posvećen društvenoj odgovornosti koji ima za cilj njegovati lokalne ICT talente i mlade lidere te promicati razvoj digitalnih zajednica.Studenti su tijekom osmodnevnog programa imali priliku od vrhunskih stručnjaka učiti o naprednim tehnologijama kao što su 5G, umjetna inteligencija, računarstvo u oblaku, a uz nova saznanja o tehnologijama dobili su i vrijedan uvid u poslovanje jedne od vodećih globalnih tehnoloških kompanija.

U povodu obilježavanja završetka ovogodišnjeg programa, Zhang Qiming, glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska, istaknuo je: "Tehnološki napredak katalizator je društvenog i gospodarskog razvoja. Drago mi je što već petu godinu zaredom imamo veliki interes studenata i što prepoznaju vrijednost koju dobivaju kroz ovaj program."

Seeds for the Future u Hrvatskoj je pokrenut na temelju potpisanog Memoranduma o razumijevanju i suradnji između Huaweija i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, a Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva rekao je: "Veseli me sudjelovanje naših studenata u međunarodnom programu Seeds for the Future. Program Seeds for the Future i u Hrvatskoj postaje prepoznatljiv kao važna međunarodna obrazovna inicijativa usmjerena na najnovije suvremene digitalne tehnologije. Izgradnja ljudskih potencijala s odgovarajućim digitalnim vještinama ključni je pokretač digitalne transformacije. Učenje postaje cjeloživotni način da zadržimo korak s rapidnim razvojem digitalnih tehnologija i društva općenito."

Izvanredni timovi ovogodišnjeg izdanja bit će pozvani da sudjeluju u globalnom natjecanju Tech4Good gdje će se natjecati s drugim timovima iz cijelog svijeta i zajedno istraživati potencijal ICT-a za poticanje održivog razvoja. Pobjednici će biti pozvani na Tech4Good Startup Sprint u Kini, gdje će posjetiti Shenzhen, Peking i druge gradove kako bi iskusili poduzetnička okruženja u stvarnom svijetu i natjecali se za potporu startupima u iznosu od 100.000 dolara.

Studenti iz Hrvatske dio su programa, koji uključuje studente iz gotovo 140 zemalja diljem svijeta. M. Režić
Razvoj i konkurentnost
”Huawei je kao vodeći globalni pružatelj ICT infrastrukture i pametnih uređaja postao važan partner u razvoju hrvatskog digitalnog gospodarstva. Seeds for the Future važan je aspekt društvene odgovornosti na kojoj Huawei intenzivno radi i njeguje mlade talente te im omogućuje razvoj i konkurentnost na tržištu rada”, rekao je veleposlanik Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Qianjin Qi.

Unutar programa Seeds Alumni Huawei okuplja nove i bivše sudionike programa diljem svijeta. Tako kompanija nastavlja surađivati sa sadašnjim i nekadašnjim polaznicima u promicanju digitalne transformacije i organizira razne aktivnosti kako bi izgradili odnose između bivših studenata i poboljšali njihov globalni utjecaj. Huawei je također predstavio novi program Seed Ambassador za bivše studente koji su postigli sjajne uspjehe i uzorno sudjelovali u programu. Oni će sudjelovati u online i on-site aktivnostima kao predstavnici programa Seeds for the Future.