Ekonomija
IZVJEŠĆE ECA-E

Manjkav nadzor i složeni propisi EU tržišta struje
Objavljeno 2. veljače, 2023.
Složeni propisi i manjkav nadzor koče uspostavu prekograničnog tržišta električne energije u EU-u punih 26 godina nakon pokretanja projekta, a cijenu plaćaju potrošači, pokazalo je izvješće Europskog revizorskog suda (ECA).

Projekt unutarnjeg tržišta električne energije u EU-a pokrenut je još 1996. i trebao je stvoriti uvjete za prekograničnu trgovinu te građanima i kompanijama osigurati pristup struji po najpovoljnijoj mogućoj cijeni, podsjećaju revizori.

Rok za njegovu finalizaciju istekao je još 2014., a zemlje EU-a još ne primjenjuju nove zajedničke propise, što znači da tržište električne energije još podliježe propisima 27 država članica, utvrdili su. Osim toga, u razdoblju od 2015. do 2021. članice nisu znatno povećale kapacitet za prekogranični prijenos, naglasila je ECA.

Revizori upozoravaju i na manjkav nadzor tržišta, zbog manjka podataka, nedostatnih resursa i slabe koordinacije.

Nadzor bi trebao spriječiti zlouporabu i manipulaciju, podsjećaju revizori, upozoravajući da bi proizvođači, opskrbljivači i posrednici na tržištu električne energije potencijalno mogli iskoristiti regulatorne rupe i slabe nadzorne mehanizme.

"Nadzor tržišta s ciljem ograničavanja zloupotrebe i manipulacije nije proveden dovoljno duboko, što znači da je glavni teret rizika na tržištu električne energije EU-a prenesen na krajnje potrošače", stoji u izvješću.

“Energetska i kriza zbog troškova života s kojima se trenutno suočavaju građani EU-a još su više naglasile hitnu potrebu da Europska unija finalizira projekt uspostave unutarnjeg tržišta struje”, rekao je glavni revizor ECA-e Mihails Kozlovs. Očekuje se da će Europska komisija predložiti reformu tržišta električne energije EU-a ovog proljeća. H
Očekuje se da će Europska komisija predložiti reformu tržišta električne energije EU-a ovog proljeća

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OTPORNOST I RAST VAŽNOG SEKTORA

U pet godina broj pčela porastao je za dvije tisuće

2

SVJETSKA BANKA TRAŽI VIŠE PRIVATNOG KAPITALA

Goleme godišnje potrebe za novcem

3

NA NAJNIŽIM JE RAZINAMA U DVA DESETLJEĆA

Pad proizvodnje riže zbog suše