Novosti
SASTANAK PREMIJERA I MINISTRA S PREDSTAVNICIMA BANAKA

HUB: Rast će kamate na štedne depozite građana
Objavljeno 13. rujna, 2023.
Direktorica Hrvatske udruge banaka (HUB) Tamara Perko izjavila je u srijedu da je na sastanku predstavnika banaka u Vladi bilo govora o mjerama koje bi olakšale život građana i podignule im kvalitetu života, između ostalog, najavivši vrlo skoro podizanje kamatnih stopa na štedne depozite.

Sastanak, na kojem su sudjelovali i predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Marko Primorac, Perko je ocijenila vrlo konstruktivnim i vrlo konkretnim, istaknuvši da bankari razumiju poruke i napore Vlade za poboljšanje kvalitete života hrvatskih građana.

Podsjetila je na uspješno izdanje narodne obveznice, u pripremi je i izdanje trezorskih zapisa, što je bankama svakako poticaj da krenu u podizanje kamatnih stopa na štedne depozite.

Istaknula je da su se kamatne stope na oročene depozite i kamatne stope na kredite kretale "otprilike u korelaciji", to jest rasle su jednakim intenzitetom, napomenuvši i da hrvatske banke imaju jedne od najnižih kamatnih stopa na kredite u Europi.

Očekuje da će podizanje kamatnih stopa na depozite, kao i mjere Vlade vezane uz obveznice i trezorske zapise, pokupiti ekstralikvidnost na tržištu, te tako djelovati u smjeru smanjenja inflacije.

Kamatne stope na kredite, kaže, neće se dizati bar do druge polovine iduće godine, a i tada vrlo slabim intenzitetom. Kada je riječ o ukupnim stambenim kreditima, dvije trećine građana imaju fiksnu ili kombiniranu kamatnu stopu, što znači da se "njima ništa neće dogoditi". Više od 90 posto nenamjenskih gotovinskih kredita ugovoreno je s fiksnim kamatnim stopama. "Tako da su i tu građani vrlo dobro zaštićeni i neće biti većih šokova", izjavila je Perko. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana