Novosti
NOVI SLUČAJ ZARAZE U BRODSKOJ ŽUPANIJI

Kuga u dvorištu starice, kod
krmače stare čak 11 godina
Objavljeno 26. listopada, 2023.
“Očito je bila ljubimac, reproduktivnu aktivnost gubi nakon šest-sedam godina”

Osječko-baranjska županija, odnosno općina Semeljci, više od deset dana nema novih slučajeva zaraze afričkom svinjskom kugom.Istovremeno, kako se primiče 31. listopada, a do kada objekti što pripadaju biosigurnosno neuvjetnim kategorijama 0, 1 i 2 trebaju biti ispražnjeni od svinja klanjem u klaonicama, vlasnici zovu nadležne da se iz tih objekata uklone svinje i odvezu klaoničaru. "U Koritni je iz objekta s kategorijom 2 uklonjeno 26 zdravih svinja koje su otpremljene u klaonicu, a iz Semeljaca s jednog gospodarstva dva komada", kaže načelnik Stožera civilne zaštite Općine Semeljci Mirko Miladinović i dodaje kako su, zaključno s 21. listopada, dosad u OBŽ-u eutanazirane 344, a uginule 22 svinje, dok su u Vukovarsko-srijemskoj županiji usmrćene 27.903, a uginulo je 1065 svinja.

Brodsko-posavska županija, nakon prva tri slučaja od kojih je posljednji bio 12. srpnja, nove slučajeve kuge nije imala puna tri i pol mjeseca, a četvrti slučaj pojavio se ovih dana, o čemu je Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo sa stanjem od 20. do 23. listopada. Nakon četvrtog slučaja zaraze novih u toj županiji, kaže državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić, nije bilo. Četvrti slučaj dogodio se u mjestu Kupina, općina Velika Kopanica, i to, kaže Pavić, u nevelikom uzgoju starice koji je brojio tri svinje. Pozitivan nalaz na ASK utvrđen je kod krmače stare čak 11 godina, a što upućuje na to da je ženi ta životinja bila kućni ljubimac. Još je to jedan slučaj priče iz života malog čovjeka gdje se on veže uz domaću životinju, iako je njezinu uzgoju primarno i prvotno pristupio radi osiguranja domaće hrane. Nažalost, toplu priču o čovjeku i domaćoj životinji surovo je prekinula afrička svinjska kuga i eutanazija vremešne krmače.

Starici je očito životinja bila poput kućnog ljubimca s obzirom na to da, kaže savjetnik uprave Veterinarske stanice Đakovo, dr. vet. med. Ante Strmotić, krmače reproduktivnu aktivnost gube nakon šest-sedam godina, a što je krmača iz Kupine bila nadživjela već za više godina. Strmotić priznaje da dosad ni on sam nije čuo za krmaču staru čak 11 godina. "Puno ljudi, vlasnika domaćih životinja, u ovom slučaju svinja, ne ubija životinju zbog prehrane, nego ju ostavlja da ona dođe u tu dob gdje će uginuti prirodnom smrću", kaže Strmotić. Nakon dolaska pozitivnog nalaza, provedena je eutanazija krmače, a ostale dvije svinje su uginule. Država, Ministarstvo poljoprivrede, za krmače, nazimice i neraste isplaćuje naknadu od 650 eura.

"Iako je to prvi slučaj ASK-a u mjestu Kupina, to je područje, odnosno općina Velika Kopanica, otprije u zoni ograničenja, a otkako se bolest početkom srpnja pojavila na području općina Sikirevci i Gundinci", kaže Pavić. Sada, kada se ASK ponovno pojavio u BPŽ-u, izražava bojazan od, kako kaže, preklapanja triju susjednih slavonskih županija.

Suzana Župan
KOMUNKACIJA S EK-om
Predaja zdravih svinja klaonicama iz objekata u neuvjetnim kategorijama 0, 1 i 2 u skladu je i sa zahtjevom Europske komisije Hrvatskoj da, želi li promet svježim mesom, u zonama zaraze, zaštite i nadziranja u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji u roku od mjesec dana, do 20. studenoga, pokolje svinje iz objekata u kategorijama 0, 1 i 2 - grube su procjene njih 50.000. Rok za to inače je tri mjeseca, pa u Ministarstvu poljoprivrede rok od 30 dana drže ustupkom Komisije Hrvatskoj, a ne njezinim uvjetom ili ultimatumom. Najave su bile da će Hrvatska plan za to EK-u poslati u srijedu, no, kaže Pavić, to se neće dogoditi jer je s EK-om dogovoreno da će ga Hrvatska o poduzetom u toj akciji izvješavati mnogo češće, tj. u svakodnevnoj komunikaciji.

Možda ste propustili...

TRŽIŠTE RADA: VISINA PLAĆA I POTRAGA ZA POSLOM

Povišicu je ove godine dobio svaki peti radnik

DRŽAVNI TAJNIK MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA

Kibernetičkih napada sve više

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana