Regija
OBVEZA KORISNIKA ZAJAMČENE MINIMALNE NAKNADE

Korisnici "socijalke" mjesečno će raditi 60 - 90 sati za opće dobro
Objavljeno 24. listopada, 2023.
Za neodazivanje radu za opće dobro bez naknade zajamčena minimalna naknada se ukida ili se smanjuje
ĐAKOVO - Prema Zakonu o socijalnoj skrbi, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne su korisnike zajamčene minimalne naknade (ZMN), koju primaju prema rješenju Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) i njegovih područnih ureda, uvesti u rad za opće dobro bez naknade.

Novost je to u našoj praksi, a na čije su najave reakcije među korisnicima ZMN-a, tzv. socijalke, različite, pa i uz glasan otpor. U drugim zemljama to je stara praksa s obrazloženjem da se za oblik socijalne skrbi/pomoći zajednici treba "odužiti" kroz društveno koristan rad bez naknade.

Jednostavni poslovi


Grad Đakovo odluku o socijalnoj skrbi koja regulira tu zakonsku obvezu usvojio je na sjednici Gradskog vijeća u rujnu 2022. godine, da bi se na prošlotjednoj sjednici pred vijećnicima našao prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o socijalnoj skrbi, a jer se prema onoj lanjskoj rad za opće dobro bez naknade obavlja na temelju ugovora koji s gradonačelnikom sklapa radno sposoban i djelomično radno sposoban samac ili član kućanstva koje je korisnik prava na ZMN, a prema prošlog tjedna izglasanoj Odluci taj ugovor korisnik ZMN-a ugovor sklapa s pravnom osobom u kojoj će se taj rad obavljati.

Pojašnjavajući izmjenu i institut rada za opće dobro bez naknade, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Đakova Miroslav Klepo rekao je da će se - budući da će rad za opće dobro bez naknade Grad Đakovo organizirati i provoditi u suradnji s trgovačkim društvima i ustanovama čiji je osnivač te u kojima ima suvlasničke udjele - rad za opće dobro bez naknade izvršavati na temelju ugovora koji će korisnik ZMN-a sklapati s pravnom osobom u kojoj će se rad obavljati.

- Obveza Grada je snositi troškove za provedbu rada za opće dobro i zaštite na radu - dodao je Klepo.

Svjesni osjetljivosti pokretanja ove prakse u nas, "lokalci" ističu kako to nije oduka s lokalne razine, već da proizlazi iz zakona. Neke lokalne samouprave već su pristupile toj praksi, a Đakovo je tek pred njom. Cilj je rada za opće dobro bez naknade, stoji u obrazloženju na prošlotjednoj sjednici GV-a također usvojenoj Odluci o organiziranju i provedbi rada za opće dobro bez naknade, potaknuti korisnike ZMN da se uključe u jednostavne poslove koji su od općeg interesa, da unaprijede svoje radne sposobnosti i iskustva te pomažu svojim radom u lokalnoj zajednici. Riječ je o jednostavnijim poslovima poput, primjerice, postavljanja stolica u povodu nekog programa, jednostavnih poslova vezanih za čišćenje javnih površina poput metenja parka i sl. Nije riječ o poslovima koji obuhvaćaju rukovanje nekim strojem i sl.

Korisniku ZMN-a pravo na taj oblik socijalne skrbi utvrđeno je rješenjem HZSR-a Područnog ureda Đakovo, a mora imati i prijavljeno prebivalište na području grada.

Liječnička potvrda


- Ako nije radno sposoban, korisnik ZMN-a za to mora imati i priložiti liječničku potvrdu - dodaje pročelnik Klepo.

Gradu podatke o korisnicima dostavlja HZSR Područni ured Đakovo, a Grad je Zavodu dužan jednom mjesečno dostaviti podatke o korisnicima koji su uredno pozvani, a nisu se odazvali ni sudjelovali u radovima za opće dobro. Ako se ne odazove pozivu, korisniku pravo na ZMN prestaje ili se umanjuje sukladno čl. 37. Zakona o socijalnoj skrbi.

U radovima za opće dobro korisnici ZMN-a mogu sudjelovati od 60 do 90 sati mjesečno, a točno trajanje, mjesto obavljanja, opseg i vrsta radova definirat će se ugovorom između pravne osove i korisnika.

Suzana Župan
Bez reakcija na savjetovanju s javnošću
Od 8. rujna do 9. listopada ove godine Grad Đakovo proveo je savjetovanje s javnošću o postupku donošenja Odluke o organiziranju rada za opće dobro bez naknade, o čijoj je provedbi podneseno izvješće na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća. Ni na ovo savjetovanje nije stiglo nijedno mišljenje, kao ni prijedlog zaintresirane javnosti, čime se samo nastavlja pasivnost građana da sudjeluju u javnom savjetovanju o različitim aktualnim temama. Dvije navedene odluke usvojene su na Vijeću s 12 glasova “za”, jednim “protiv” i jednim suzdržanim glasom.

600 korisnika ZMN-a
U ovu godinu đakovački kraj ušao je s brojkom od približno 600 korisnika ZMN-a – oko 400 samaca i 200 kućanstava, a koja uključuju članove obitelji. Brojka je to koja se ustalila unatrag dvije godine. Zakonom o socijalnoj skrbi osnovica ZMN-a je 1000 kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana