Crna kronika
ODVEZLA SE NAKON NESREĆE U VUKOVARU

Oborila pješaka i pobjegla
Objavljeno 27. ožujka, 2023.
Odbjegla vozačica skrivila je nesreću u Vukovaru, a pronađena je u Borovu

Uhićena je vozačica koja je napustila mjesto prometne nesreće u Vukovaru u kojoj je teško ozlijeđen maloljetni pješak. U subotu u 19.27 Policijska uprava vukovarsko-srijemska zaprimila je dojavu o prometnoj nesreći u vukovarskoj Ulici dvanaest redarstvenika u kojoj je ozlijeđen maloljetnik.Došavši na mjesto događaja, policajci su utvrdili da se nepoznati vozač nepoznatim vozilom udaljio s mjesta nesreće nakon što je naletio na maloljetnika koji je prelazio kolnik preko obilježenog pješačkog prijelaza. Mladom pješaku pružena je hitna medicinska pomoć u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici "Dr. Juraj Njavro" u Vukovaru, gdje je utvrđeno da je teže ozlijeđen. I dok je jedna policijska ekipa obavljala očevid, druga je tragala za odbjeglim vozačem i vozilom. Na osnovi istrage i dobivanja kvalitetnih informacija od građana koji su se zatekli blizu raskrižja, dva i pol sata nakon nereće policajci su u Borovu pronašli automobil vukovarskih registracijskih oznaka koji se dovodi u svezu s prometnom nesrećom. Obavljen je očevid te je utvrđeno da je njime upravljala 38-godišnjakinja. Vozačica je potom uhićena i nad njom je provedeno kriminalističko istraživanje zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela "izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu" i "nepružanje pomoći". Od vozačice su izuzeti uzorci krvi i urina radi analize na postojanje alkohola u organizmu, a nadležnom državnom odvjetništvu policija će dostaviti kaznenu prijavu.

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, iz policije apeliraju na vozače da povećaju oprez i poštuju pješake u prometu. Najvažnije upozorenje je da uspore kada se vozilom približavaju pješačkom prijelazu, i to zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik, ako nema semaforske regulacije. "Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz. Važno je i da se ne parkira vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu. Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Pješaci se moraju koristiti nogostupom ili drugom površinom za kretanje pješaka, a kada nema nogostupa, neka hodaju što bliže rubu kolnika, ako se kreću u skupini, neka hodaju jedan iza drugoga", savjetuju iz policije.

Pješaci na otvorenoj cesti bez nogostupa trebaju hodati uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti trebaju biti osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom. Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana