Kultura
U POVODU STOTE OBLJETNICE ROĐENJA SMOJE

Serija “Velo misto” sad je i kazališna predstava
Objavljeno 10. ožujka, 2023.
Kultna TV serija "Velo misto", nastala prema kronici Miljenka Smoje, u godini u kojoj se slavi stota obljetnica njegova rođenja, dočekala je i svoje kazališno uprizorenje.

- Neopterećeni likovima iz serije i njihovim slavnim interpretima, ova će predstava zagrebačkog Kazališta Komedija pohrliti u izazov da pokaže jedno novo, teatarskim jezikom ispričano "Velo misto". Za to postoje brojni razlozi. Smoje kao antologijski autor zaslužuje svoje mjesto na našem dramskom repertoaru, naročito svojim sada već legendarnim humorom vezanim uz dalmatinski mentalitet. Kad se uzme u obzir da je, prema broju Dalmatinaca, Zagreb drugi po veličini dalmatinski grad nakon Splita, onda se izbor ovog komada čini kao logični dug takvoj vrsti komedije koja već dugo nije prisutna na daskama našeg kazališta. Ostali razlozi su još jasniji: svevremenost i simboličnost fabule, sjajna karakterizacija likova, britki dijalozi - stoji u najavi.

Glume: Vinko Kraljević (Bakalar/narator), Damir Lončar (Meštar), Ivan Čuić (Papundek), Ognjen Milovanović (Očalinko), Vanda Winter (Violeta), Ivan Glowatzky (Pegula), Marin Klišmanić (Duje) i drugi. Jedini koji je glumio i u seriji je Vinko Kraljević.

- Nema, skoro bih rekao, nikakve veze sa serijom, osim što je ista priča, ispričana na jedan potpuno drukčiji način - kaže Kraljević.

Zagrebačko "Velo misto" bit će izvedeno samo još 11. ožujka, jer kazalište uskoro ide u obnovu. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

28. Lutkarsko proljeće stiže na istok Slavonije

2

25. FESTIVAL DIONIZ U ĐAKOVU

Sto mladih kazalištaraca iz zemlje i iz inozemstva

3

U GALERIJI KAT KULTURNOG CENTRA U OSIJEKU 25. OŽUJKA

Izložba “Vanishing Point” Želimira Fišića