Osijek
U “POLJOŠICI” S TEORIJE PRELAZE NA PRAKSU

Od grožđa prave vino, a od paprike Ljutu i Slatku Šokicu
Objavljeno 23. rujna, 2023.
Učenici prave i pekmez od šljiva, višanja i krušaka. Rujan je kao maraton

Kada smo prije nekoliko dana nazvali Poljoprivrednu i veterinarsku školu i upitali ravnatelja, prof. Ivana Aničića događa li se ondje nešto zanimljivo u prvim tjednima nove školske godine, odmah nas je pozvao da ih posjetimo.Podrum i smočnice


- U tijeku je berba grožđa, ali i slatke paprike, kao i svih proizvoda koje imamo u svom voćnjaku i povrtnjaku. Nakon berbe slijedi prerada i priprema novih proizvoda. U svim tim aktivnostima sudjeluju naši učenici, pod vodstvom profesora - ponosno kaže ravnatelj Aničić.

Vodič nam je bila profesorica savjetnica Viktorija Alagić, profesorica strukovnih predmeta i stručni voditelj učeničke zadruge AgroVet.

- Naravno da je u našoj školi zanimljivo. Za nas je rujan pravi maraton, ne znamo što bismo prije počeli raditi - kaže prof. Alagić.

Prvo nas vodi u vinski podrum In vino veritas, koji je ujedno i smočnica. Pokazuje nam kruške koje su učenici upravo nabrali. Prodaju ih na tržnici, a čuvaju u hladnjači. Na jednoj su polici uredno složene paprike, preciznije rečeno proizvodi od paprike u staklenkama. To je Ljuta Šokica, već poznati i traženi proizvod i brend osječke Poljoprivredne i veterinarske škole.

- Ljuta Šokica je naš zaštitni znak i ona se brzo proda. Imamo i novi proizvod, Slatku Šokicu, jer ima i ljudi koji ne vole ljutu papriku. Osim toga od voća iz našeg voćnjaka pravimo pekmez i džem. Evo, tu su pekmezi od šljiva, višanja i krušaka - pokazuje nam prof. Alagić.

U vinskom podrumu, naravno, ima i vina. Riječ je o chardonnayu te miješanom vinu (cuvee), koji su u fazi vrenja. Vino će se moći kušati u siječnju ili veljači 2024. godine.

Put nas dalje vodi u plastenik. Ondje se suše paprike, koje potom idu na mljevenje i daljnju preradu i tako nastaje gotovi proizvod, mljevena slatka (a ima i ljute) paprika. Potom stižemo do školskog vinograda u kojem učenici 2.at (agrotehničari) razreda beru grožđe. Na površini od pola hektara dominiraju sorte graševina i chardonnay, a ima i drugih. I dok učenici drugog razreda beru grožđe, njihovi kolege iz trećeg razreda prerađuju to voće.

- Naši učenici vole raditi i veoma su vrijedni - kaže prof. Željka Jambrović, koju smo zatekli u vinogradu s učenicima. Naša sugovornica ima točnu evidenciju dosada napravljenog: "Napravili smo 150 staklenki Šokice, a planiramo još 200. Uz to proizveli smo 170 staklenki pekmeza od šljiva, 70 od krušaka, a ukupno će biti oko 300 staklenki pekmeza, uključujući i onaj od višanja te od kupine i aronije."

Praktično i konkretno


Učenici Luka, Rahela i Fran oduševljeni su svojom školom i prilikom da tijekom vježbi rade nešto praktično i konkretno.

- Prije svega mi mnogo naučimo iz tog praktičnog rada, a nije nevažno ni druženje - kaže Luka. Rahela nabraja: "Zrak, priroda, dobro društvo, puštamo glazbu, pjevamo, zabavljamo se, a pojedemo i malo grožđa. Naravno da mi se sviđa takav oblik nastave i treba nam što više takvog praktičnog rada". S njima se slaže i Fran.

Luka i Rahela došli su na školovanje u Osijek iz sela Soljani i Đurići kod Gunje, ili kako to oni kažu, iz Cvelferije. Soljani su poznati diljem Hrvatske po uzgoju izvrsnih lubenica, podučavaju nas. "Dođite nam na Dan škole 13. listopada, bit ćemo u narodnim nošnjama Cvelferije", pozivaju nas.

Na kraju posjeta pitamo ravnatelja Aničića za planove. "Idemo u obnovu voćnjaka. Podići ćemo nove nasade voća, posaditi jabuke i kruške", kaže. I spremaju se za Dan škole, koji će Glas Slavonije svakako popratiti.

Vesna Latinović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PETERO JE LAUREATA UZ DAN GRADA

Gordani Kralik nagrada za životno djelo, priznanje Hvidri, vatrogascima Radiju Osijek i Zvonku Borbašu

2

DOZNAJEMO: STIŽE NOVA RASVJETA ZA PJEŠAČKI MOST

Pola mosta i dalje je u mraku

3

U SUBOTU JE PROSINAČKI SAJAM ANTIKVITETA

Unikatno sajmovanje za Dan grada