Tehno
RECENZIJA: EA SPORTS FC 24

Početak jedne nove ere
Objavljeno 20. listopada, 2023.
Način Ultimate Team donosi najveću novost, podijelivši igrače, a to je kombiniranje muškog i ženskog nogometa

Prva nogometna simulacija nakon službenog razlaza izdavača Electronic Artsa i organizacije FIFA nosi naslov EA Sports FC 24, a donosi već očekivani evolucijski napredak od prošlog izdanja.Nakon gotovo 30 godina nema više serijala FIFA. Iako će mnogi nostalgično i dalje EA Sports FC 24 nazivati FIFA 24 umjesto FC 24, prošle godine došao je kraj jedne od najdugovječnijih suradnji kada je riječ o videoigrama. Naime, FIFA i Electronic Arts surađivali su gotovo 30 godina, točnije, taj bi jubilej bio ove godine, a u tom razdoblju izdano je čak 40 FIFA igara, prodanih u milijunima primjeraka. Kao i u mnogo toga, novac je bio presudan za razlaz tako uspješnog i dugog "braka", jer je, prema nekim navodima, FIFA tražila prevelik iznos, koji EA naposljetku nije bio spreman platiti. Bilo kako bilo, novi EA Sports FC 24 je tu, a mi smo ga zaigrali na konzoli PlayStation 5.

Goodbye, FIFA - ili ne?


Da je FIFA prošla stvar, vidljivo je odmah po pokretanju igre. Nema više prepoznatljivog logotipa FIFA, a i sam sustav izbornika je promijenjen. Mnogima će se novi izbornik itekako dopasti, jer, sudeći po fanovima FIFA serijala, izbornici su bili nešto na što su se već duže žalili. Dobili smo standardni tekstualno bazirani izbornik, kakav smo, recimo, redovito viđali u starijim igrama, ali, da nema zabune, takav je izbornik savršeno integriran s novim vizualima i bojama, te je pravo osvježenje. FC 24, kao i prethodne igre iz serijala, dolazi s nekoliko načina igranja. Za one koji vole samostalno voditi svoje igrače dostupna je karijera gdje možemo izabrati stvarne nogometaše ili kreirati vlastitog, odrediti mu poziciju, i tijekom treninga i utakmica ga nadograđivati. Vrlo sličnu priču prati način igre s karijerom izbornika, s time da su sada treneri ti koji imaju atribute vezane uz određeni dio igre, koji, ako su visoki, mogu pomoći u nadolazećim susretima timova. Naposljetku, dio igre koji je u nekih izazivao oduševljenje, a u drugih bio mlaka voda jest igranje u načinu Ultimate Team. Najveća novost tog načina igre je mogućnost kombiniranja muškog i ženskog nogometa. S obzirom na to da ženski nogomet posljednjih godina dobiva na popularnosti u svijetu, a već je neko vrijeme integriran i u FIFA seriju, neki oblik suradnje ženskog i muškog nogometa lijepo je vidjeti, iako u virtualnom svijetu. U FC 24 kemija među igračima dodatno je nadograđena, pa će u Ultimate Teamu igrač i igračica iste narodnosti, ili ako igraju u istoj zemlji, možda čak i klubu, dobiti dodatne bonuse. Još jedna nepopularna novost u tom dijelu igre su mikrotransakcije. One su vezane uz karte evolucije, koje uz ispunjenje određenih preduvjeta mogu poboljšati statistike i atribute igrača. Naravno, to se može postići i bez stvarnog novca, no bez njega put može biti dug i frustrirajući.

Evolucijski napredakKao mnoge druge igre iz EA Sports FIFA serija, i EA Sports FC 24 donosi evolucijski napredak od posljednje. Konkretno, novi je Hypermotion V, koji u novom FC 24 donosi čak 11.000 animacija rađenih prema stvarnim potezima igrača. Tu je i vrhunski engine Frostbite, koji podiže grafičke standarde tog žanra u nebesa, što je svakako pohvalno. Na kraju, kupiti FC 24? Ako ste veliki fan nogometa, onda svakako da, čak i ako već imate FIFA-u 23, jer opet će sitne nadogradnje, kao i Ultimate Team, biti sasvim dovoljne za dašak svježine.

Marin REŽIĆ

Ocjena: 80

Dojam: EA Sports FC 24 donosi očekivani napredak od posljednje izdane FIFA-e. S obzirom na to da konkurencija ne postoji već godinama, fanovi stvarnog i virtualnog nogometa nemaju alternativu.

Igrano na PS5, kôd ustupio proizvođač.
Možda ste propustili...