Novosti
MALI UZGAJIVAČI O KLANJU

Držanje svinja trošak, no želimo znati što jedemo
Objavljeno 25. listopada, 2023.
"Za malog uzgajivača to je svjesni gubitak zbog skupe stočne hrane, no danas je luksuz jesti svoju hranu", kaže Valpovčanka

Zaključno s ponedjeljkom pojavilo se novih osam slučajeva afričke svinjske kuge - sedam u Vukovarsko-srijemskoj županiji i jedan u Brodsko-posavskoj, čime se četvrti slučaj ASK-a ondje pojavio nakon tri i pol mjeseca, i to u Kupini, općina Velika Kopanica.Jednostavan postupak


U isto vrijeme mali uzgajivači svinja i dalje u grču prepričavaju vijest da Europska komisija Hrvatskoj, zbog dozvole za promet svježim mesom, uvjetuje da se u zonama zaraze, zaštite i nadziranja u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji u 30 dana, do 20. studenoga, sve svinje u objektima neuvjetnih kategorija 0, 1 i 2 pokolju u klaonicama. Grube su procjene da ih je 50.000, a u resornom ministarstvu tvrde kako ih je manje i da to nije uvjet EK-a, nego ustupak, "jer inače se za to traži rok od tri mjeseca".

Svinjogojci, kojih se ta opsežna akcija tiče, kažu kako se njome samo potvrđuje da je tradicionalnim svinjokoljama po dvorištima došao kraj, a da su na to upozoravali još prilikom ulaska u EU, na što je država tada odmahivala rukom. "Nije se dogodilo preko noći, ali se događa sada, sada nas se tjera da se riješimo svojih svinja i prijeđemo na svinjske polovice za koje ne znamo ni odakle su, koliko su puta zamrznute i odmrznute, čime su te svinje hranjene. Mi nekoliko svinja za svoje potrebe svih ovih godina i držimo upravo zato, iako nam je to velik trošak, svjesni gubitka zbog skupe stočne hrane, da znamo što jedemo, da imamo vlastitu hranu, od svinje za koju znamo što je jela i u kakvim je uvjetima bila, a to je danas veliki luksuz - da jedeš svoju hranu za koju znaš kako je proizvedena", kaže žena iz okolice Valpova koja sa suprugom drži pet tovljenika u svinjcu, za koji su podnijeli zahtjev za rekategorizaciju iz neuvjetne kategorije 2 u spasonosnu 3, koja EU-u i hrvatskoj poljoprivrednoj politici i jest intencija - da ostanu uzgajivači, uzgoji i objekti koji imaju visoke biosigurnosne mjere kategorije 3. Obruč za to steže se iz dana u dan; prvo metla zvana ASK i sve strože mjere metu nesmiljenom žestinom, pa je i naša sugovornica prije desetak dana, kaže, u veterinarskoj stanici podigla obrazac te ga s izjavom poslala u Ministarstvo poljoprivrede, u potreban registar.

"Službenik mi je u telefonskom razgovoru rekao da su rekategorizacije rješavali u jednom danu, a da sada to traje desetak dana. Kako god, mi smo u međuvremenu stavili dezbarijere, tzv. komarnike na svinjac i visoko ogradili gnojnicu, da nema doticaja s drugima. Žica, spužve, dezinfekcijsko sredstvo i drugo stajali su nas 30-ak eura, a sam je administrativni postupak, koliko znam, besplatan. Postupak nije kompliciran. Nakon što riješimo papire, slijedi poziv veterinaru da snimi stanje nakon što ste objekt opremili potrebnim za kategoriju 3, i čekate odobrenje za nju", kaže naša sugovornica i dodaje kako je u njezinu selu mnogo malih svinjogojaca također zatražilo rekategorizaciju u 3.

"Svi jako pazimo"


"Svi mi koji imamo nekoliko bravaca u svinjcu držimo ih da bismo jeli vlastitu hranu, bitno nam je kakvu hranu svinje jedu i zato svi mi jako pazimo u kakvim ih higijenskim i drugim uvjetima držimo, što im dajemo jesti. Kada bude uginuće u tehničkom tovu, to je njima statistika, a malom uzgajivaču briga, nespavanje dok problem ne riješi, žalost zbog bolesti ili uginuća bilo praseta bilo bravca", kaže naša sugovornica. "Želiš li, primjerice, bravca od kojeg ćeš dobiti ‘adidas‘ slaninu, nećeš ga hraniti napojem i tako, da tako kažem, reguliraš što želiš od mesa od vlastite svinje. Sada nas se tjera na svinjokolju uz - polutke", kaže naša sugovornica.

Sedam novih slučajeva ASK-a u VSŽ-u je u općinama Stari Jankovci, Cerna, Jarmina, Ivankovo i Vrbanja, a u OBŽ-u i dalje nema novih. Najmanje 20 dana pozitivnih slučajeva nema u općinama Babina Greda, Bošnjaci, Gunja, Nuštar, Županja, Gundinci, Sikirevci, Štitar i Vođinci.

Suzana Župan
ODGOVOR NA TVRDNJE O TROŠKOVIMA
Ministarstvo poljoprivrede očitovalo se na napise vezane uz Agroproteinku navevši da su "o toj temi iznesene lažne i netočne informacije". "Ministarstvo poljoprivrede ne planira dodatnih 1,35 milijuna eura na teret zbrinjavanja trupala eutanaziranih i uginulih svinja zbog ASK-a. Pojedini akteri tvrdili su da su ti troškovi veći od nekoliko milijuna eura, što također nije točno. Ministarstvo poljoprivrede utrošilo je više od 800.000 na troškove zbrinjavanja trupala zbog ASK-a, te je u slučaju potrebe planiralo do kraja godine za iste troškove osigurati dodatnih nešto više od 500.000 eura. Obveza države je zbrinjavati lešine i taj trošak obuhvaća trošak prijevoza, spaljivanja, dezinfekcije i ostalo. Ministarstvo poljoprivrede ne skriva i ne kamuflira stavke rebalansa, navedena je stavka pod istim imenom godinama", navode u Ministarstvu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana