Kultura
JAGODA CVETIČANIN

Bila je promotorica makedonskog jezika i identiteta
Objavljeno 29. studenog, 2022.
Dana 27. studenoga 2022. godine iznenada, nakon kraće borbe s posljedicama operacije srca u osječkom Kliničkom bolničkom centru, u 74. godini zauvijek nas je napustila prof. Jagoda Cvetičanin, rođena Treneska.

Jagoda je bila neumorna, svestrana, vesela, uvijek raspoložena za pjesmu i druženje. Vizionarski, pokrenula je brojne aktivnosti MKD-a “Braća Miladinovci”, poput pjesničkih povezivanja Osijeka sa Struškim večerima poezije - nagradom “Braća Miladinovci”, ali i druge događaje iz područja više ili klasične umjetnosti. Ona je isticala da “umjetnost, kao i tradicija, njeguje i jezik i kulturu” te da je povezivanje klasične glazbe s folklorom, poezije s učenjem jezika važno i za identitet makedonske manjine u Hrvatskoj i za snažnije povezivanje naših dviju domovina.

Rođena je u Skopju 25. ožujka 1948. Diplomirala je klavir 1972. na Fakultetu za glazbene umjetnosti u Skopju, u klasi prof. Vladimira Krpana iz Zagreba. Svoj radni vijek provela je kao profesorica klavira, najprije u rodnome gradu (1972. - 1988.), a od 1989. u Osijeku, gdje je predavala na Pedagoškom i Filozofskom fakultetu, te od 2003. godine do mirovine na osječkoj Umjetničkoj akademiji.

Jagoda je bila neumorna promotorica makedonskog jezika i identiteta u Hrvatskoj. Godine 1994. bila je jedan od osnivača i prva potpredsjednica, a potom i predsjednica MKD-a “Braća Miladinovci” u dva mandata (2004. - 2012.). Bila je potpredsjednica ZMRH-a (2008. - 2012.) i članica Redakcijskog odbora glasila “Makedonski glas” (2006. - 2012.). Kao predstavnica makedonske nacionalne manjine Grada Osijeka u dva mandata (2015. - 2023.) inicirala je obilježavanje Dana nacionalnih manjina, 9. svibnja, a 2008. pokrenula je i nastavu makedonskog jezika u OŠ Vijenac. U društvu je vodila pjevačku sekciju “Vardarki”. Sa svojim “Vardarkama” neumorno je vježbala, putovala i nastupala diljem Lijepe Naše. Godine 2015. napisala je knjigu “Makedonske boje u slavonskoj ravnici”.

Bila je supruga opernog pjevača Slobodana Cvetičanina, i majka violinista Kirila Naumova i glazbene teoretičarke Denice Velkovske. Draga Jagoda, nedostaješ! Neka ti je mirno glazbeno more nebesko!

Tvoj MKD “Braća Miladinovci” Osijek

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

“NEMOŠ POBJEĆ OD NEDJELJE”

KC predstava 1. i 2. veljače

PROGRAM DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

1000 umjetnika u više od 70 programa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

“NEMOŠ POBJEĆ OD NEDJELJE”

KC predstava 1. i 2. veljače

2

U VINKOVAČKOJ NOĆI MUZEJA

Izložba o holokaustu i fotografije Stephana Lupina

3

PROGRAM DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

1000 umjetnika u više od 70 programa