Kultura
NOVA KNJIGA EGIDIJA IVETIĆA

Povijest Jadrana, more i civilizacija
Objavljeno 3. veljače, 2023.
Jadran je impresivan skup različitih povijesnih trajanja koji mnogi znaju, a rijetki razumiju, jedan je od naglasaka knjige Egidija Ivetića "Povijest Jadrana. More i njegova civilizacija", tiskane u nakladi Srednje Europe.

Profesor povijesti Mediterana i ranog novog vijeka na Sveučilištu u Padovi te direktor Instituta za povijest Venecije, Egidio Ivetić, na 330 stranica razvija povijest Jadrana kroz šest kronoloških poglavlja koja počinju 1000 godina prije Krista, a završavaju s Europskom unijom. U prošlosti definiran kao sinus, ušće ili zaljev, Jadran je morski prolaz koji više od tisućljeća spaja istok sa zapadom, te oblikuje Italiju i Balkan, kaže se u uvodu i napominje da Jadran promatra kroz tri geografske razine: tekući element, obalu i gravitirajuća područja, "sve u svemu desetak regionalnih segmenata sa specifičnostima koje ustraju u vremenu".

Ivetić nalazi kako postoji široko rasprostranjena geografska svijest o Jadranu, ali nema osjećaja zajedničke prošlosti, čak ni među onima koji žive na obali. "Značenja Jadrana su mnoga, ali povijest oblikuje identitet koji svi prepoznaju, ali malo tko razumije", kaže. U posljednja dva stoljeća na Jadranu je došlo do nacionalizacije mora i svođenja pomorskih regija na status periferije nacije. U Italiji se nakon 1991. počinje javljati potraga za jadranskim identitetom, a potraga za izgradnjom jadranske kulture mogla bi početi od književnosti, kaže i navodi da je na drugoj strani, u Sloveniji i Hrvatskoj, koje su kulturno okrenutije Srednjoj Europi, povijest Jadrana obilježena kolonijalnim stavom Italije i Venecije.

Kako bi nadišao razlike, Ivetić pristupa Jadranu kao jedinstvenom kulturnom prostoru, odnosno povijesnoj regiji, što omogućuje transnacionalni pristup proučavanju. "Jadran je Sredozemlje u minijaturi i za njega vrijedi svaki diskurs koji vrijedi i za Sredozemlje. Jadran je Sredozemlje Sredozemlja", kaže. Autor kaže da je sinteza svedena na bitno, ali s ambicijom da predloži čitanje povijesnih i kulturnih naslaga koje se mogu pronaći i na stvarnom, današnjem Jadranu, i u jadranskoj civilizaciji, možda još neosviještenoj, ali svejedno prisutnoj.

Uz knjigu, koju je prevela Anita Buhin, priloženo je, uz ino, pedesetak stranica bilješki, povijesna kronologija Jadrana i četverojezični popis toponima. H
Možda ste propustili...

ROMAN “EVANĐELJE PO MARIJI MAGDALENI”

Iznimno štivo

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU

Kazalište traži stare slikovnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

28. Lutkarsko proljeće stiže na istok Slavonije

2

25. FESTIVAL DIONIZ U ĐAKOVU

Sto mladih kazalištaraca iz zemlje i iz inozemstva

3

U GALERIJI KAT KULTURNOG CENTRA U OSIJEKU 25. OŽUJKA

Izložba “Vanishing Point” Želimira Fišića