Novosti
REGIONALNI DISTRIBUCIJSKI CENTAR OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Najbolja potvrda opravdanosti: Maksimalna popunjenost županijske hladnjače već ove zime
Objavljeno 14. rujna, 2023.
Na skladištenju su jabuke, kruške, krumpir, batat i - kukuruz šećerac

Proizvođači jabuka, ali i ostali voćari i proizvođači povrća koji su zakupili skladišne prostore u Regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće Osječko-baranjske županije, velikoj hladnjači smještenoj u Osijeku u Industrijskoj zoni Nemetin, postali su konkurentniji na domaćem tržištu no što su bili dosad Jer jučer ubrane jabuka smjestili su na sigurno i plasirat će ih kada im bude odgovarala ponuđena cijena na tržištu.Da za ovakvim postrojenjem ima potrebe pokazuje i to što je u prvim mjesecima poslovanja popunjenost na visokih 72 posto, s tendencijom da do kraja godine svi kapaciteti budu popunjeni.


Regionalni distribucijski centar strateški je projekt Osječko-baranjske županije kojim se lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osiguravaju najkvalitetnija infrastruktura i uvjeti za skladištenje, sortiranje, pakiranje i trženje voća i povrća. Ukupna vrijednost projekta je 14,6 milijuna eura (110 milijuna kuna), od čega 10 milijuna eura iznose nepovratna sredstva osigurana kroz Nacionalni plan otpornosti i oporavka, a razliku od 4,6 milijuna eura pokrila je Osječko-baranjska županija.

Objekt RDC-a završen je i otvoren u veljači (uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića, nap. a.), a u srijedu je održana završna konferencija cijelog EU projekta. Bila je to prigoda da se pokažu i rezultati, jer od sredine kolovoza, otkad je počela berba, u RDC pristižu jabuke.

- Popunjenost kapaciteta je 2285 tone, odnosno 72 posto raspoloživog kapaciteta. Ako gledamo samo segment dugotrajnog čuvanja, tada je popunjenost 78 posto. U hladnjače je već spremljeno 1250 tona jabuka sorti gala i jonagold - izvijestit će Alen Mamić, direktor RDC-a, županijske tvrke koja upravlja ovim objektom.

U uvodnoj riječi podsjetio je kako ukupni kapacitet hladnjače iznosi 3228 tona, a u njemu je ukupno 29 rashladnih komora. Za komercijalnu proizvodnju namijenjeno je 16 komora ukupnog kapaciteta 2220 tona. Za ekološku proizvodnju osigurano je sedam komora ukupnog kapaciteta 690 tona, dok je šest komora namijenjeno za transport sortirane i upakirane robe. Nabavljeno je i 11.830 box-paleta, kao i linija za proizvodnju soka.

Skladišni je prostor zakupilo desetak zakupaca. Uz dominantne jabuke, na skladištenju se nalaze i kruške, krumpir, batat i - kukuruz šećerac! On će biti ovdje čuvan do iduće ljetne sezone i plasmana na Jadran prije nego što se pojave klipovi nove berbe


Ivanu Anušiću, osječko-baranjskom županu, žao je što se proteklih dvadeset godina o hladnjači samo pričalo, a da je bilo veće inicijative, kako je rekao, dosad je ovdje ovakvih hladnjača moglo biti barem deset.

- Ako se želimo baviti voćarstvom i povrtlarstvom i biti konkurentni na tržištu s vlastitim, domaćim proizvodima, onda moramo imati ovakve centre koji će podizati konkurentnost. Svjedoci smo povećanja cijena hrane, osobito voća i povrća, koje ne bi bilo toliko pod kontrolom trgovačkih lanaca i uvoznika da smo prije desetak godina izgradili ovakve regionalne distribucijske centre te tako čuvali svoje voće i držali ga konkurentnim. Sada je vrijeme da krenemo dalje i da nastavimo osnaživati naše voćare i povrtlare, ali i cijelu našu poljoprivredu, koja je ključ opstanka čitavog istoka Hrvatske - istaknuo je Anušić.

Završnoj konferenciji nazočili su Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, i Domagoj Mikulić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a. Obojica su pohvalila inicijativu i ustrajnost župana Anušića da se ovaj projekt realizira.

RDC i dalje ima otvoren javni poziv za korištenje skladišno-uslužnih kapaciteta, do popunjenosti kapaciteta. Cijena zakupa skladišnog prostora iznosi 0,10 eura po kilogramu, što je jedna od najboljih cijena u Hrvatskoj.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

NA PRAGU RJEŠAVANJE SANKCIONIRANIH DIONIČARA

Vujnovac preuzima Fortenovu, otkup udjela ruskih banaka

ANTUN GOLUBOVIĆ, ODBOR ZA SVINJOGOJSTVO HPK-A

Konstruktivnim razgovorom naći rješenje za zajedničke probleme

PREDVIĐANJE DATUMA IZLASKA NA BIRALIŠTA

Parlamentarni izbori u veljači ili oko Uskrsa?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana