TvObzor
U KINA STIGAO ZNANSTVENOFANTASTIČNI AKCIJSKI TRILER “KREATOR”

Rat između čovjeka i umjetne inteligencije
Objavljeno 29. rujna, 2023.
Okorjeli bivši agent specijalnih snaga Joshua (John David Washington) regrutiran je da ulovi i ubije Stvoritelja

Od redatelja Garetha Edwardsa u kina diljem zemlje stigao je znanstvenofantastični akcijski triler “Kreator” (“The Creator”). Originalna je to priča, više nego aktualna u današnje vrijeme, a govori o ljudskom strahu od umjetne inteligencije (UI).Usred budućeg rata između ljudske rase i snaga umjetne inteligencije, Joshua, okorjeli bivši agent specijalnih snaga koji tuguje zbog nestanka svoje žene, regrutiran je da ulovi i ubije Stvoritelja, nedostižnog arhitekta napredne umjetne inteligencije, koji je razvio tajanstveno oružje s moći da okonča rat - i samo čovječanstvo. Misija spašavanja svijeta vodi do moralne dileme kada Joshua sazna da je najveći neprijatelj čovječanstva - dijete.

”Kreator” je novi postapokaliptični blockbuster koji u današnje vrijeme možda više od ostalih filmova reflektira trenutnu stvarnost s kojom se čovječanstvo sve više susreće, a to je stvarnost suživota s umjetnom inteligencijom. Osim toga, “Kreator” donosi potpuno izgrađen novi svijet s originalnom pričom ispunjenom akcijom, emocijama i dubokim filozofskim pitanjima na koja nije lako odgovoriti.

Takav svijet donosi redatelj Gareth Edwards, koji se nakon sedam godina vraća u omiljeni žanr - znanstvenu fantastiku. Posljednji film koji je snimio bio je “Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda” (2016.), i njega su gotovo svi obožavatelji avantura u dalekoj, dalekoj galaktici proglasili najboljim filmom franšize nakon originalne trilogije. Suvišno je naglasiti da je bio velika uspješnica, kao i Edwardsov “Godzilla” (2014.), prvi dio sad već velike franšize. Poput njegova prvog dugometražnog ostvarenja “Čudovišta” (2010.), “Kreator” je Edwardsova originalna ideja koja se bavi temom prisutnom u svim njegovim filmovima - krajem svijeta kakav poznajemo. Ili galaktike, ako se uzme u obzir “Rogue One”.

Ideja i priča “Kreatora” je Edwardsova, no scenarij je napisao zajedno s Chrisom Weitzom, s kojim je surađivao na “Rogue One”. Glumačku ekipu predvodi John David Washington kao bivši agent specijalnih snaga Joshua, čiji je cilj uništiti tajno oružje umjetne inteligencije. Madeleine Yuna Voyles je Alphie, UI dijete koje može okončati rat, ali i ljudsku rasu, Ken Watanabe je UI humanoid Harun, Gemma Chan utjelovljuje Mayu, ženu koja se bori uz UI, a u ostalim su ulogama Allison Janney, Sturgill Simpson, Ralph Ineson, Marc Menchaca, Veronica Ngô i Amar Chadha-Patel.

Prve su reakcije na “Kreatora” isključivo pozitivne, naziva ga se “jednim od najboljih filmova godine”, “modernim klasikom” i “najboljim SF-om, kakav godinama nije izišao”. Što se tiče vizualnog dijela, rečeno je kako film daje “jedan zadivljujući kadar za drugim”. Pridodajmo tomu kako ima temu vrlo blisku našoj novoj svakodnevici i upotrebu UI-ja - kao jednim od razloga za štrajkove scenarista i glumaca u Hollywoodu - i dobiva se veliki jesenski kinohit koji ne bi trebalo propustiti. D.M.
Možda ste propustili...