Svijet
IZASLANIK SAD-A HVALI PRIJEDLOG EU-A

Escobar: Prilika za Kosovo i Srbiju
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
Posebni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar istaknuo je njihovo stajalište da je europski prijedlog za Kosovo najbolja prilika za napredovanje u procesu normalizacije Srbije i Kosova. Escobar je na konferenciji za novinare u američkom veleposlanstvu rekao da se na trilateralnom sastanku čelnika Srbije, Kosova i EU-a u Ohridu, 18. ožujka, ne očekuje bilo kakvo potpisivanje, ali se očekuje dogovor kako dalje napredovati u primjeni sporazuma. Američki dužnosnik dan prije sastao se s predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji mu je ukazao na ‘crvene linije‘ Srbije i očekivanja da prethodni sporazumi, potpisani pod pokroviteljstvom EU-a, uključujući i onaj o osnivanju Zajednice srpskih općina, trebaju biti provedeni prije postizanja konačnog sporazuma. "Očekujemo da strane budu ozbiljne, fleksibilne i konstruktivne, da Kosovo i Srbija imaju mirne, predvidive i konstruktivne odnose, i od toga će korist imati cijela regija", kaže Escobar, koji poslije Beograda putuje u Prištinu.

Rekao je da bi volio da sporazum o normalizaciji bude postignut u ovoj kalendarskoj godini. "Mislim da je to moguće", rekao je Escobar novinarima u Beogradu, upitan o rokovima za postizanje i primjenu europskog sporazuma o Kosovu, o kojem će se razgovarati u Ohridu. Istaknuo je i da bi srpska zajednica trebala sudjelovati u lokalnim izborima na Kosovu, kao i da Srbi, koji su se povukli iz institucija, trebaju sudjelovati u radu kosovskih tijela. On je ocijenio da je Zajednica srpskih općina važan korak u odnosima Srbije i Kosova, naglasivši kako je "jasno da je to obveza predviđenima brojnim dokumentima". Istodobno, šef eurodiplomacije Josep Borrell poručio je kako je vrijeme da se Srbija i Kosovo dogovore o Implementacijskom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i jasno kažu kako će ga provesti, a da njihovi čelnici "pokažu hrabrost i odgovornost".

Borrell je u blogu na web-stranici Europske službe za vanjske poslove (EEAS), naveo da bez normalizacije odnosa Beograda i Prištine nema članstva u EU-u. "Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine promijenio je sliku. Dijalog se ne tiče samo Kosova i Srbije. Mora se promatrati u aktualnom širem geopolitičkom kontekstu, odlučujućem trenutku u europskoj povijesti", ističe. H
Gabriel Escobar bi volio, a i misli da je to moguće, da sporazum o normalizaciji bude postignut ove godine

18.

ožujka trebao bi se održati trilateralni sastanak čelnika Srbije, Kosova i EU-a u Ohridu

Najčitanije iz rubrike