TvObzor
UBOJICE CVJETNOG MJESECA

U kinima zaigralo novo remek-djelo velikog Martina Scorsesea
Objavljeno 20. listopada, 2023.
Radnja prati seriju ubojstava unutar plemena Osage nakon što je na njihovom teritoriju pronađeno “crno zlato”

Temeljen na istinitoj priči i ispunjen velikim glumačkim zvijezdama, epski kriminalistički vestern velikog Martina Scorsesea “Ubojice cvjetnog mjeseca” (“Killers of the Flower Moon”) stigao je u kina diljem Hrvatske.Radnja filma prati seriju ubojstava unutar indijanskog plemena Osage u Oklahomi 1920-ih godina. Osage su postali najbogatiji narod na svijetu nakon što je na njihovom teritoriju pronađeno “crno zlato” - nafta. Mnogi su ih zbog toga iskorištavali kako bi došli do novca, što je dovelo do niza ubojstava koja je The Guardian nazvao genocidom protiv američkih domorodaca. Ta se ubojstva smatraju prvim velikim slučajem koji je istraživao novoosnovani FBI.

Film je nastao prema knjizi “Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI” pisca i novinara Davida Granna, a Scorsese je scenarij napisao zajedno s Ericom Rothom, zaslužnim za popularne naslove kao što su “Forrest Gump” i “Zvijezda je rođena”. Legendarni redatelj je za “Ubojice cvjetnog mjeseca” okupio sebi itekako poznatu ekipu suradnika poput Leonarda DiCaprija s kojim je snimio već pet filmova, dok je Robert De Niro je u Scorseseovim ostvarenjima još od ranih 1970-ih te su zajedno snimili devet filmova.

U “Ubojicama cvjetnog mjeseca” De Niro glumi Williama Halea, rančera zlih namjera za kojeg se sumnja da je organizirao ubojstva članova plemena Osage kako bi lakše došao do njihove zemlje bogate naftom. DiCaprio je u ulozi Ernesta Burkharta, Haleova nećaka razapetog između odanosti svojoj ženi iz plemena Osage i svog moćnog ujaka koji ga je nagovorio da se oženi njome. Prema Scorseseovim riječima, ovo je priča o povjerenju i jednoj dubokoj izdaji, onoj vanjskog svijeta i naroda Osage, kao i Ernesta i njegove žene. Ernestovu ženu Mollie utjelovila je Lily Gladstone, a naveliko se šuška kako bi se njezina izvedba mogla naći u utrci za zlatnog kipića iduće godine, što bi ju učinilo prvom Indijankom nominiranom za Oscara.

Da bi se ispričala ova potresna priča iz prošlosti jednog naroda, u ulogama ondašnjih domorodaca pravi su potomci plemena Osage, dok je redatelj cjelokupno pleme tražio da se “Ubojice cvjetnog mjeseca” snime na njihovoj zemlji kako bi sve bilo što više autentično. Mnogi od njih nisu bili samo glumci nego i savjetnici na filmu, a plemenski poglavica i glumica Lily Gladstone hvale Scorsesea što je odlučio prikazati njihovu priču koju rijetki u svijetu znaju, no svi oni oduvijek žive s njom.

Uloge su ostvarili i Jesse Plemons kao FBI agent Tom White, Brendan Fraser kao Haleov odvjetnik W.S. Hamilton te John Lithgow kao tužitelj Peter Leaward koji Halea želi strpati iza rešetaka zbog optužbi za ubojstva, a u filmu se pojavljuju i Tantoo Cardinal, Jason Isbell, Cara Jade Myers, Louis Cancelmi, JaNae Collins, Jack White i mnogi drugi. D.M.
Možda ste propustili...

PREMIJERA NOVE ŠESTODIJELNE DOKUMENTARNE SERIJE

Brutalne legende o španjolskim konkvistadorima

BIT ĆE PODIJELJENA U DVA DIJELA

“Plava krv” završava s 14. sezonom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TOMISLAV MIHAC KOVAČIC I PETAR ŠIMČIĆ /OGENJ/

Dobra glazba i iskrena emocija nemaju jezične barijere

2

“MODERNA VREMENA” SRIJEDOM NA HTV1

Novi serijal o povijesti hrvatskog dizajna

3

DRUGA POLUFINALNA EMISIJA “SUPERTALENTA”

Prava bitka zlatnih gumbova