TvObzor
RAZGOVOR: IVO PERKUŠIĆ

Bitno je okružiti se pozitivnim ljudima i vjerovati u dobro, ja to zaista činim
Objavljeno 18. kolovoza, 2023.
Veselim se svakom koncertu, bilo da je riječ o koncertima portugalske fado glazbe, bilo o svirkama na kojima pjevam i svoje pjesme

Dvoje kolega glumaca i prijatelja, Nataša Janjić Medančić i Ivo Perkušić, upustili su se u ludu avanturu te u zajedničkoj pjesmi naziva "Ludost" - glazbu potpisuje Ines Prajo, tekst Arijana Kunštek, a aranžman Ivan Popeskić - otkrili još jednu međusobnu poveznicu. I dok je Ivo već odavno javnosti poznat kao pjevač, u novoj pjesmi priliku da se okuša u glazbenom svijetu s punim je povjerenjem dao Nataši, koja je, iako na trenutak pomalo sramežljiva, ozbiljno i itekako profesionalno pristupila zadatku, što je pokazala nastupivši na ovogodišnjim Melodijama Jadrana, a više o svemu ispričao nam je Ivo.Koja su tvoja najranija sjećanja vezana uz glazbu?- Sjećam se prvih Splitskih festivala, na koje su me u djetinjstvu vodili roditelji, potom zajedničkih praćenja Zagrebačkog festivala na televiziji, baš kao i talijanskog Sanrema, uz koji sam odrastao i čija mi se glazba, kao neka moja odrednica, uvukla pod kožu.

Kako bi opisao suradnju s timom Prajo-Kunštek-Popeskić i kako bi definirao svoj glazbeni izričaj?- Rad s Ines, Arijanom i Ivanom toliko je opušten da imam osjećaj da mogu sve jer imam toliko povjerenje u njih da znam da ćemo napraviti dobre stvari. Oni su strogi ali poticajni. Uvijek zahtijevaju maksimum, nema lakih i brzih rješenja. Ako treba, nešto ponavljam sto puta dok ne dođemo do prave verzije onoga što bi u pjesmi najbolje zvučalo. Trudimo se ne opterećivati izričajima trenda, već idemo nekim izričajem zajedničkih tema i razgovora iz kojih nastaju pjesme te prikazuju neki moj izričaj i stanje, koje najviše volim upakirati u nešto što sliči dobrom talijanskom pop-rock izričaju sa svim suvrmenim elementima.


Kako si reagirao kada si prvi put čuo "Ludost", čime te je osvojila ta pjesma?- Pjesme dobijem onako sirove uz klavir i onda, ako mi se tada svide, znam da će biti dobre i kada se cijela produkcija napravi do kraja. Ines mi ju je poslala i bila je to ljubav na prvo slušanje. Znao sam da ima zarazni potencijal, nakon prvog slušanja ja sam je pjevao danima prije odlaska u studio. Jednostavna je, a opet ima zanimljive glazbene tijekove i tekst koji ne banalizira stanja, a opet je dovoljno blizak svakome od nas.

Niz emocijaZašto je upravo Nataša bila tvoj izbor za duet? Kako je reagirala kad si joj predložio suradnju, jesi li ju morao uvjeravati i nagovarati da pristane?- I prije nego što sam čuo pjesmu "Ludost" znali smo da bismo voljeli da to bude duet. Meni je prva pomisao bila Nataša jer je muzikalna, jednostavna, duhovita, iskrena. I, ništa manje važno, znao sam da može pjevati. Htio sam ovaj put napraviti duet baš s kolegicom glumicom, a vjerujem da će biti još koji i s nekom pjevačicom ili pjevačem. Kada sam je nazvao i rekao joj o čemu se radi, odmah je pristala i rekla nešto u stilu "ajde, idemo, valjda to bude dobro, zabavljajmo se...", tako da ju nisam morao nagovarati.

 

 Kako je bilo na snimanju spota i jesi li zadovoljan načinom na koji video prenosi emociju pjesme?- Na snimanjima uvijek imam osjećaj da može još bolje ili drukčije, pa bih isprobavao tisuću puta, ali treba se zaustaviti kad se nađe dobar take, a to ipak moj autorski tim zna najbolje. Tako je bilo i na snimanju ove pjesme, bodrili su mene i Natašu, sve je išlo lijepo lagano. Uživali smo, baš kao i na snimanju spota, za koji smo željeli da u prvi plan stavi našu strast, jednostavnost i prikaz ludosti kao niza emocija i fizičkog kretanja koje smo spremni napraviti i radimo zbog ljubavi.

Koja je najveća ludost koju si napravio u životu? Što je najluđe što bi napravio zbog ljubavi, a na što, pak, nikada ne bi pristao u ljubavi?- Nisam baš neki tip od ludosti koje bi me dovele u neku rizičnu situaciju, ali naravno da svi napravimo neku stvar koja može biti rubna. Na primjer, poneko pretjecanje u prometu kada to baš nije najpametnije. U ljubavi je malo drukčije; tu smo skloniji puno više "ludjeti" nego u drugim sitacijama. Lagati, derati se, svađati, vrištati... I sve je to dobro dok je iskreno i bez varanja. Neiskrenost je nešto što me odvraća od ljubavi, rijetko ili nikako ne pristajem na nju.

Kakve su dosadašnje reakcije na "Ludost"? Po čemu ćeš pamtiti nastup na Melodijama Jadrana?- Ljudi hvale pjesmu, govore da je pjevaju čim je čuju, što me veseli. Radijske postaje ju puštaju. Lijepo je da pjesma živi i nakon izvedbe uživo na Melodijama. Ono po čemu ću pamiti taj nastup, prekrasan je ambijent i orkestar, kao i po tome što smo prvi dobili veliki pljesak usred izvedbe.

Primarno zanimanje


Jesi li ikada imao pjevačke i glumačke uzore? S kime te najčešće uspoređuju?- Svi glazbenici čiju glazbu volim na neki su mi način uzori, ali ne u smislu da bih ih kopirao, jer jednostavno svi smo mi jedinstveni i takvi bismo trebali biti kako bi imalo smisla to što radimo. Lista onih čiju glazbu volim bila bi podugačka, ali najčešće me uspoređuju s nizom talijanskih pjevača jer se u mojim pjesmama osjeća ta crta.


Kako izgleda jedan uobičajeni dan svestrane osobe poput tebe? Kako najradije provodiš slobodno vrijeme, ako ga uopće uspijevaš uhvatiti?- Moje primarno zanimanje je ravnatelj Gradskog kazališta mladih u Splitu, tako da sam svakodnevno u uredu i brinem se o nizu kazališnih procesa, koji i nisu najzanimljiviji, kao same kazališne predstave, ali to me jako veseli. Gledati napretke, osmišljavati strategije razvoja, čitati tekstove, razgovarati s kolegama... Sve je to nešto što me ispunjava, baš kao i igranje u predstavama. Naravno, potrebno je i odmoriti se, a u sferu odmora svakako spada i moje bavljenje glazbom, jer to je užitak kojeg vam nikada dosta, strast koja tinja i uvijek vas razvedri. Kada sam na odmoru, mogao bih satima stajati uz more, čitati i, opet, slušati glazbu. Volim, naravno, i druženja s prijateljima te opuštanja uz dobru predstavu, film, koncert... Eto, ništa bez umjetnosti i glazbe kako god okreneš.

Koji su ti glazbeni i neglazbeni planovi i želje za doglednu budućnost?- Kada čovjek pogleda svijet oko sebe, zaista nije otrcano poželjeti si samo zdravlje i mir, a sve drugo neka ide kako treba, ili možda kako ne treba ići. Ali neka ide. Bitno je okružiti se pozitivnim ljudima i vjerovati u dobro. Ja to zaista činim, tako da vjerujem da me čeka još puno dobrih pjesama, one su u pripremi. Veselim se i svakom koncertu, bilo da je riječ o koncertima portugalske fado glazbe, koje izvodim na svoj način i na kojima publika uvijek uživa, bilo o svirkama na kojima pjevam i svoje pjesme.
 
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ
Možda ste propustili...

EP “LIVE SESSION” OBJAVLJEN JE NA YOUTUBE KANALU DALLAS RECORDSA

Milošev predstavio žive verzije pjesama s debi-albuma

NOVI KULINARSKO-PUTOPISNI SERIJAL NA HTV1

David Skoko: Motor, loza, kuhača

TREĆA SEZONA SERIJE “DRŽAVNA TAJNICA”

Sigurnost svijeta u njezinim je rukama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LARA I HRVOJE BANG BANG

U ovih deset godina još nismo izgubili onaj prkos koji te tjera dalje

2

U KINA STIGAO ZNANSTVENOFANTASTIČNI AKCIJSKI TRILER “KREATOR”

Rat između čovjeka i umjetne inteligencije

3

U DRUGU EPIZODU “SUPERTALENTA” STIŽE 11 TALENTIRANIH NATJECATELJA

Najbrojnija grupa ove sezone, ima ih