Novosti
POSKUPLJENJE ZABILJEŽENO U SVIM KATEGORIJAMA

Inflacija usporava, ali i dalje najviše rastu cijene namirnica
Objavljeno 18. siječnja, 2023.
Najviše su prošle godine u EU-u poskupjele žitarice i jaja (45 %) te mlijeko (31 %)

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u prosincu za 13,1 posto, a inflacija je u cijeloj 2022. iznosila 10,8 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku.Najnoviji statistički podatci pokazuju da je rast potrošačkih cijena usporio na godišnjoj razini. Naime, do podataka objavljenih u utorak godišnje stope inflacije više su mjeseci zaredom bilježile rekordne razine, a posljednji put u studenome, kada je inflacija iznosila rekordnih 13,5 posto.

Mjesečni pad


Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, pale su na mjesečnoj razini, te su u prosincu bile niže za prosječno 0,3 posto nego u studenome.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini porasle su cijene svih kategorija, a najveći porast potrošačkih cijena prosječno je ostvaren u skupini hrane i bezalkoholnih pića, za 19 posto. Sa 17,1 posto slijedi kategorija restorana i hotela, pa pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, koja bilježi skok od 16,1 posto, potom kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, s rastom od 16 posto. Nadalje, cijene odjeće i obuće skočile su za 12,1 posto, raznih dobara i usluga za 11,5 posto, u kategoriji rekreacije i kulture za 9,6 posto, cijene prijevoza za 8,4 posto, a, primjerice, alkoholnih pića i duhana za 5,3 posto. Najblaži rast zabilježen je u kategoriji komunikacija, za 0,9 posto. Statističari ističu kako su rastu godišnje stope inflacije u prosincu najviše pridonijeli porasti cijena u skupinama hrane i bezalkoholnih pića (4,93 postotnih bodova), stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (2,70 postotnih bodova), prijevoza (1,24 postotna boda), zatim u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva (0,92 postotna boda), restorana i hotela (0,85 postotnih bodova) itd. Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena prosječno je na godišnjoj razini ostvaren u skupini prerađenih prehrambenih proizvoda, za 18 posto, uz doprinos porastu od 4,06 postotnih bodova, napominju iz DZS-a.

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su prosječno također porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića, za 1,2 posto, kategorije alkoholnih pića i duhana te rekreacije i kulture porasle su za po 0,8 posto, a raznih dobara i usluga za 0,7 posto. S druge strane, najveći pad cijena bilježi se u kategoriji prijevoza, za četiri posto, slijedi odjeća i obuća s padom od 2,8 posto, a pad je, od 0,6 posto, zablježila i kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva.

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije. Prema tim podatcima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosincu u odnosu prema studenome prosječno su pale za 0,1 posto. U usporedbi s prosincem 2021., odnosno na godišnjoj razini, potrošačke su cijene, mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, porasle za 12,7 posto, a u godišnjem prosjeku bile su više 10,7 posto, podatci su DZS-a.

Rat i suša


Podatci Eurostata objavljeni u ponedjeljak pokazali su kako su cijene poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji snažno porasle u 2022. zbog rata u Ukrajini, suše i poskupljenja energije, a Hrvatska je nadmašila europski prosjek skokom cijena žitarica.

Poljoprivredni proizvodi u EU-u poskupjeli su prošle godine za 24 posto. U 2021. cijene su im porasle za 9,3 posto, a u 2020. gotovo su stagnirale. Hrvatska je blago ispod europskog prosjeka s rastom cijena poljoprivrednih proizvoda u 2022. od 19,4 posto. U 2021. bile su više za 12,6 posto, a u 2020. gotovo nepromijenjene. Rusija i Ukrajina velike su izvoznice žitarica, pšenice, kukuruza, uljarica, ali i gnojiva, objašnjavaju europski statističari. Snažno je na cijene utjecala i suša, jer je, kako se očekuje, smanjila prinos žitarica, i inflatorni pritisci, potaknuti poskupljenjem energije zbog postupnog smanjenja opskrbe ruskim plinom. Najviše su prošle godine u EU-u poskupjele žitarice i jaja, za 45 posto, te mlijeko, za 31 posto. Europljani su prošle godine kupovali tek nešto jeftinije voće, prosječno za tri posto, navodi Eurostat. Poskupljenje žitarica kretalo se prošle godine u rasponu od nekih 33 posto u Austriji, Nizozemskoj i Latviji do 67 posto u Mađarskoj i 70 posto u Finskoj. Hrvatska je bila iznad europskog prosjeka s poskupljenjem žitarica od 52 posto. U 2021. bile su poskupjele za 39 posto, a u 2020. cijena im je gotovo stagnirala.

Jaja su pak najviše poskupjela u Francuskoj i Belgiji, za 76 odnosno 74 posto. Najblaži rast cijena zabilježili su Cipar i Grčka, za sedam posto. Hrvatska je prošle godine pratila europski prosjek s poskupljenjem jaja za 43 posto. U 2021. cijena im je porasla za 1,7 posto. Suša je u 2022. smanjila dostupnost svježe trave za hranu za krave muzare, pa su cijene mlijeka porasle, u rasponu od približno 50 posto u Latviji, Mađarskoj, Litvi i Belgiji do tri posto na Cipru i devet posto na Malti. U Hrvatskoj je mlijeko prošle godine poskupjelo za 20 posto. U 2021. cijene su mu stagnirale.

Dijana Pavlović
NEIZVJESNOST
Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na najnoviji podatak o inflaciji od 13,1 posto u prosincu lani konstatirali su da je zaustavljen trend ubrzavanja godišnjih stopa rasta potrošačkih cijena, koji je trajao od srpnja 2021., no da prevelikog razloga za optimizam još nema, jer će se povišene, odnosno dvoznamenkaste, razine inflacije zadržati i u prvim mjesecima 2023. Kako ističu, postupno usporavanje godišnjih stopa rasta bilo je očekivano, na što su upućivali i podatci o kretanju potrošačkih cijena industrijskih proizvoda, gdje je u prosincu zabilježeno usporavanje na godišnjoj razini. Posebno je to važno, navode, u kretanju cijena intermedijarnih dobara, gdje je također prekinut trend ubrzanja cijena, što može biti dobar indikator budućih kretanja cijena potrošačkih dobara. “Ipak, u okruženju i dalje visoke neizvjesnosti, prevelikog razloga za optimizam još nema, jer će se povišene, odnosno dvoznamenkaste, razine inflacije zadržati i u prvim mjesecima 2023. Potom bi ipak trebala početi lagana tendencija kretanja stopa prema nižim razinama. Međutim, znatan dio inflatornih pritisaka zadržat će se cijele 2023., kada očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini višoj od 7,5 posto”, kažu analitičari RBA.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana