Ekonomija
ZAJAM VEĆI OD 50 MILIJARDI EURA ZA OSIGURAVANJE LIKVIDNOSTI

Credit Suisse spašava središnja banka
Objavljeno 17. ožujka, 2023.

Švicarska banka Credit Suisse planira od švicarske središnje banke posuditi do 50 milijardi franaka (51,4 milijarde eura) kako bi osigurala likvidnost nakon uskraćene podrške najvećeg dioničara koji je izazvao nagli pad njezinih dionica."Credit Suisse povlači odlučan potez kako bi preventivno ojačao likvidnost planiranim korištenjem opcije posudbe do 50 milijardi franaka od Švicarske narodne banke preko programa osiguranih kredita i kratkoročne likvidnosti", izvijestili su u četvrtak ujutro. Dodali su i da im je Credit Suisse International ponudio otkup u gotovini vrijednosnih papira s prioritetom naplate u vrijednosti neke tri milijarde franaka.

Bankine dionice naglo su pale u srijedu nakon što je najveći dioničar Ammar Al Khudairy, predsjedatelj Saudijske nacionalne banke, isključio mogućnost kapitalne injekcije bude li banka zatražila dodatnu likvidnost. Kako bi stišali tržišna previranja, švicarska središnja banka i regulator za financijska tržišta najavili su u srijedu navečer da će intervenirati i osigurati likvidnost Credit Suisseu bude li potrebno. Istaknuli su i da zasada nema naznaka izravnog rizika širenja problema koje je izazvao slom tri američke banke na financijske tvrtke u Švicarskoj. Credit Suisse još je uvijek jako dobro kapitaliziran, istaknuo je u razgovoru za Blick TV čelnik bankina švicarskog poslovanja Andre Helfenstein. Dodao je i da su depoziti klijenata sigurni i pripisao tržišne nevolje Credit Suissea teškoćama u američkom bankovnom sektoru, aludirajući na prošlotjedni slom Silicon Valley Banka i Signature Banka. Švicarsko poslovanje dobro je pozicionirano i postiže dobre rezultate, ustvrdio je Helfenstein, dodavši da banka radikalno restrukturira poslovanje kako bi poboljšala rezultate na dulji rok. Priznao je da je banka u 2022. nagomilala gubitak od više milijardi franaka, uglavnom, kako kaže, zbog troškova restrukturiranja. "Situacija se oko nas uzburkala", naglasio je u osvrtu na aktualnu ekonomsku situaciju.

Klijenti su prošle godine iz Credit Suissea povukli čak 123 milijarde franaka, najveći dio u četvrtom tromjesečju. Banka je prošlu godinu zaključila s gubitkom od 7,3 milijarde franaka.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro burzovni indeksi porasli, nakon oštrog pada u srijedu, jer je ulagače ohrabrila vijest da će švicarska središnja banka odobriti golemi kredit Credit Suisseu. Cijena dionice Credit Suissea potonula je u srijedu oko 24 posto, na rekordno niske razine. H/D.Pav.
IZLOŽENOST
Europska središnja banka kontaktirala je sistemski važne zajmodavce u eurozoni kako bi ih ispitala o izloženosti posrnulom švicarskom zajmodavcu Credit Suisse, saznaje Reuters iz dva izvora u nadzornom mehanizmu ECB-a. Jedan od izvora istaknuo je pritom da su problemi Credit Suissea, prema njihovu mišljenju, specifični za švicarsku banku i nisu sistemske prirode.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OTPORNOST I RAST VAŽNOG SEKTORA

U pet godina broj pčela porastao je za dvije tisuće

2

SVJETSKA BANKA TRAŽI VIŠE PRIVATNOG KAPITALA

Goleme godišnje potrebe za novcem

3

NA NAJNIŽIM JE RAZINAMA U DVA DESETLJEĆA

Pad proizvodnje riže zbog suše