Osijek
DKOLEKTIV POTIČE DIJALOG

Izložene Perspektive
osječkih generacija
Objavljeno 6. veljače, 2023.

DKolektiv - organizacija za društveni razvoj, u suradnji s udrugom Aktivni umirovljenici Osijek i III. gimnazijom Osijek, otvorio je u petak međugeneracijsku izložbu "Perspektive generacija: Osječanke i Osječani".- Izložbom nastojimo dugoročno promišljati vlastiti grad prema onome što je najvažnije - svakodnevnom životu u njemu. Zajedno s našim mlađim i starijim sugrađanima, s kojima smo otvorili prostor za razmjenu perspektiva, učenje o perspektivama drugih, uvažavajući iskustvo starijih, ali i svježe poglede mladih. Upravo su oni zaslužni za stvaranje slike Osijeka i načina života nekada i danas: kako se i gdje nekada izlazilo u provod u usporedbi s današnjicom, kakva se glazba sluša i kakva se slušala, kako je bilo zaljubiti se tada i danas. Također, naš je stav da svaka osoba i svaki građanin ima iskustvo koje je vrijedno dijeljenja i to smo željeli pokazati ovom izložbom - rekao je voditelj Društvenog ateljea Nikica Torbica te dodao kako je izložba nastala kao rezultat moderiranog dijaloga, zabilježenog u izjavama i fotografijama.


- Izložene fotografije samog dijaloga prikazuju ukupno pet mladih i pet umirovljenika koji su taj dijalog vodili. Nama je bit da osnažimo i one "obične" građane, bez velikih titula, kako bi i oni podijelili svoja iskustva i dobili svoje mjesto - pojasnio je Torbica.

- Bilo mi je zadovoljstvo moderirati ove priče i nadam se kako će one doprijeti do šireg broja posjetitelja - istaknula je Valentina Kezić, moderatorica cijelog procesa. Autor je fotografija svestrani nastavnik osječke III. gimnazije Vedran Ristić.


Predstavnica Aktivnih umirovljenika Osijek Jelena Dodig istaknula je kako su se rado odazvali pozivu na sudjelovanje u ovom projektu zato što njeguju međugeneracijsku solidarnost, dijalog i komunikaciju, a ova je izložba rezultat takve suradnje.

- Lijepo je kad se na istom mjestu nađu različite generacije te daju svoje viđenje, svatko iz svoje perspektive - rekla je Dodig.

Izložba će biti otvorena u Društvenom ateljeu (Županijska 11, prolaz u dvorište) do travnja, kada se obilježava Europski dan međugeneracijske solidarnosti.

Tihana Eršek Cicvarić
Mladi se rado uključuju u volontiranje
Tim DKolektiva okuplja predane i marljive pojedince čija se iskustva, stručna znanja, kvalitete i vrline međusobno nadopunjuju te tako zajedničkim snagama stvaraju, razvijaju i provode aktivnosti usmjerene društvenom razvoju, uz dragocjenu podršku stručnih suradnika i volontera.

- Imamo puno studenata i mladih koji traže svoje prilike za volontiranje i žele se uključiti u volonterske aktivnosti, no, nažalost, još uvijek organizacije nisu dovoljno otvorene s toliko prilika i mogućnosti za volontiranje koliko mladi žele volontirati - rekla je voditeljica Volonterskog centra Osijek Mirta Kovačević te dodala kako mladi najviše traže kratkoročne volonterske angažmane, a manje se odlučuju na dugoročno volontiranje.

Možda ste propustili...

MARKO ELJUGA PREDSJEDNIK HRVATSKE GRUPACIJE VODOVODA I KANALIZACIJE

Okrupnjavanje vodovoda i korisnicima je u interesu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana