TvObzor
CHEF DAMIR TOMLJANOVIĆ

Uživam u hrani, sve volim; to je ljubav od kada znam za sebe, to je moj život
Objavljeno 1. rujna, 2023.
Volio bih da gledatelji daju šansu kandidatima i da novu sezonu MasterChefa prate od početka, garantiram da neće požaliti
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

Jedan od najgledanijih zabavnih showova MasterChef u ponedjeljak, 4. rujna, otvara svoja vrata šesti put. Nova sezona na Novoj TV donosi brojna iznenađenja koja će začiniti ovo uzbudljivo televizijsko kulinarsko natjecanje. Kandidati će brusiti svoje vještine pod budnim okom stručnih mentora, poznatih chefova Melkiora Bašića, Stjepana Vukadina i Damira Tomljanovića, a potonjem, dobro raspoloženom i najiskusnijem članu žirija, tim smo povodom postavili nekoliko pitanja o nadolazećoj sezoni, ali i o tome što je radio od završetka prethodne, prilaze li mu ljudi s upitima o kulinarskim savjetima, tko kuha u njegovoj kući, kako puni baterije...



Što ste radili između dvije sezone MasterChefa?



- Radio sam jako puno poslova. Predavao na Veleučilištu, radio s učenicima na nekoliko projekata u edukaciji, konzalting za nekoliko restorana po cijeloj Hrvatskoj, prezentacije za jedan međunarodni brend, projektirao kuhinje, postao dio jednog super tima za street food festivale zajedno sa Stipom i Melkiorom, kuhao s njima na gostovanjima i sam gostovao po Hrvatskoj... Ukratko, nije bilo dosadno.

Družite li se privatno sa Stjepanom i Melkiorom?



- Družimo se svakom prilikom kada nam poslovi dopuste, to jest kada smo na istoj lokaciji, jer ni oni ne staju poput mene. Koji put susretnemo se na autocesti kad idemo raditi.

Jeste li se uspjeli odmoriti uoči nove sezone? Je li bilo uživanja u ljetnim radostima?



- Nisam se odmorio, ali fizički radim manje nego prije, pa mi je lakše bar u tom segmentu. Mislim da reakcije kada prošećem nekuda u kratkim hlačama sve govore - bijel k’o sir. (smijeh) Ne, nisam se još okupao ove godine. Imao sam jednu priliku, ali me je tada viroza dva dana prikovala za krevet. Tako da se nadam u devetom mjesecu bar smočiti noge.

Što nam možete ispričati o novom studiju, odnosno novom izdanju MasterChef kuhinje?



- Novi studio je doista odličan. Uvjeti rada cijeloj ekipi su uistinu vrhunski. Jako smo se svi veselili snimati ovu sezonu u novom studiju, pogotovo što smo svi sada na jednom mjestu, cijela Nova TV, i to je drugi osjećaj. Lijepo je, osjećam se kao dio obitelji Nove TV. A kako izgleda nova MasterChef kuhinja, saznat ćete u ponedjeljak.

Ljudska interakcija


Možete li nam približiti atmosferu na setu i podijeliti s našim čitateljima neku zanimljivu anegdotu sa snimanja, ako ih je bilo?



- Uvijek ima anegdota. Volim se jako zezati, pa često radim male nepodopštine, a atmosfera je super. Imamo odlične kandidate. Ekipa su od prvog dana, što je dovelo do mnogih dobrih komičnih situacija. Ali nećemo ih još otkrivati.

Što nam možete otkriti o kandidatima u nadolazećoj sezoni?



- Kandidati su jako vrijedni, uče i bore se. Imaju jak timski duh i mislim da su se povezali od prvog dana. Biti će jako zanimljivo pratiti kako se razvijaju.

Kakva su vaša očekivanja od sezone? Jeste li pripremili puno iznenađenja za kandidate i publiku?



- Mislim da nikada nije bilo ovoliko iznenađenja u nekoj sezoni MasterChefa. Volio bih da gledatelji doista daju šansu kandidatima i da prate sve od početka, garantiram da neće požaliti.

Možete li se kao gost u nekom restoranu potpuno opustiti ili proradi profesionalna deformacija?



- Mi kuhari smo najbolji gosti u restoranima. Znamo koliko je težak posao i koji su sve problemi. Uvijek imam veliki respekt prema kolegama.

Smatrate li da su ljudi skloni idealizirati kuharsku profesiju?



- Mislim da se danas općenito sve idealizira, to nije slučaj samo s kuharskom profesijom. Mi smo možda mrvicu bliži širokoj publici jer svatko mora jesti. To je posljedica digitalnog doba. I OK. Mislim da smo se i mi stariji naviknuli na to, a mladima je to normalno. To je njihovo vrijeme i imaju ga pravo živjeti na način na koji oni žele. Ni naš životni stil nije isti kao životi naših roditelja, to je prirodna evolucija.

Prilaze li vam ljudi na ulici s upitima o kulinarskim savjetima? Koliko ste o tom pitanju aktivni na društvenim mrežama?



- Više sam tip za razgovor uživo, volim tu ljudsku interakciju. Uvijek nastojim odgovoriti svakome tko me upita za savjet. Nisam toliko aktivan na mrežama jer uglavnom radim, radni dan mi jako dugo traje. Imam naviku biti noću aktivan na mrežama jer uglavnom završim s poslom kasno u noć i dok popusti adrenalin već prođe ponoć, a ako je dan krenuo jako rano, često rano zaspim od umora. Pa budem budan u četiri ujutro, pustošim hladnjak i onda znam odgovarati ljudima sve ono što nisam stigao. Posao diktira neko slobodno vrijeme, to je realnost.

Usporiti tempo


Kakva jela volite privatno? Tko je zadužen za kuhanje u vašoj kući?



- Supruga kuha, ja jedem bez prigovora. Kratko i jasno. Uživam u hrani, sve volim; to je ljubav od kada znam za sebe. Miris, okus, taj osjećaj kada pojedem nešto dobro, vrhunski. To zadovoljstvo me doista ispuni. To volim i to je moj život.

Koliko vas je u kulinarskom smislu odredilo odrastanje uz vašeg oca koji je bio lovac i mesar?



- U mojoj obitelji se jako dobro jelo. Bila su neka druga vremena. Nije bilo interneta i mobitela, putovalo se malo. Ljudi su se družili i sve se vrtjelo oko hrane i stola. Tako da mislim da je dio te kulinarske definicije mene i posljedica vremena u kojem sam odrastao. Otac i majka su tu imali veliku ulogu, ali i tete i strine. I kod njih se vrhunski jelo.

Koliko vremena uspijevate uhvatiti samo za sebe i kako punite baterije za dalje? Gledate li filmove i serije? Koji su vas naslovi oduševili u posljednje vrijeme?



- Uvijek ostavim malo vremena za sebe. Mislim da svatko mora imati ono svoje vrijeme gdje sređuje misli i traži neki balans. Volio bih da ga imam više jer zapuštam obitelj i prijatelje, ali sada je takvo razdoblje u životu. Obožavam otići u kino s mojom Leonom. To često radimo, a i igramo igrice doma na konzoli. Dugo nisam gledao serije, ali to je dobro. Kada jednog dana stanem s ovim tempom, imat ću što gledati. (smijeh) Recimo, serija “Westworld” je žanr koji volim, SF općenito.

Imate li već u vidu neke nove projekte nakon šeste sezone MasterChefa? Jeste li ikada zamišljali kako će izgledati vaša mirovina?



- Moram priznati da me taj dio jako muči. Znam da moram usporiti tempo, ali još nisam našao način kako da to napravim, a da budem sretan i ispunjen. Život mi je uvijek donosio velike promjene kada sam se najmanje nadao, tako da mislim da netko gore pazi na mene te da je bolji planer nego ja i više me pazi nego ja sam sebe. Vjerujem u karmu.
Možda ste propustili...

PRIJENOS PRATITE 24. STUDENOGA NA HTV1 I HTV3

Dodjela Nagrada hrvatskog glumišta

DRUGA POLUFINALNA EMISIJA “SUPERTALENTA”

Prava bitka zlatnih gumbova

PRVIJENAC JEDNOG OD OMILJENIH DOMAĆIH MLADIH KANTAUTORA

Everyday View debitantski je album Filipa Rudana