Mozaik
ZFF: MREŽA FESTIVALA JADRANSKE REGIJE

Na ZFF stižu intrigantni europski filmovi
Objavljeno 19. rujna, 2023.
Mreža festivala Jadranske regije, popratni program Zagreb Film Festivala koji će se održati od 6. do 12. studenoga, predstavlja intrigantna europska ostvarenja. Među šest filmova u programu je i psihološki triler "Kopenhagen ne postoji" danskog redatelja Martina Skovbjerga, u kojem ulogu oca tumači dobitnik nagrade Europske filmske akademije Zlatko Burić. Ta mračna ljubavna priča i uznemirujući psihološki triler Eskila Vogta prati događaje nakon što nestane jedna mlada žena.

Prikazat će se i digitalno restaurirani klasik "Slike iz života udarnika" Bate Čengića, koji na 21. ZFF stiže netom nakon prikazivanja na festivalu u Veneciji. Ta britka satira inspirirana ideološkim likom i životom rudara koji su veličani kao nacionalni heroji svrstava se u sam vrh crnog vala, a za vrijeme bivše Jugoslavije nikad nije prikazan u kinima. Direktor fotografije je slovenski redatelj i snimatelj Karpo Godina, pod čijim je stručnim nadzorom i provedena restauracija slike i zvuka.

Donosi i politički triler "Moć" slovačkog redatelja Mátyása Priklera, premijerno prikazan na festivalu u Rotterdamu, nadahnut stvarnim događajem koji je potresao Slovačku 2009. U središtu filma nerazjašnjeno je ubojstvo, a akteri su pripadnici političke elite, ožalošćena obitelj žrtve, korumpirani policajac i fikser obavještajne službe.

Iz programa Horizonti Filmskog festivala u Veneciji na ZFF stiže humoristični i britki film o očevima i sinovima "Luksemburg, Luksemburg" ukrajinskog redatelja Antonija Lukiča, čiju režiju kritičari uspoređuju s ostvarenjima Martina Scorsesea. S Festivala u Locarnu i s nagradom za najboljeg glumca (Renée Soutendijk) u Zagreb stižu "Slatki snovi" Ene Sendijarević te pseudodokumentarac o suvremenoj grčkoj tragediji "Crni kamen" u režiji Spirosa Jacovidesa o "nestalim" zaposlenicima u grčkoj javnoj službi.

Mreža festivala Jadranske regije udružuje pet festivala iz pet zemalja: Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska).

Najboljem filmu prema izboru publike bit će dodijeljena nagrada Adriatic Audience Award. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKA KINA STIGAO “JEANNE DU BARRY”, KOJI JE ODUŠEVIO CANNES

Hvaljeni film koji je oživio karijeru Johnnyja Deppa

2

ŠESTI PUT GLAZBENI NOVINARI BIRAJU NAJBOLJE

Dodjela Rock&Off nagrada u Tvornici kulture 2. veljače

3

SHANE MACGOWAN UMRO U 65. GODINI

Preminuo pjesnik i pijanac Poguesa, "jedan od najboljih autora stoljeća"