Svijet
RUŠENJE IZVIĐAČKOG DRONA

”Žalosni” odnosi Rusije i SAD-a
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
Kremlj je priopćio da su njihovi odnosi sa Sjedinjenim Državama u "žalosnom stanju" i na najnižoj točki, nakon što je Washington optužio Rusiju za rušenje jednog od njegovih izviđačkih dronova nad Crnim morem. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da s Washingtonom nije bilo kontakata na visokoj razini u vezi s incidentom te da nema što dodati priopćenju ruskog Ministarstva obrane. Kaže da istodobno Rusija nikad nije odbila konstruktivan dijalog, pa ga ne odbija ni sada. Američka vojska priopćila je u utorak da je ruski borbeni zrakoplov udario u propeler jednog od njihovih špijunskih dronova i oštetio ga dok je letio nad Crnim morem u međunarodnom zračnom prostoru, zbog čega je pao u vodu. Rusija je zanijekala da je zrakoplov udario u dron, sugerirajući da se srušio zbog "oštrog manevriranja". Moskva kaže da su ruski lovci uočili u "području poluotoka Krima" američki dron koji se približavao ruskoj granici. Također tvrde da je dron letio "s ugašenim transponderima te da je "prekršio privremeni režim korištenja tog zračnog prostora uspostavljenog zbog specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

"Poruka koju smo prenijeli ruskom veleposlaniku u SAD-u Anatoliju Antonovu jest da moraju biti oprezniji u letenju u međunarodnom zračnom prostoru u blizini američkih letjelica koje, opet, lete na potpuno legalne načine, obavljajući misije u korist naših nacionalnih sigurnosnih interesa", istaknuo je pak u srijedu glasnogovornik Bijele kuće John Kirby za CNN. State Department pozvao je veleposlanika Antonova kako bi izrazio zabrinutost SAD-a zbog incidenta, prvog od početka rata u Ukrajini prije više od godinu dana. Kirby je rekao i da nadzorni dron MQ-9 nije pronađen te da možda nikada neće biti pronađen, s obzirom na dubinu Crnog mora gdje je pao.

Tajnik ukrajinskog Vijeća za sigurnost Oleksej Danilov na Twitteru je objavio da “incident s američkim dronom MQ-9 Reaper, koji je Rusija izazvala u Crnom moru, pokazuje da je Vladimir Putin spreman proširiti zonu sukoba i umiješati druge strane”. Danilov smatra da Rusija koristi taktiku “sve je na kocki”, sukladno “stalnom povećanju uloga”. H

Igor Bošnjak
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana