Novosti
PRAVNI STRUČNJACI KRITIZIRAJU OSJEČKU POLICIJU:

Ako je posrijedi ubojstvo, DORH mora istražiti policiju
Objavljeno 1. listopada, 2023.
Šerić: Pretjerano upletanje policije u pravnu kvalifikaciju djela stvara sumnju

Nikada u 50-godišnjem stažu kao suca ni kao odvjetnika nisam doživio da se policija ovako ponaša, da naknadno pravdaju svoj stav i time kritiziraju DORH i njihovu kvalifikaciju. Tim je riječima, objavljenim u Jutarnjem listu, odvjetnik i bivši sudac Branko Šerić, opisao svoj stav o ponašanju osječke policije nakon smrti Mihaele Berak, za koje je osumnjičen 27-godišnji policajac Marko Smažil.Pojašnjenje policije o slučajno ispaljenom metku, koje je osobno iznio načelnik PU osječko-baranjske na sjednici Gradskog vijeća prošlog tjedna, Šerić, kako kaže za Jutarnji list, smatra nesuvislim i dodaje kako bi im bilo bolje da se ne upuštaju u pravne kvalifikacije i opravdavanje osumnjičenika, nego da "prepuste stvar ljudima koji su kvalificirani, a to su tužitelji i suci".

S njegovim stavom slažu se i drugi pravni stručnjaci, što smo više puta isticali i u Glasu Slavonije, od trenutka kada se doznalo za zločin u stanu u osječkom Donjem gradu 20. rujna.

Da nije bilo zataškavanja u istrazi ubojstva mlade Osječanke, nego samo nespretnosti u komunikaciji, prošlog je tjedna načelnik Bece u javnosti ponovio dva puta. Osim toga, na sjednici Gradskog vijeća nastupio je kao da je odvjetnik osumnjičenog, a ne čelnik osječke policije, jer kako drukčije protumačiti sve što je rekao nakon što je DORH u svojoj prijavi zločin nazvao ubojstvom. Time je Beceova nova "nespretnost u komunikaciji" veća od svih prethodnih koje je pokazala PU osječko-baranjska komunicirajući s javnošću u vezi s ovim slučajem.

Odvjetnik Šerić ističe kako pretjerano upletanje policije u pravnu kvalifikaciju stvara sumnju. "I ja sumnjam da se radi o pogodovanju počinitelju", rekao je Šerić za Jutarnji.

Danima inzistiramo na razjašnjavanju policijskih nelogičnosti, posebice nakon što je Bece iznio "činjenice" koje je mogao znati samo netko tko je bio u stanu u kojem je djevojka poginula. "Prema onome što smo mi zaključili, on (Smažil) malo se hvalio i pokazivao novu futrolu, vadio pištolj, vadio je streljivo, vraćao ga, repetirao i u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku", podsjećamo na riječi načelnika PU osječko-baranjske pred vijećnicima.

Profesor kaznenog procesnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci za Jutarnji list je izjavio kako bi, pokaže li se da je posrijedi klasično ubojstvo, državno odvjetništvo moralo provesti istragu u policiji i utvrditi je li, i tko, u policiji zataškavanjem ubojstva počinio kazneno djelo sprječavanja dokazivanja ili djelo pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

Dijana Pavlović
PROCESUIRANJE NAKON ISTRAGE
Glavni ravnatelj policije Nikola Milina, upitan za osječki slučaj, rekao je da istraga traje i da će se “sve što se tijekom nje utvrdi, dodatno procesuirati”. Vidjet ćemo što će se tijekom istrage utvrditi, kazao je Milina, navodeći da se u spomenutom slučaju u javnosti iznosi puno netočnih tvrdnji, primjerice da je policija u početku upućivala da se radi o suicidu. Ponovio je da je policija od prve dojave u tom slučaju sve radila u suradnji i pod vođenjem zamjenice županijskog državnog odvjetnika, prijavila svog službenika za kvalificirani oblik teškog kaznenog djela. Rekao je da se i policija propitkuje što je loše napravila u tom slučaju, s obzirom na to kako je “dojam javnosti da se nešto prikrivalo”. “Potpuno razumijem sve koji propitkuju o čemu se tu radi (…), sada je već faza istrage, u njoj će se sve provjeravati, utvrditi ima li nekih novih indicija, činjenica da je bilo tko u postupku počinio bilo kakvu kaznenu radnju ili djelo, kad se to utvrdi, mi ćemo ga prijaviti”, rekao je. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana