Zdravlje
PREDNOSTI PIRA

Stara žitarica s puno proteina regulira šećer
Objavljeno 18. rujna, 2023.
Pir je jedna od najstarijih poznatih vrsta žitarica, a potječe iz Azije, odakle je donesen na Bliski istok odakle se proširio Europom. Danas je na tržištu moguće kupiti pir u osnovnom obliku, ali i pirovo brašno, tjesteninu i mlijeko, a od njega se pripremaju mnogi obroci: od doručka do deserta i vrhunskih kolača. Zahvaljujući relativno malom udjelu glutena pir je lako probavljiv, zbog čega se za konzumiranje preporučuje starijim osobama, ali i maloj djeci. Pir je žitarica koja sadržava proteine, vitamine B i E, minerale, vlakna, magnezij i antioksidanse, nutrijente važne za cjelokupno zdravlje našeg organizma. Koristi se za liječenje alergijskih osipa, reumatskih bolesti, dijabetesa, povišenog kolesterola i probavnih problema. U svojem sastavu pir ima vrstu ugljikohidrata koji imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali i u stimulaciji imunosnog sustava organizma. Za razliku od obične pšenice, sadržava od 10 do 12 posto više proteina, što ga čini jako dobrim izvorom proteina, te esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog podrijetla. Konzumacija pira potiče stvaranje krvi i regulira razinu kolesterola i šećera u krvi. Pirovo brašno koristi se uglavom za kruh i pecivo, a pržena i mljevena zrna pira idealan su nadomjestak za kavu. Od pira se mogu pripremati različita jela, a od brašna se može peći i kruh, koji je bolji ako se kombinira s brašnom drugih žitarica. Lako je probavljiva žitarica, pa je dobra za prehranu djece i starijih osoba. Prije kuhanja potrebno ga je namakati nekoliko sati, a kuha se 50 - 60 minuta. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike