Mozaik
ZAVRŠEN SAN SEBASTIAN FILM FESTIVAL

Pobjeda filmu “Rog od raži” o povezanosti s prirodom
Objavljeno 3. listopada, 2023.
Nagrada publike pripala je Netflixovoj produkciji “Snježno bratstvo”

Međunarodni filmski festival u San Sebastiánu s pravom ima status najvažnijeg festivala španjolskog govornog područja i mosta između europske i latinoameričke filmske industrije. Jedan od glavnih ciljeva festivala je podrška filmaša debitanata i nadolazećih talenata, što je vidljivo u svim festivalskim sekcijama u kojima se prikazuje velik broj prvih i drugih uradaka mladih filmaša.Četvrta žena


I ovogodišnje brojke govore o veličini i važnosti San Sebastiana na globalnoj festivalskoj sceni: programski selektori pogledali su više od 4000 filmova, od čega su 232 naslova uvrštena u program, što uključuje čak 57 svjetskih premijera, a festival je pohodilo gotovo 5000 gostiju iz 75 zemalja diljem svijeta.

Španjolsko-portugalsko-belgijska koprodukcija “Rog od raži” (“O corno”), koju potpisuje Jaionea Camborde, najbolji je film 71. Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu. Organizatori naglašavaju kako je ovo četvrta godina zaredom da glavna nagrada odlazi u ruke redateljice, ali i prvi put da jedan filmski autor rođen u San Sebastianu postaje festivalski laureat u svom gradu. Žiri, kojim je predsjedala veteranka francuskog filma Claire Denis - u društvu koje su činili kineska glumicu Fan Bingbing, kolumbijska filmašica Cristina Gallego, francuska fotografkinja Brigitte Lacombe, mađarski producent Robert Lantos, španjolska glumica Vicky Luengo te njemački redatelj Christian Petzold - dodijelio je Zlatnu školjku drami koja je posveta snažnoj emancipiranoj ženi i elementarnoj povezanosti čovjeka i prirode za koju bi se moglo reći da u filmu predstavlja drugi najvažniji lik. Priča se zbiva 1970-ih u sumrak Frankova režima i prati ženu koja, nakon incidenta u maloj otočnoj zajednici u Galiciji, bježi u Portugal kroz krijumčarsku rutu. Specijalna nagrada žirija završila je u rukama švedske redateljice Issabele Eklöf za mračnu dramu “Kalak” o mladom muškarcu koji, nakon traume od seksualnog zlostavljanja svoga oca, odlazi na Grenland u potragu za novim životom. Film je nagrađen i za najbolju fotografiju koju potpisuje danski snimatelj Nadim Carlsen.

Srebrnu školjku za najbolju režiju osvojio je tajvanski ženski dvojac Tzu-Hui Peng i Ping-Wen Wang za svoj prvijenac “Putovanje u proljeće” (“Chun Xing”), tužnu i bizarnu priču o starijem muškarcu koji se teško nosi sa smrću svoje žene koju stavlja u zamrzivač nastavljajući naizgled normalan život. Argentinska satirična drama “Puan” u režiji redateljsko-scenarističkog dvojca Maria Alche i Benjamin Naishtat, koja secira argentinsko društvo i akademsku zajednicu, jedan od favorita za glavne nagrade, osvojila je dva “utješna” priznanja: autorski dvojac zasluženo je nagrađan za najbolji scenarij, a glavni je protagonist Marcelo Subiott nagrađen za najbolje glumačko ostvarenje - ex aequo s japanskim glumcem Tatsuyom Fujiom za ulogu u drami “Great Absence”. Za najbolju sporednu ulogu nagrađen je španjolski glumac Hovik Keuchkerian za ljubavnika u drami “Jedna ljubav” (“Un amour”), o ženi koja nakon odlaska iz grada započinje novi život u maloj ruralnoj sredini.

Nagrada publike pripala je izvrsnoj Netflixovoj produkciji “Snježno bratstvo” (“La sociedad de la nieve”) međunarodno uspješnog španjolskog filmaša J. A. Bayone. Riječ je o moćnoj i uznemirujućoj ekranizaciji tragične sudbine urugvajskog ragbijaškog tima čiji se avion 1972. godine srušio u Andama koji su, kako bi preživjeli, bili prisiljeni na kanibalizam.

Hvaljeni naslovi


Publika je na 71. izdanju San Sebastiana imala prilike vidjeti i niz nagrađivanih i hvaljenih naslova s festivala u Berlinu, Cannesu, Veneciji i Torontu koji su u San Sebastianu imali svoje španjolske premijere. Između ostalih šokantnu i brutalnu dramu o holokaustu “Zonu interesa” Jonathana Glazera (Velika nagrada žirija u Cannesu), poetičnu ekodramu “Zlo ne postoji” koju potpisuje japanski oskarovac Rysuke Hamaguchi (“Drive My Car”), pobjednika Cannesa “Anatomija pada” koju potpisuje Justine Trier, izvrsnu povijesnu dramu “Obećana zemlja” Nikolaja Arcela (danski predstavnik za stranog Oscara), dramu “Čudovište” proslavljenog japanskog filmaša Hirokazu Kore-ede (najbolji scenarij u Cannesu), talijansku izbjegličku priču “Ja sam kapetan” Mattea Garronea, “Opalo lišće”, najbolji film recentne karijere Akija Kaurismakija (Nagrada žirija u Cannesu) te sjajnu japansku drama Wima Wendersa “Savršeni dani” o čistaču javnih tokijskih zahoda koji užitak svakodnevnog života pronalazi u malim zadovoljstvima.

Stjepan Hundić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKA KINA STIGAO “JEANNE DU BARRY”, KOJI JE ODUŠEVIO CANNES

Hvaljeni film koji je oživio karijeru Johnnyja Deppa

2

ŠESTI PUT GLAZBENI NOVINARI BIRAJU NAJBOLJE

Dodjela Rock&Off nagrada u Tvornici kulture 2. veljače

3

SHANE MACGOWAN UMRO U 65. GODINI

Preminuo pjesnik i pijanac Poguesa, "jedan od najboljih autora stoljeća"