Svijet
SASTANAK SCHOLZA I MACRONA

Francuska i Njemačka podržavat će Ukrajinu dok god bude potrebno
Objavljeno 22. siječnja, 2023.

Francuska i Njemačka podržavat će Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije "nepokolebljivo i sve dok bude potrebno", obećali su u nedjelju njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Nastavit ćemo Ukrajini pružati svu potrebnu potporu, koliko god dugo bude trebalo. Zajedno, kao Europljani, da bismo obranili europski mirovni projekt", rekao je Scholz na svečanosti na Sorboni u povodu 60. obljetnice sporazuma o izmirenju između Njemačke i Francuske.

Emmanuel Macron, koji se za govornicom pojavio nakon bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, ponovno je potvrdio kako postoji "nepokolebljiva potpora" dviju zemalja ukrajinskom narodu "na svim poljima".

"Nakon 24. veljače naša unija nije se međusobno dijelila niti je izbjegavala svoje odgovornosti”, rekao je Macron.

Cilj svečanosti na Sorboni je ukazati na ponovno otkriveno jedinstvo između dviju zemalja čiji su odnosi posljednjih mjeseci oslabjeli zbog posljedica rata u Ukrajini.

"Budućnost, baš kao i prošlost, ovisi o suradnji naših dviju zemalja, koja je poput lokomotive ujedinjene Europe", rekla je Merkel, opisavši "francusko-njemački motor kao kompromisni stroj", koji omogućuje da se "kontroverze i različiti interesi pretvore u djelovanje koje teži istome cilju".

Datum sastanka je vrlo simboličan: 60 godina nakon što su Charles de Gaulle i Konrad Adenauer potpisali Elizejski sporazum, "temeljni akt pomirenja dviju zemalja koje su bile najžešći neprijatelji, ali su odlučile biti najbliskiji saveznici", rekao je Macron.

Dvije susjedne države počinju novu fazu iako postoji izvjestan stupanj nerazumijevanja otkako je Olaf Scholz naslijedio dugogodišnju kanclearku Angelu Merkel krajem 2021. H

Možda ste propustili...

IZASLANIK SAD-A HVALI PRIJEDLOG EU-A

Escobar: Prilika za Kosovo i Srbiju

ČELNICI HDZ-A BIH I OSAM STRANAKA

Sporazum o podjeli resora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA GORDAN GRLIĆ RADMAN

Poziv na glas za Đukanovića

2

ČELNICI HDZ-A BIH I OSAM STRANAKA

Sporazum o podjeli resora

3

ČELNICI HDZ-A BIH I OSAM STRANAKA

Sporazum o podjeli resora