Osijek
GRADNJA PRVE GIMNAZIJE

Sve više radnika te mehanizacije na gradilištu Opće gimnazije
Objavljeno 18. siječnja, 2023.
Nakon raščišćavanja terena kreće se u poslove koji vode prema iskapanju temelja novog objekta

Dugo se pričalo, planiralo, odgađalo, bilo je potom i administrativnih peripetija oko valjanosti odabira izvoditelja radova, no kada se sve to raščistilo, napokon je krenula realizacija gradnje nove zgrade I. gimnazije.Prelomio je župan Ivan Anušić te krajem prošle godine najavio kako je došlo vrijeme da se taj projekt realizira, pa ako ne bude drugih izvora financiranja, to će se riješiti iz županijskog proračuna.

Tako će na kraju i biti, država je na sebe preuzela financiranje projekta školskog obroka, i to prema modelu koji se već nekoliko godina realizira u osnovnim školama naše županije, a sredstva koja su za tu namjenu bila planirana u županijskom proračunu, sada će biti preusmjerena za ovu.

U studenome 2022. tako je potpisan ugovor s natječajno izabranim izvođačima radova, koji su u međuvremenu uvedeni na gradilište. Prisutnost teške mehanizacije znači da se nakon raščišćavanja terena (pa se tako odjednom u pozadini pojavila i vizura novog nogometnog stadiona, nap.a.) kreće u poslove koji vode prema iskapanju temelja.

Lokacija je poznata - uz Strossmayerovu ulicu, neposredno nakon križanja s Kanižlićevom, dakle na samom ulazu u Retfalu. Poštujući građevinski element tradicije ovog kraja, dio će objekta buduće gimnazijske zgrade biti u crvenoj cigli, a drugi je dio ostakljen. Projekt obuhvaća školsku zgradu sa školskom sportskom dvoranom, sportske terene, parkiralište, pješačke prometne površine i zelene površine. Naslonjena na školu, u suterenu je smještena trodijelna školska sportska dvorana s gledalištem i gimnastičkom dvoranom. Uz objekt su predviđeni vanjski prostori za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture, parkirališna mjesta te drugi sadržaji. Ukupna brutopovršina objekta I. gimnazije iznosi 7758 četvornih metara. Ukupna netopovršina, što uključuje suteren, prizemlje i prvi kat, iznosi 6,9 tisuća četvornih metara, od kojih je netopovršina škole 4470,49, a dvorana 2503,44 četvorna metra.

Rok je izvođenja 24 mjeseca, znači do kraja 2024. godine.

Jedan od razloga novog preusmjeravanja prometa na raskrižju Strossmayerove i Kanižlićeve je postavljanje novog traka za skretanje ulijevo (iz smjera zapada), koji će kamioni i ostala mehanizaija koristiti kao ulaz na gradilište.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VJERAN MARIJAŠEVIĆ, ČELNIK OSJEČKOG SDP-A

Osječani zaslužuju više od jeftine propagande

2

MONOGRAFIJA ZVJEZDANE PENAVE BREKALO O INNER WHEEL KLUBU OSIJEK

Četvrt stoljeća humanitarnog rada

3

KORISNE LEKCIJE UČITELJICE JELENE BATRNEK

Na satu razrednika poučava učenike životnim vještinama