PIXSELL
2.5.2024., 00:00
SSSH NA PRAZNIK RADA:
Kvalitetna politika plaća i bolji nadzor poštovanja prava
Novosel: Treba preispitati opravdanost drugog mirovinskog stupa, koji većina radnika ne koristi

U povodu Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel istaknuo je da prema budućoj vladi šalju zahtjeve da se kvalitetno uredi politika plaća, plaćanje prekovremenog rada, a da Državni inspektorat kvalitetnije nadzire poštovanje radničkih prava.

Posebice se treba nadzirati provedba proširenih kolektivnih ugovora, preispitati opravdanost drugog mirovinskog stupa i naše uplate, jer ako većina radnika koja sad odlazi u mirovinu ne koristi mirovinu iz tog stupa, postavlja se pitanje hranimo li mirovinske fondove, kazao je Novosel.

Moramo imati dostupno javno zdravstvo te omogućiti mladim obiteljima povoljniji najam stana, i to su naši zahtjevi prema Vladi, a sa socijalnim partnerima Hrvatskom udrugom poslodavaca i dalje ćemo biti u kontinuiranom socijalnom dijalogu, a možda ćemo i, kada to bude moguće, ići sa zajedničkim prijedlogom prema Vladi, najavio je Novosel.

Pozvao je radnike na sindikalno organiziranje, a ostale sindikate, koji se "nažalost previše bave populizmom" na suradnju i svakodnevno kvalitetno djelovanje. Borba za radnička prava nastavlja se i nikada neće prestati, poručio je Novosel u srijedu s obilježavanja Praznika rada pod sloganom "Vrijeme je za radnike!".

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Mihael Furjan poručio je kako nema sukoba kapitala i rada, jer kapital ne vrijedi puno ako iza njega ne stoji zadovoljni i motivirani radnici, pa tako i uspješna Hrvatska. Osuđeni smo jedni na druge kao partneri te da zajedno možemo bolje i više, kazao je.

Državni tajnik Ministarstva rada i premijerov izaslanik Ivan Vidiš naglasio je kako treba raditi više na suzbijanju neprijavljenog rada i stvaranju nelojalne konkurencije. Sve više je i stranih radnika u Hrvatskoj i ne želimo dopustiti njihovo izrabljivanje i rušenje cijene rada, a poslodavce koji to budu činili stavit ćemo na "crnu listu", najavio je. Za ostvarenje dostojanstvenih radnih uvjeta kroz socijalni dijalog i ključne razvojne prioritete kroz socijalno partnerstvo zauzela se izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Majda Burić. Izaslanica predsjednik Republike Martina Ciglerić naglasila je važnost prava na dostojanstven rad i pravednu nagradu kroz rast plaća i poboljšanje radnih uvjeta kako bi se svaki radnik osjećao sigurno i poštovano.

Na skupu su zaslužnim sindikalnim povjerenicima uručene nagrade "Srce sindikalne solidarnosti" i Nagrada SSSH za doprinos u zaštiti na radu.

U mnogim hrvatskom gradovima nastavljena je tradicija okupljanja građana uz zajednički objed. D.S.R/Hina{embed_infobox_gray}259244{/embed_infobox_gray}{embed_infobox_gray}259245{/embed_infobox_gray}