Novosti
IZAZOVI I PRILIKE U OVOJ GODINI

Inflacija će se stabilizirati, nužan rast plaća i mirovina
Objavljeno 26. siječnja, 2023.

Iako bi se inflacija u 2023. trebala stabilizirati, građanima pada životni standard, zbog čega je nužan rast plaća i mirovina, istaknuto je na panelu posvećenom izazovima i prilikama koje Hrvatskoj i EU-u donosi ova godina.Panel, na kojem je bilo riječi o glavnim odrednicama političkog i gospodarskog okruženja u ovoj godini, dio je serijala Hrvatskog radija "Eurotribina - perspektive i izazovi", koji se, uz potporu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, emitira iz Kuće Europe u Zagrebu. Prema posljednjem istraživanju Eurobarometra, devetero od deset ispitanika u Hrvatskoj iznimno je zabrinuto zbog rastućih troškova života, a kako je istaknuo predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, subjektivna inflacija, onu koju osjeća većina kućanstava, bitno je veća od službenih podataka, pri čemu je u najvećem dijelu generira rast cijena hrane, a potom i energenata. Iako se upozorava da značajniji rast plaća, putem generiranja potrošnje, održava i inflaciju. Sever smatra da je rast plaća i mirovina u ovoj godini nužan, a kako bi se mogao "loviti" rast cijena. Istaknuo je da je rast plaća ispod razine rasta cijena, što predstavlja golem problem, pri čemu je, između ostaloga, i izrazio skepsu prema porukama iz HUP-a o tome da su članice tog udruženja podizale plaće i do 15 posto. Također, Sever nužnim smatra i nastavak mjera Vlade od 1. travnja, kako bi cijene plina i struje i dalje bile regulirane.

Glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Stojić, rekao je da su članice HUP-a svojim zaposlenicima lani u prosjeku podignule plaće iznad razine inflacije. Kada je riječ o inflaciji, ustvrdio je da se u zadnje vrijeme vide signali njezine stabilizacije, zbog određenog pada cijena struje i plina, no cijene su i dalje visoke. Stojić prognozira da će gospodarstvo eurozone u 2023. doživjeti "određeno snažno usporavanje", pri čemu će doći do "hlađenja" agregatne potražnje, dok bi, prema njegovim riječima, inflacija mogla biti i do dva postotna boda niža u odnosu na procjene s kraja prošle godine. Rekao je i da jača percepcija da će Europa zbog izuzetno blage zime izbjeći recesiju u ovoj godini. No, moguće je i da je recesija odgođena za drugu polovinu ove, ili iduću godinu, dodao je Stojić.

Profesorica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Marijana Ivanov, istaknula je da inflacija smanjuje realnu vrijednost svega što posjedujemo. No, pozitivno je što u gospodarstvu još ne postoje rizici od rasta nezaposlenosti. "U realnim terminima, činjenica je da se građanima smanjuje životni standard, no ipak nekako preživljavamo, unatoč svim izazovima", rekla je Ivanov. H
TRŽIŠTE RADA
Na panelu značajan se dio rasprave odnosio i na pitanja tržišta rada i obrazovnog sustava u Hrvatskoj. Sever je tako upozorio na nedostatak stručne radne snage, jer su mnogi "pobjegli u inozemstvo", pa je stoga i teško privući neka ulaganja u segmentima poslova više dodane vrijednosti. - Hrvatskoj je potrebno i snažno tržište rada te kvalitetan obrazovni sustav - istaknuo je Stojić. Smatra da tržište rada mora biti fleksibilnije, ne u smislu povećanja nesigurnosti, nego veće mobilnosti radnika.

Možda ste propustili...

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE

Od tuberkuloze godišnje oboli 150 osoba

UDRUGA HRVATSKIH AUTOBUSNIH PRIJEVOZNIKA

Autobuseri za liberalizaciju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana