TvObzor
”TITINA: AVANTURA NA SJEVERNOM POLU” U HRVATSKIM KINIMA

Novi crtić o psiću jedan je od glavnih kandidata za Oscara
Objavljeno 15. rujna, 2023.
Film je nastajao čak osam godina, jer nije snimljen digitalnom animacijom, nego je sve crtano ručno

Početkom 20. stoljeća mnogi norveški istraživači upustili su se u otkrivanje Sjevernog pola, do tada potpuno neistraženog područja na Zemlji. Jedan od najslavnijih bio je Roald Amundsen, slavni Norvežanin koji se 1926. s Talijanom Umbertom Nobileom i njegovim danas već slavnim psićem Titinom upustio u avanturu osvajanja Sjevernog pola cepelinom.Animirani film “Titina: Avantura na Sjevernom polu” zabavna je i uzbuljiva istinita priča o tom gotovo zaboravljenom putovanju. Riječ je o šarmantnom portretu apsurdnih avantura i ljudskih emocija viđenih očima malog, iznimno simpatičnog terijera Titine. Film je režirala Kajsa Næss, kojoj je ovo animirani prvijenac, a priču je otkrila sasvim slučajno - prilikom obiteljskog božićnog šopinga.

- Sve mi se to učinilo vrlo zanimljivim. Ako ste Norvežanin i imate psa i želite ga povesti sa sobom na polarno područje, od tih pasa očekujete da rade. Zbog toga oni moraju biti veliki i snažni. A ovdje imamo malog psa terijera koji je stigao na Sjeverni pol. Sve je to bilo jako čudno, gotovo komično, i dodalo je dašak avanture ovoj herojskoj priči - u jednom je intervjuu izjavila redateljica Næss.

Priča filma prati talijanskog kreatora cepelina Umberta Nobilea, koji uživa u mirnom životu sa svojim voljenim psićem Titinom, koji ga je šarmirao kada ga je odlučio spasiti na ulicama Rima. Jednoga dana norveška istraživačka superzvijezda Roald Amundsen zove Umberta i naručuje cepelin kako bi osvojio Sjeverni pol. Nobile u tome vidi priliku da se i on upiše u povijest. Sa sobom povede psa Titinu, te njih troje krene u ekspediciju na posljednje neotkriveno mjesto na Zemlji. Njihova potraga je uspješna, ali kao posljedica nastaje svađa između dva istraživača o tome tko će preuzeti slavu... Kroz oči četveronošca Titine razotkrit će se istinita priča o trijumfu i porazu.

Proces nastanka filma “Titina: Avantura na Sjevernom polu” trajao je čak osam godina, jer ovo djelo nije snimljeno digitalnom animacijom, kao što je to slučaj s većinom današnjih animiranih filmova, nego je sve isključivo crtano ručno. Iza filma stoje veliki norveški produkcijski studio Mikrofilm i belgijski koproducent, studio Vivi Film. Mikrofilm je kompanija koja je 2006. producirala kratki animirani film “The Danish Poet”, koji je osvojio Oscara u toj kategoriji, a Vivi Film je do sada imao dvije animacije nominirane za Oscara u kategoriji dugometražnog animiranog filma - “The Triplets of Belleville” iz 2003. i “The Secret of Kells” iz 2009. godine. Udruživanjem ta dva velika europska producentska studija za animaciju šalje se jasna poruka - “Titina: Avantura na Sjevernom polu” sasvim sigurno naći će se na listi onih uradaka koji će biti u uskom krugu favorita za nominacije za predstojeću nagradu Oscar. Riječ je, također, o jednom od najskupljih norveških animiranih filmova uopće - produkcijski budžet iznosio je 7,3 milijuna eura.

Ovaj animirani hit do danas je prikazan na mnogim uglednim međunarodnim festivalima, pogotovo onima koji su posvećeni animaciji. Osvojio je brojne nagrade i priznanja te pobrao hvalospjeve najprije domaće, a nakon toga i međunarodne kritike, a mnogi su istaknuli da je riječ o “čarobnom filmu s povijesnim obratom u kojem rukom nacrtana animacija pridonosi poetičnosti koja učestalo nedostaje digitalno animiranim crtićima”. Uz to što je riječ o animiranom filmu, u njemu se koriste i originalne arhivske snimke pravog putovanja, što cijelu priču podiže na nivo više. Zanimljivo je spomenuti i to da je psić Titina dvadesetih godina, nakon uspješno obavljene ekspedicije, postao slavan, i to do te mjere da je posjetio Bijelu kuću i japanskog cara (gdje se pomokrio na tepih), a o njemu je napisana i posebna kolumna u New York Timesu.

”Titina: Avantura na Sjevernom polu” puno je više od samo animiranog filma za djecu i odrasle; to je edukativna priča ispunjena humorom i avanturom, uz nešto melankolije, upakirana u fantastičnu avanturstičku ekspediciju prema kojoj ni jedan gledatelj neće ostati ravnodušan. Film je u hrvatska kina stigao 14. rujna. T. Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LARA I HRVOJE BANG BANG

U ovih deset godina još nismo izgubili onaj prkos koji te tjera dalje

2

U DRUGU EPIZODU “SUPERTALENTA” STIŽE 11 TALENTIRANIH NATJECATELJA

Najbrojnija grupa ove sezone, ima ih

3

U KINA STIGAO ZNANSTVENOFANTASTIČNI AKCIJSKI TRILER “KREATOR”

Rat između čovjeka i umjetne inteligencije