Sport
NOVI DISCIPLINSKI POSTUPAK

UEFA ima puno posla s Hrvatskom, kazna prijeti i zbog tučnjave u Erevanu
Objavljeno 15. rujna, 2023.

Ako misliš da je loše, može još gore. Samo dan nakon prijave zbog ustaške zastave koju su hrvatski navijači isticali tijekom kvalifikacijske utakmice za Euro, u kojoj su Vatreni na riječkoj Rujevici ugostili Latviju, Disciplinska komisija UEFA-e pokrenula je još jedan postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza. Ovaj put zbog ponašanja navijača na utakmici između Armenije i Hrvatske koja je odigrana u Erevanu.Hrvatski nogometni savez prijavljen je prema članku 16. Disciplinskog pravilnika zbog neprimjerenog ponašanja navijača. Prema izvješću delegata oko 20 navijača koji su kupili ulaznice na crnom tržištu, a za koje se sumnja da su iz Hrvatske, sudjelovalo je u tučnjavi s armenskim navijačima na južnoj tribini. UEFA je zabranila dolazak navijačima Vatrenih u Armeniju, ali su oni ipak stigli, a Hrvatski nogometni savez nema podatke o identitetu tih osoba.

Hrvatska je u svojoj četvrtoj utakmici kvalifikacija u skupini D za odlazak na Europsko prvenstvo 2024. u gostima pobijedila Armeniju s 0:1 pogotkom Andreja Kramarića u 14. minuti. Sredinom prvog dijela došlo je do tučnjave navijača, a armenski mediji javili su kako su se potukli hrvatski i armenski navijači. Jedna je osoba navodno stradala u toj tučnjavi te je prebačena u bolnicu s ozljedama. Tučnjava je kratko trajala, a sad bi HNS mogao dobiti i kaznu. Inače, na tribinama u Erevanu bilo je oko 14.400 gledatelja, među kojima i dvjestotinjak hrvatskih navijača, od kojih su mnogi kupili aranžmane prije UEFA-ine odluke o zabrani kupnje ulaznica za gostujuće navijače, pa su zato smjeli ući na stadion.

HNS je već pod uvjetnom kaznom, a kako je UEFA u kratko vrijeme dobila dvije prijave, mogla bi uslijediti teža kazna kao što je igranje jedne domaće utakmice bez publike. Prvu iduću domaću utakmicu hrvatska nogometna reprezentacija igra 12. listopada na osječkoj Opus Areni protiv Turske, a veliko je pitanje hoće li gledatelji moći na taj susret.

- Postoji realna mogućnost da u Osijeku bude zatvoren dio stadiona, ili čak cijeli, što bi bilo golemo razočaranje i neprocjenjiva šteta za reprezentaciju i sve njezine navijače. Zbog toga ćemo poduzeti doista sve raspoložive pravne korake kako bi osobe odgovorne za ovaj incident materijalno i pravno odgovarale za ogromnu nanesenu štetu, kazao je nakon disciplinskog postupka zbog ustaške zastave na Rujevici voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta pri HNS-u, Jurica Jurjević.

I. Liović
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLAŽE SE NOVA IGRAČKA KRIŽALJKA NA OPUS ARENI

Bit će prometno u Osijeku

2

PRIZNANJE HRVATSKOJ GIMNASTICI

Kruna karijere: Boris Čulin sudi na OI u Parizu

3

DINAMOV TRENER UOČI KLJUČNE EUROPSKE UTAKMICE

I u Kazahstanu pričao o Osijeku