Novosti
PRVA ZAPOSLENICA JABILA U OSIJEKU

Daniela Džidara: Gradimo projekt koji ce transformirati Slavoniju
Objavljeno 27. listopada, 2023.
Džidara: Sudjelovat ću u stvaranju projekta koji će transformirati Slavoniju

Većina onih koji učestalije prometuju iz Osijeka, ili ulaze u grad iz smjera istoka, državnom cestom prema graničnom prijelazu Erdut zadivljena je brzinom kojom se realizira gradnja novog kompleksa tvornice američke kompanije Jabil.Na prostoru Industrijske zone Nemetin grade se hale za proizvodnju medicinskih protetskih dijelova i mikročipova te matičnih ploča za autoindustriju, a najavljeno je zapošljavanje 1500 djelatnika. Sve to kompaniju Jabil svrstava među najveće investitore u Hrvatskoj, no riječ je i o jednom od najvećih svjetskih pružatelja proizvodnih rješenja, koji trenutno ima više od 250 tisuća zaposlenika, na stotinu različitih lokacija u 30 zemalja. Jabil surađuje s više od 400 vodećih svjetskih brendova u brojnim sektorima na plasiranju njihovih proizvoda na tržište. Glas Slavonije imao je prigodu upoznati i razgovarati s prvom zaposlenom osobom buduće osječke tvornice. To je Daniela Džidara i bit će odgovorna za - upravljanje kvalitetom.

Bogata karijera


"Zaposlena sam na poziciji Site Quality Manager, u Osijeku ću biti zadužena za prikupljanje informacija s četiri glavna stupa upravljanja kvalitetom – QMS, Supplier Quality management, Proizvodnja, Laboratorij. U ovom trenutku, dok proizvodnja još nije počela, radim s kolegama na postavljanju principa upravljanja kvalitetom", objašnjava Džidara.

Za Danielom Džidarom, rođenom Splićankom, bogata je profesionalna karijera. Prvi posao u struci bio joj je u kompaniji Coca-Cola HBC Hrvatska u Solinu, gdje je od pripravnika napredovala do voditelja kvalitete same lokacije. Nakon sedam godina pridružila se AD Plastiku i iz prehrambene industrije prešla u kontrolu kvalitete u Automotiveu,

gdje je naposljetku napredovala do pozicije direktora proizvodne kvalitete za tadašnjih sedam različitih lokacija unutar Europske unije i Rusije. Dobila je priliku raditi i za Rimac Technology kao voditelj kvalitete projekta, gdje je nakon dvije godine promaknuta u voditelja kvalitete procesa kako bi pomogla u poboljšanju QMS tvornice. Potom je stigao poziv iz Jabila. "Kontaktirao me regruter preko LinkedIna ponudivši mi priliku da saznam nešto više o Jabilu kao samoj kompaniji. Proces intervjua bio je jako profesionalan, izrazito temeljit, što mi je dalo vrlo pozitivan dojam o tome kako Jabil posluje. Nakon što sam završila prvi razgovor, shvatila sam da se ovdje radi o velikoj prilici. U prvom me je redu privukao Jabilov pristup Servet Leadershipu i opredijeljenost poslovanja kompanije prema ISO standardima. To je, zapravo, bilo i moje prvo pitanje koje sam uputila tijekom selekcijskog procesa. Umjesto da mi objasne sve u teoriji, oni su me odveli u Poljsku, gdje sam imala priliku vidjeti kako izgleda njihova politika upravljanja kvalitetom u praksi. Primjerice, operator, odnosno operativac na liniji, razgovarao je s nama o Jabilovoj Safety policy and Safety first culture. Od tog dana bilo mi je očito da je sigurnost prioritet koji tvrtka živi i da djeluje u skladu sa svojim poduzetničkim vrijednostima, da je otvorena za prijedloge i za stalna poboljšanja. Nakon toga sam shvatila da će Jabil biti odlično mjesto za rad. Drugi razlog koji me privukao jest činjenica da se radi o greenfield investiciji, što znači da ću stvarno sudjelovati u stvaranju projektu koji će transformirati Slavoniju i Hrvatsku te da će moje iskustvo i znanje uistinu doći do izražaja", kaže naša sugovornica.

Radnici prioritet


Upitali smo ju kakvi su joj prvi dojmovi s novog radnog mjesta. "Sviđaju mi se vrijednosti i razmišljanja globalnih kompanija, a Jabil je savršen primjer za to. Ljudi u Jabilu su jako proaktivni i vole pomagati, a timski rad je ono što krasi Jabil. Ovdje su beskrajne mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj, jer Jabil jednostavno prepoznaje svoje ljude kao jednu od najvažnijih vrijednosti", kaže.

"U Jabilu mi se također sviđa što upravljanje kvalitetom nije mrtvo slovo na papiru. Svaka strategija koja se donese uistinu se i provodi, ne zbog propisa ili zadržavanja certifikata, već zato što stvarno žele unaprijediti svoj proizvod i pri tome paziti na sigurnost svojih zaposlenika. Ujedno, već sada vidim da su prilike za napredovanjem ogromne. Što se tiče karijernog razvoja, svaki zaposlenik ima svog nadređenog, s kojim priča i postavlja ciljeve za određeno razdoblje. Nakon što ih postave, zaposlenika se šalje na obuku i razvija ga se u tom smjeru te, nakon godinu dana, dolazi nova procjena. Ako su ciljevi ispunjeni, angažman zaposlenika je prepoznat. I sve je pritom izuzetno transparentno", dodaje nova zaposlenica osječke tvornice.

I Daniela je prva dva tjedna imala mentora, baš kao i kolege menadžeri s drugih lokacija gdje Jabil ima objekte. Svi oni su nesebično dijelili svoje znanje i informacije, pa čak i pogreške, kako bi ona što bolje mogla postaviti uvjete upravljanja kvalitetom za tvornicu u Osijeku. Jednako će i ona nesebično podijeliti savjete za one koji će se prijaviti na Jabilove otvorene osječke pozicije.

"Moram naglasiti da je svaka pozicija drukčija, pa time i proces regrutacije, tako da ne postoji neki univerzalan savjet koji mogu ponuditi svim potencijalnim kandidatima za posao u Jabilu. No, od onoga što sam dosad primijetila radeći u Jabilu, mogu reći da se u ovoj kompaniji jako cijeni proaktivnost i želja za učenjem te se oboje jako nagrađuje. Stoga, ako me pitate zašto biste trebali aplicirati za Jabil, rekla bih vam da je Jabil globalna kompanija koja slavi različitost. Svaki zaposlenik se cijeni kao osoba. Zdravlje i dobrobit zaposlenika ovdje su prioriteti i važan dio kulture Jabila. Što se tiče mogućnosti napredovanja u karijeri - one su, kao što sam već rekla, neograničene", kaže Džidara.

Zapošljavanje radne snage za novi centar izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku već je počelo i nastavit će se tijekom godine. Trenutno su otvorene menadžerske i inženjerske pozicije, kao i niz radnih mjesta u operacijama, opskrbnom lancu, financijama i ljudskim resursima. Dovršetak izgradnje proizvodnog pogona predviđen je za sredinu 2024. godine.

Više o otvorenim pozicijama u Jabilu možete pogledati na https://pages.beamery.com/jabil/page/osijek?utm_source=glas-slavonije.

Dario Kuštro
OSIJEK JE PREKRASAN, BAŠ PO MJERI ČOVJEKA
Danijelu Džidaru upitali smo i što očekuje od budućih suradnika. “Što se tiče zaposlenika koji su dio mog tima, meni nije bitno ako osobi nedostaje znanje, sve se to može nadoknaditi edukacijom i obukom. Važno mi je da osoba ima jednako razmišljanje kao i ja. Primjerice, ako inženjer dođe u pogon i primijeti problem te mu je prvi instinkt sazvati sastanak, to je u mojoj knjizi minus. U tom slučaju više cijenim inženjera koji će se prvo obratiti radniku na stroju jer je on osoba koja najbolje poznaje taj dio proizvodnog procesa. Drugim riječima - više cijenim proaktivnost, baš kao i druge osobe u Jabilu, gdje se uvijek potiče da u slučaju nastanka problema prvo dođeš s mogućim rješenjem, a ne žalbom na problem”, iskreno odgovara. Daniela Džidara se u Osijek preselila početkom rujna, no još nije imala priliku potpuno se priviknuti na život u Slavoniji. “Zbog posla često putujem, a i kći mi je na studiju u Zagrebu, tako da i dalje puno vremena provodim u hrvatskoj metropoli. No, što se tiče Osijeka kao grada, mogu reći da je prekrasan, baš po mjeri čovjeka. Posebno su me oduševili ljudi, koji su toliko srdačni i ljubazni, premda si ti samo došao u trgovinu”, prenosi nam naša sugovornica prve dojmove o gradu na Dravi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana