Regija
RIJEŠEN DUGOGODIŠNJI SPOR

Matoševa rodna kuća u vlasništvu Općine Tovarnik
Objavljeno 21. rujna, 2023.
Spor je trajao dva desetljeća, dok se Društvo A. G. Matoša nije odreklo prava vlasništva
TOVARNIKUpravni odbor Društva Antuna Gustava Matoša odriče se prava vlasništva nad rodnom kućom toga hrvatskog književnika u korist Općine Tovarnik, zaključeno je na sastanku u Tovarniku, čime je okončano dvadesetogodišnje sporenje Matice hrvatske i Društva. I načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac nada se kako je ovo napokon finalni čin nepotrebne i jako duge priče.- Prošle godine Matica hrvatska odrekla se potraživanja u korist Općine Tovarnik, a obilježavajući 150. obljetnicu rođenja hrvatskog književnika u Tovarniku, i dobili smo mogućnost zaključiti tu priču te krenuti dalje s rješavanjem, što je nešto prelijepo, što mene i kao Tovarničana i kao načelnika općine veseli - rekao je Dobročinac dodajući kako su radovi na Matoševoj rodnoj kući i njezinu pretvaranju u spomen-kuću s mnogim sadržajima već godinama u zastoju. Ovo je svjetlo na kraju tunela, drži načelnik, a vezano uz ostavštinu i značenje hrvatskog književnika u širim kulturnim krugovima, nudi perspektivu ne samo Tovarniku nego cijeloj županiji i Hrvatskoj.

- Mislim da su svi matoševci, svi Hrvati danas sretni da smo ostvarili korak naprijed i što ćemo u doglednoj budućnosti imati dovršen objekt – zadovoljan je načelnik. Najavljuje kako će nakon pravno provedene procedure Općina završetak radova kandidirati na projekte ministarstava kulture, prosvjete, turizma s obzirom na mogućnosti povlačenja sredstava za takvu vrstu objekata. Projektna dokumentacija napravljena je davno, možda će ju biti potrebno malo osvježiti, a većinom su to unutarnji radovi opremanja.

- S puno strana kao načelnik općine dobio sam potvrde institucija o pomoći, od knjižnog fonda pa nadalje, a slijedi i proceduralni dio osnutka ustanove, sve što veže jedan takav objekt. Posla će sigurno biti, ali mene veseli jer je krenulo i napokon možemo razmišljati o tome. Nakon toliko godina ni sam još nisam svjestan, ali ako je to korak naprijed, spreman sam sve odraditi – kaže Anđelko Dobročinac. Dodaje kako, prema svemu sudeći, ne bi trebalo biti dugova prijašnjeg vlasnika, kojega je pohvalio što je pokazao dobru volju i Matoševu ostavštinu stavio ispred dosadašnjih nesuglasica.

Miroslav Flego
Novac isključivo za spomen-kuću
Podsjetimo kako se Matica hrvatska u listopadu prošle godine odrekla svih svojih potraživanja prema Društvu Antuna Gustava Matoša vezanih uz Matoševu spomen-kuću u korist Općine Tovarnik uoči 150. Matoševa rođenja. Jednoglasnu odluku Predsjedništva Matice potvrdila je Glavna skupština MH-a na zasjedanju 22. listopada.

Odlučeno je da se spor napokon okonča tako da se dug od 32.000 eura koji je Matica hrvatska potraživala i pravomoćnom presudom dobila od Društva A. G. Matoša te novac od zateznih kamata i sudskih troškova u iznosu višestruko većem od glavnice podare Općini Tovarnik, ali pod uvjetom da Općina novac smije utrošiti isključivo za izgradnju Matoševe spomen-kuće, o čemu je s njom i zaključen ugovor.

Možda ste propustili...

PRVA, MEĐUNARODNA, INTERDISCIPLINARNA

Konferencija Kontinentalna Hrvatska

“METEOROLOŠKA” PREDAVANJA U NAŠICAMA

Vakula predstavlja meteoslikovnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U PROJEKTU PREKOGRANIČNE SURADNJE HRVATSKE I BIH

Dom “Sveta Ana” uredio je domske prostorije i stan za svoje punoljetne štićenike

2

GRAD OSIGURAO NOVAC ZA ISPLATU UMIROVLJENIČKE BOŽIĆNICE

Dijelu “penzića” božićnica 30 eura

3

RAVNATELJICA SNJEŽANA DUPAN LOVRIĆ:

Bez nužnih 67.000 eura DV Suncokret morat ćemo zatvoriti