Regija
ŽUPANIJA DODIJELILA 28 POTPORA

Za učenje folklora i tambure 15.000 €
Objavljeno 19. rujna, 2023.
VINKOVCIU Vinkovcima su dodijeljeni ugovori korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu u sklopu javnog poziva za sufinanciranje dječje škole folklora i tambure radi očuvanja tradicijske kulture Vukovarsko-srijemske županije, za što je osigurano nešto više od 15.000 eura.- Ovo je zapravo pilot-projekt naše Županije jer dosad nijedna županija nije objavila sličan poziv. Detektirali smo da je ljubav prema folkloru, tradiciji i tamburi nešto što se usvaja još u osnovnoškolskoj dobi i da se onaj koji jednom zavoli folklor i tamburu toj ljubavi uvijek vraća. Upravo s ciljem očuvanja tradicijske kulture kod najmlađih uzrasta kroz poticanje folklornog i glazbenog kulturno-umjetničkog amaterizma objavili smo ovaj javni poziv - rekla je pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu VSŽ-a Tamara Kalistović, dodavši kako su svjesni činjenice da nažalost mnogi KUD-ovi u našoj županiji, uz najbolju volju, želju i htijenje, ne mogu sami financirati važne programe.

KUD-ovi, gradovi i općine potporu su mogli ostvariti posebno za školu folklora, a posebno za školu tambure, maksimalno 1300 eura ako su prijavili oba programa. Među njima je i KUD "Mladost" iz Vođinaca.

- Ova će nam potpora puno značiti jer smo već pokrenuli školu sviranja. Djeca već rade, uče, tako da će sada uz ovu potporu moći nastaviti. Nadam se da ćemo i sljedeće godine nastaviti s projektima jer nedostaje malih tamburaša koji još nisu, kako se kaže, "osjetili novac" u tamburi i otišli svojim putem - kazala je predsjednica KUD-a Ana Rupa. Dodala je kako trenutačno imaju oko 50 članova, većinom djece do 18 godina, i zasad ih devet pohađa školu tambure.

Potporu za oba programa dobio je Kulturni centar "Klasje" iz Privlake, a koristit će ih za poticaj učiteljima.

- I mi već imamo tamburašku školu i ova potpora će nam biti korisna i stimulirajuća za daljnji rad. Obično krene puno djece, otprilike 15, međutim, od njih ostane 6 ili 7, ali i to je dovoljno za jedan tamburaški sastav koji prati folklor. Ovo će biti jako dobra stimulacija za učitelje – rekla je predsjednica KC-a "Klasje" Jela Janjić. M.F.
Možda ste propustili...

DOBRA VIJEST ZA VINKOVAČKE UMIROVLJENIKE

Božićnica veća nego lani - 40 i 60 eura

OTVOREN STALNI POSTAV URARSKE RADIONICE “SAT”

Satovi stariji od stoljeća - džepni, ručni, zidni, stolni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAD OSIGURAO NOVAC ZA ISPLATU UMIROVLJENIČKE BOŽIĆNICE

Dijelu “penzića” božićnica 30 eura

2

U PROJEKTU PREKOGRANIČNE SURADNJE HRVATSKE I BIH

Dom “Sveta Ana” uredio je domske prostorije i stan za svoje punoljetne štićenike

3

RAVNATELJICA SNJEŽANA DUPAN LOVRIĆ:

Bez nužnih 67.000 eura DV Suncokret morat ćemo zatvoriti