Novosti
INVESTICIJA I U SLAVONIJI

Kreće istraživanje i eksploatacija geotermalnih voda
Objavljeno 3. listopada, 2023.
Aktiviranje projekata pokrilo bi godišnju potrošnju struje za oko 200.000 hrvatskih kućanstava

Završen je međunarodni natječaj za istraživanje i eksploataciju geotermalnih potencijala u Slavoniji, Podravini i Međimurju, za koji je pristiglo 16 ponuda od 11 različitih ponuditelja, i to za pet od šest ponuđenih istražnih prostora, izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, koje je na temelju toga izdalo dozvole za istraživanje i eksploataciju.Aktiviranje geotermalnih projekata nosi potencijal proizvodnje 600.000 MWh električne energije iz obnovljivih izvora, što pokriva godišnju potrošnju za oko 200.000 hrvatskih kućanstava, navodi Ministarstvo u priopćenju. U razdoblju od 28. prosinca 2022. do 1. lipnja 2023. godine Agencija za ugljikovodike je s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja provela nadmetanje za šest istražnih prostora geotermalnih voda: Leščan, Međimurje 5, Kotoriba, Pčelić, Sječe i Ferdinandovac 1. Ministarstvo gospodarstva je nositelj, a Agencija za ugljikovodike operativno tijelo koje je provelo natječaj. "Riječ je o geografskom području Dravske potoline u kojem je dokazan važan geotermalni potencijal", ističe se.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdalo je dozvole za istraživanje geotermalnih voda na istražnim prostorima Leščan i Međimurje 5 društvu Ina, a Pčelić i Sječe društvu IGeoPen d.o.o. (ponuditelj se oslanja na društvo iz UK-a), Kotoriba ide društvu Viola Energy Generation d.o.o. (ponuditelj se oslanja na društvo iz Turske). Za istražni prostor Ferdinandovac nije zaprimljena nijedna ponuda te je stoga povjerenstvo predložilo poništavanje nadmetanja.

"Riječ je o renomiranim domaćim i inozemnim kompanijama koje svoj portfelj žele diversificirati novim, sigurnim i jakim energetskim projektima. Ponuditelji i društva na koja se oslanjaju su poznate i ugledne europske kompanije iz Hrvatske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Švedske i Italije. Ukupni radovi uključuju izradu 21 geotermalne bušotine, a vrijednost ponuđenih istražnih radova iznosi 191,7 milijuna eura. Ukupna vrijednost investicija u slučaju pozitivnih rezultata istraživanja i utvrđenog potencijala te realizacije projekata u cijelosti iznosi više od 400 milijuna eura", priopćilo je Ministarstvo.

Prema analizama, Hrvatska ima geotermalni potencijal za izgradnju geotermalnih elektrana ukupne snage oko 1 GW.

Igor Bošnjak
FILIPOVIĆ: NIZ KORISTI ZA GOSPODARSTVO
Potencijal istražnih prostora identificiran je u ranijim bušotinama za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina, što uvelike smanjuje rizik i troškove investitorima. Temperatura na svim lokacijama omogućuje proizvodnju električne energije. Ministar gospodarstva Davor Filipović ističe da je aktiviranje geotermalnog potencijala važan korak prema povećanju proizvodnje energije na hrvatskom tlu. “Osim što povećavamo sigurnost države povećavajući vlastitu proizvodnju energije iz obnovljivih, čistih izvora, aktiviranje geotermalnog potencijala donosi i niz koristi za gospodarstvo. To postaje resurs koji će igrati važnu ulogu u stvaranju energetske neovisnosti i dostatnosti Hrvatske”, kaže.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana