Ekonomija
NAJBOLJIM PROIZVOĐAČIMA "ZLATNE REPE"

Uz pomoć države sačuvali
proizvodnju repe i šećera
Objavljeno 16. veljače, 2023.
Ni jedina preostala šećerana u Hrvatskoj, ona u Županji, danas ne bi funkcionirala bez potpore Ministarstva, rekao je Zadro

U Županji je održana svečana dodjela priznanja "Zlatna repa", koja se već tradicionalno dodjeljuje proizvođačima slatkog korijena, u različitim kategorijama, s obzirom na veličinu poljoprivrednih gospodarstava. Proizvođačima šećerne repe koji su ostvarili najbolji prinos (t/ha) i najbolju digestiju te dugogodišnjim poslovnim partnerima, priznanja su uručili ministrica poljoprivrede Marija Vučković i predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera (HIŠ) Željko Zadro. Ministrica je poručila da iznimno cijene napore u održavanju ove iznimno važne proizvodnje za Hrvatsku te kako znaju da nikome nije lako ustrajati i uspjeti.
"Želim potvrditi da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH i dalje ulažu napore kako bi na odgovarajući način održali ovaj lanac, vezu između proizvodnje šećerne repe i proizvodnje šećera u Hrvatskoj. Unatoč određenim ograničenjima uspjeli smo zadržati omotnicu za šećernu repu proizvodno vezanim plaćanjima za razdoblje od 2023. dd 2027. godine bar na istoj razini, što znači otprilike nešto više od 23 milijuna eura u petogodišnjem razdoblju, ili 4,64 milijuna eura po proizvodnoj godini", kazala je. Istaknula je kako je šećerna repa u programskom razdoblju najprije pokrivena te da je to i dalje najvažnija i najizdašnija potpora proizvođačima proizvodno vezanim plaćanjima.

 
„Dodatno, mi smo imali trogodišnji program koji je istekao još 2021. godine pa smo donijeli jednogodišnji program, imali smo određene promjene i s tim ćemo nastaviti i kroz ovu godinu“, kazala je. Sigurna potpora države proizvođačima slatkog korijena ukupno iznosi 650 eura po hektaru, i ministrica je ustvrdila da ne postoji nijedna ratarska kultura u Hrvatskoj koja je podržana na sličan način.


ŠEĆERNOJ REPI POSEBNA PAŽNJA MINISTARSTVA


U Ministarstvu pripremaju dodatan cjelovit program za različite poljoprivredne proizvodnje i dio tog programa bit će šećerna repa. "Znamo da to tako mora biti, repa je kraljica ratarskih kultura, radno je najzahtjevnija, i upravo zato želimo repi posvetiti posebnu pozornost", poručila je. Važno je i što su, s obzirom na klimatske nepogode i osjetno smanjene prinose zbog suše, objavili i natječaj vrijedan približno 70 milijuna kuna za nabavku opreme za navodnjavanje. Interes su iskazali i proizvođači šećerne repe i u Ministarstvu će im, kazala je, nastojati i udovoljiti. "Mi ćemo u Vladi RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, doista učiniti sve što možemo kako bismo sačuvali i održali proizvodnju šećera u Hrvatskoj. Najveća i najteža zadaća je na industriji i na proizvođačima, i mi ćemo učiniti sve da ih zadržimo. To smo pokazali i izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, to pokazujemo intenzivnom suradnjom i razgovorom s industrijom i pronalazimo načina kako podupirati proizvođače", kazala je.


ZADRO: NUŽNI SU SUSTAVI NAVODNJAVANJA


Predsjednik Uprave HIŠ-a Željko Zadro zahvalio je na svemu do sada učinjenom, ustvrdivši da ni jedina preostala šećerana u Hrvatskoj, ona u Županji, danas ne bi funkcionirala bez ključne potpore Ministarstva poljoprivrede. ”Očekujemo i dalje potporu Ministarstva, naročito u sustavima navodnjavanja, s obzirom na to da su u 2022. u odnosu prema 2021. prinosi čak za 22 posto manji, tako da se, nažalost, bez organiziranog navodnjavanja, pogotovo industrijskih kultura, gdje je šećerna repa sigurno najzahtjevnija, teško možemo nadati bilo kakvoj budućnosti”, upozorio je Zadro. Dodao je da je 2022. bila izuzetno zahtjevna. Imali su 620 tisuća tona repe i 84 tisuće tona šećera, 22 posto manje nego godinu ranije. U ovoj se
godini očekuje kako će se pod šećernom repom naći više od 9000 hektara, od kojih oko 8000 u Hrvatskoj.


DOBITNICI „ZLATNE REPE“

U kategoriji do deset hektara nagrađeni su Mekiš d.o.o. Podravske Sesvete, OPG Renata Petrinec iz Ćelija, PG Habuš Zdravko iz Preloga, dok su najuspješnijim proizvođačima slatkog korjena u kategoriji od 10 do 20 hektara nagrađeni Medić Borislav PO Medić, OPG Nikola Bura i OPG Knežević Adelita. U kategoriji od 20 do 50 hektara nagrađeni su OPG Marin Bešlić i PZ Jankovci, a od 50 do 100 hektara Poljoprivredno dobro d.o.o. iz Gradine i Arator d.o.o. iz Lovasa. Dobitnici "Zlatne repe" u kategoriji od 100 do 500 hektara su Hana Vuka d.o.o. iz Budimaca te Anabella d.o.o. iz Duboševice. Za proizvodnju repe na površini većoj od 500 i više hektara to su PIK Vinkovci Plus d.o.o. iz Vinkovaca i Vupik Plus d.o.o. iz Vukovara, a za 1000 i više hektara Belje Plus d.o.o. iz Darde i Novi Agrar d.o.o. iz Osijeka. Kao najbolji mladi proizvođač šećerne repe nagrađen je OPG Nikola Papac iz Gradišta. Inozemni dobitnici priznanja Zlatna repa za 2022. godinu su UTOD-AGRO KFT iz Mađarske i ZK Kristal iz Slovenije. Za poslovnu suradnju nagrađeni su PSVZ Agrovladislavci i Inspecto d.o.o. za kontrolu kakvoće robe.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

KONZUM POTVRĐUJE POZICIJU TRŽIŠNOG LIDERA

Ulažu 25 milijuna eura u širenje maloprodaje