Kultura
GALERIJA KAT

Godišnja izložba članova HDLU-a Osijek
Objavljeno 28. studenog, 2022.
U Galeriji Kat u Osijeku bit će otvorena izložba "Crtež - emanacija duha: Godišnja izložba članova HDLU-a Osijek", 28. studenoga u 19 sati.

- Ovladati crtežom ujedno znači i ovladati doživljajem prostora i rasporeda stvari koji u njemu postoje. Još važnije aspekt pristupa okolini kroz crtež je u tome što dijete, da bi uspjelo prikazati vanjski svijet mora biti u stanju pretočiti trodimenzionalnu realnost kroz dvije dimenzije lista papira. Zbog toga je svladavanje crteža gotovo jednako važno kao i učenje jezika jer dijete kroz ova dva aspekta koji čine bit njegove duhovne dimenzije počinje razumijevati svijet u kojemu živi. Crtež se stoga može smatrati djelatnom emanacijom duha koju čovjek nikada ne može do kraja i u punom savršenstvu realizirati. S druge pak strane, crtež u svojoj ontičkoj dimenziji sadrži vlastitu metafizičku narav o kojoj piše Jadranka Damjanov i koju umjetnici uspijevaju zahvatiti crtajući i dajući liniji (ne samo onoj koja nastaje u mediju crteža) status bitne gradbene stanice umjetničkoga djela kao žive emanacije duha koji ga i kasnije nastavlja prožimati - piše Igor Loinjak u najavi.

Izložbu podržavaju Kulturni centar Osijek, Grad Osijek i Ministarstvo kulture i medija RH. Radno vrijeme je od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 12. prosinca 2022. T.K.
Možda ste propustili...

MONOKOMEDIJA “BIT ĆE SVE U REDU”

Premijera djela Mire Gavrana

BROJNI VUKOVARCI OBIŠLI VUKOVARSKE MUZEJE

Pozornost privukla izložba o Ivi Robiću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MONOKOMEDIJA “BIT ĆE SVE U REDU”

Premijera djela Mire Gavrana

2

BROJNI VUKOVARCI OBIŠLI VUKOVARSKE MUZEJE

Pozornost privukla izložba o Ivi Robiću

3

HNK U OSIJEKU: PREMIJERA

Komedija “Sviraj to ponovno, Sam” je suvremeni klasik