Ekonomija
DOBAR PLASMAN I KROZ TURIZAM

Rast izvoza vina viših cjenovnih kategorija
Objavljeno 3. veljače, 2023.
U planu je i osnivanje krovne marketinške organizacije koja bi ciljanim kampanjama osigurala promociju i prodaju vina

U prvih deset mjeseci prošle godine, u odnosu na isto razdoblje 2021. izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije, rastao je za gotovo osam posto.U sklopu manifestacije Graševina Croatica En Primeur 2023, koju organizira udruženje vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševina Croatica, a čiji je pokrovitelj Hrvatska gospodarska komora, ljubitelji vina imali su priliku kušati mlada vina berbe 2022. godine.

"Iza nas je gospodarski iznimno teška godina koju je i u sektoru vinarstva obilježilo povećanje cijena inputa, od repromaterijala do radne snage, problemi zbog zastoja u lancima dobave i smanjenje uroda u prosjeku oko 10 do 15 posto zbog suše. Međutim, unatoč tim problemima, možemo s pravom reći da je iza nas jedna uspješna vinarska godina. Imali smo visoku kvaliteta grožđa, dobar plasman vina kroz uspješnu turističku sezonu", kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam, na otvaranju jednog od najvažnijih godišnjih događanja hrvatske vinske industrije.

Kovačević je istaknuo da se HGK i dalje zalaže da se, uz rješavanje strukturnih problema hrvatskog vinarstva, osnuje krovna nacionalna marketinška organizacija koja bi s marketinški ciljanim kampanjama osigurala, s jedne strane bolju promociju i prodaju hrvatskih vina na inozemnim tržištima, a s druge strane, daljnjim povećanjem kapaciteta i kvalitete - brendiranje Hrvatske kao eno i gastroturističke destinacije.

U prvih deset mjeseci prošle godine, a u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, smanjio se uvoz, a izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije, kvalitetnih vina i pjenušaca rastao je za gotovo osam posto. Također, treba istaknuti da su hrvatska vina na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima osvojila veliki broj nagrada i priznanja, na što trebamo biti posebno ponosni.

Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede, čestitala je regionalnom udruženju vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševini Croatici na uspješnoj organizaciji manifestacije koja pridonosi jačanju konkurentnosti i prepoznatljivosti hrvatskih vina.

"Upravo je proizvođačima dana aktivna uloga u kreiranju prepoznatljivosti Republike Hrvatske kao vinske zemlje uspostavom regionalnih organizacije vinara i vinogradara, a s ciljem iskoristivosti potencijala za šire predstavljanje hrvatskih vina Vlada RH donijela je Program sufinanciranja njihova rada, pri čemu je za trogodišnje razdoblje osigurano šest milijuna kuna", izjavila je Zokić te istaknula važnost Nacionalnog programa pomoći sektoru vina putem kojeg je hrvatskim vinarima i vinogradarima za 526 projekata, ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna, odobrena potpora vrijedna gotovo 630 milijuna kuna.

Zdenka Rupčić
Kiša je u zadnji trenutak spasila urod
”Prošla godina bila je vrlo zahtjevna zbog suše, u jednom trenutku bio je upitan urod, jer su bobice grožđa bile pred dehidracijom, ali je kiša u zadnji čas spasila plod, tako da smo na kraju imali dobro berbu koja je omogućila izradu vrhunskih vina i danas ih ovdje imamo priliku kušati”, kazao je Josip Pavić, predsjednik Udruženja vinarstva HGK-a i predsjednik Udruge Graševina Croatica. Uz kušanje vina posjetitelji ovogodišnjeg izdanja En Primeura imali su priliku upoznati se s vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja.

Dragan Kovačević

potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam

Iza nas je teška godina koju je u sektoru vinarstva obilježilo povećanje cijena repromaterijala, radne snage, zastoj u lancima dobave te smanjenje uroda zbog suše.

Možda ste propustili...

NA NAJNIŽIM JE RAZINAMA U DVA DESETLJEĆA

Pad proizvodnje riže zbog suše

PREDSTAVLJAJU SE UZ PODRŠKU HGK-A

Hrvatski vinari na sajmu ProWein u Düsseldorfu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OTPORNOST I RAST VAŽNOG SEKTORA

U pet godina broj pčela porastao je za dvije tisuće

2

SVJETSKA BANKA TRAŽI VIŠE PRIVATNOG KAPITALA

Goleme godišnje potrebe za novcem

3

NA NAJNIŽIM JE RAZINAMA U DVA DESETLJEĆA

Pad proizvodnje riže zbog suše