Novosti
NAJDUŽI SABORSKI AKTUALAC U DVADESETAK GODINA

Plenković: Moja je uloga da hrvatski građani žive bolje
Objavljeno 19. rujna, 2023.

Saborsko aktualno prijepodne, koje su obilježile oporbene optužbe na račun premijera i Vlade, replike i kazne, protegnulo se od 10 do gotovo 16 sati i bilo je najduže u posljednjih 20-ak godina. Premijer i ministri odgovorili su na 39 zastupničkih pitanja, a daleko najviše ih je bilo vezano uz aferu “Plin za cent”.Prigovorima, opomenama i izbacivanjem Karoline Vidović Krišto iz sabornice zastupnici su otvorili novu parlamentarnu sezonu. Opomenu je dobio i SDP-ov Arsen Bauk jer je predložio da se to aktualno prijepodne zove samo prijepodne jer na njemu nema troje “aktualnih” ministara - Gordana Grlića Radmana, Marije Vučković i Marija Banožića, aludirajući da namjerno baš oni nisu u sabornici. Navevši kako je u HEP-u postalo normalno da se plin kupuje po višoj, a prodaje po nižoj cijeni, a onda iz proračuna upumpava novac u HEP, dok odgovorni i dalje sjede na istim mjestima, Mirela Ahmetović (SDP) upitala je premijera Andreja Plenkovića je li on u toj priči “scenarist, redatelj, šaptač ili glavni glumac”. “Moja uloga u svemu je da Hrvati žive bolje nego da njima, recimo, upravljate vi i vaša ekipa”, odgovorio je premijer, rekavši kako je Ahmetović bila “kolovođa” onih koji su činili sve da Hrvatska ne dobije LNG terminal na Krku.

Premijer je odlučno odbacio i optužbe Sandre Benčić (Možemo) da je “mecena političke korupcije u Hrvatskoj”. “Ne samo da je to teška laž i optužba, u biti vas sve štiti imunitet da vas ne tužim za to, pretjerujete, bez i jednog dokaza. To govori o vama”, odgovorio je. Rekao je i da ni ona ni njezini kolege iz oporbe ne vide kako pobijediti HDZ, pa im je nova strategija “Plenković je korumpiran”. Kaže da je njegova vlada ispunila sva predizborna obećanja i podsjetio na ostvarene projekte. Benčić je premijeru predbacila da je i tri mjeseca od afere “Plin za cent”, direktor HEP-a ostao na svom mjestu, iako je trebao otići. “Omogućujete da sakriva dokaze ili čini nova kaznena djela”, rekla je. HDZ-ovi zastupnici Benčić su odgovorili kako je premijerska kandidatkinja koja ne zna voditi obrt ni ispuniti imovinsku karticu te da oporba jedino zna vrijeđati.

Zastupnik Stipo Mlinarić (DP) optužio je Plenkovića da provodi anacionalnu politiku, što je premijer rezolutno odbacio. “Nama imputirati da smo anacionalni jer surađujemo s nacionalnim manjinama koje žive u Hrvatskoj, to vam nigdje neće proći. Svaka čast svakom hrvatskom branitelju, no nema Vlade koja je više učinila za dignitet Domovinskog rata, ali moramo raditi na pomirbi i suradnji”, uzvratio je Plenković. “Sramotno je i bezobrazno što naš mandat nazivate anacionalnim”, rekao je, podsjetivši da je u tom mandatu vraćen Dan državnosti na 30. svibnja, Vukovar proglašen mjestom posebnog pijeteta, 18. studenoga proglašen blagdanom i neradnim danom i donijet će se Zakon o hrvatskom jeziku. Naveo je da su u Hrvatskoj pokrenuti kazneni postupci protiv 3801 osobe, 707 okrivljenika proglašeno je krivima, lani su podnesene kaznene prijave protiv 49 osoba, optužnice podignute protiv 22, a sudovi su presudili u odnosu prema 31 osobi.

Ivan Penava (DP) upitao je premijera zašto razara Hrvatsku i Slavoniju, spomenuvši depopulaciju i izmjenu izbornih jedinica. Njegovu ocjenu Plenković je nazvao depresivnom i pesimističnom, nabrojivši sve projekte koje je Vlada realizirala u Vukovaru, gdje je Penava gradonačelnik. “Što se tiče postignuća naše vlade, najveća propaganda ovakvih crnih komentara ne može narodu zakriliti uspjehe”, zaključio je. H/I.Bošnjak
POMOĆ ZBOG ŠIRENJA SVINJSKE KUGE
Plenković je odbacio optužbe Marijana Pavličeka (HS) da je reakcija Ministarstva poljoprivrede na pojavu afričke svinjske kuge bila neadekvatna. “Širite dezinformacije”, odgovorio mu je. Ističe da Ministarstvo godinama informira i upozorava posjednike o opasnosti i mjerama u slučaju izbijanja afričke svinjske kuge. “Dosad je potvrđena na 814 gospodarstava, eutanizirano je 17.000 svinja”, rekao je premijer, podsjetivši na poduzete mjere za zaustavljanje širenja. Kaže da će Vlada pomoći onima koji imaju štetu.

Oleg Butković

ministar prometa

KORIDOR 2025.

Ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković, odgovarajući zastupnicima, najavio je da će koridor 5C kroz Hrvatsku početkom 2025. godine biti potpuno izgrađen. “Za svih 88 kilometara, odnosno tri faze koje nedostaju, ukupno je osigurano 150 milijuna eura”, kaže. O mjerama za ublažavanje udara inflacije ministar gospodarstva Davor Filipović kazao je da su Konzum, KTC i Tommy snizili vrijednost košarice za više od 70 eura u odnosu prema 30. prosinca 2022., a ide se i s dodatnim sniženjima. Ministar rada i mirovinskoga sustava Marin Piletić kaže da će zakon o inkluzivnom dodatku stupiti na snagu 1. siječnja, a dosadašnje potpore se objediniti i kumulativni iznos bit će znatno veći.

Možda ste propustili...

I HRVATSKI INOMINISTAR U BRUXELLESU

Grlić: Stabilnost BiH nam je ključna

ANTUN GOLUBOVIĆ, PREDSJEDNIK ODBORA ZA SVINJOGOJSTVO HPK-A:

Svinjogojci, obavezno uzmite račune pri kupnji svinjskih polovica!

VEĆ 11. KVARTAL ZAREDOM RASTE NAM BDP

Hrvatska je najbolja u EU-u po rastu BDP-a u 3. kvartalu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana