Mozaik
NIJE PIJANA FANTAZIJA, VEĆ STVARNOST

Uskoro ćemo voziti na biogorivo od viskija?
Objavljeno 16. studenog, 2022.
Procesom fermentacije za pretvorbu nusproizvoda viskija nastaju biokemikalije i mogu zamijeniti dio benzina i dizela

Oko 44 boce škotskog viskija svake se sekunde prodaju negdje u svijetu, što ga čini svjetski najprodavanijim alkoholnim pićem, koje ujedno (samo u prošloj godini) toj zemlji generira izvozne prihode od 4,5 milijardi funti (oko 5,9 milijardi dolara). No za svaku litru viskija postoji golema količina otpada: oko 2,5 kilograma krutih nusproizvoda - istrošenog zrna, osam litara tekućine poznate kao pot ale (ostatak nakon prve destilacije) i 10 litara istrošenog taloga i vodenastog taloga. To iznosi 684.000 metričkih tona krutih nusproizvoda i više od 2,3 milijarde litara pot alea (sirup bogat nutrijentima) svake godine, prema Zero Waste Scotlandu. Dio se koristi za stočnu hranu, a dio ide na deponij ili se baca u rijeke i oceane.Jedan znanstvenik specijaliziran za biogoriva smislio je kreativnu, visokovrijednu upotrebu tog otpada. Martin Tangney, osnivač tvrtke Celtic Renewables, koristi proces fermentacije za pretvorbu nusproizvoda viskija u biokemikalije koje mogu zamijeniti dio benzina i dizela koji se koriste u automobilima, a mogu se koristiti i za druge proizvode na bazi ulja.

Biogoriva nisu nova. U kasnom 19. stoljeću Rudolph Diesel eksperimentirao je s uljem od kikirikija kao izvornim gorivom za njegov istoimeni motor, a tridesetih godina Henry Ford je etanol na biljnoj bazi vidio kao "gorivo budućnosti".

Ali, korištenje usjeva bilo je skupo, a nafta je predstavljala jeftinu alternativu. Tangneyev je cilj bio pronaći jeftin osnovni materijal s kojim bi biogoriva bila komercijalno isplativa - kao i održivija. Stoga je 2007. godine na Sveučilištu Napier u Edinburghu u Škotskoj osnovao prvi britanski istraživački centar za biogoriva i istražio "sve od novina do morskih algi" prije nego što se odlučio na nusproizvode viskija. Uvidjevši komercijalni potencijal, Tangney je 2011. osnovao tvrtku Celtic Renewables. Startup koristi proces poznat kao fermentacija aceton-butanol-etanola (ABE) u kojemu bakterije razgrađuju šećere u krutim i tekućim nusproizvodima u kiseline. Oni se zauzvrat dalje razgrađuju u butanol i etanol, koji se mogu dodati benzinu ili dizelu za pogon automobila. Celtic Renewables je tako još prije nekoliko godina prvi put pokazao svoje gorivo, vozeći nemodificirani Ford Focus po škotskim cestama koristeći 15 % biobutanola napravljenog od viskija.

Milan Bugarić
NA524 ndam complicides esElina SAIPAP
Tangney kaže da njegov proces fermentacije nije ograničen na nusproizvode viskija te da bi mogao koristiti otpad iz drugih prehrambenih sektora poput mliječnih proizvoda. Biogoriva izrađena od obnovljivih organskih materijala kao što su kukuruz, soja ili šećerna trska često se promiču kao alternativa fosilnim gorivima s niskim udjelom ugljika. Ali njihova proizvodnja često zahtijeva goleme količine zemlje, što može umanjiti prednosti smanjenih emisija stakleničkih plinova.

Možda ste propustili...

BROJNI RENOMIRANI ČASOPISI ZA PUTOVANJA

Beč na listama najboljih svjetskih destinacija

OBJAVLJEN TRAILER ZA EKRANIZACIJU POPULARNE VIDEOIGRE

HBO: “The Last of Us” u siječnju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MLADI GLAZBENIK NAJAVIO SVOJ PRVI ALBUM

ToMa: Ispostavilo se da je pravi trenutak da objavim nešto moje

2

SLAVNI IZRAELSKI AUTOR TVRDI

Grupa Ogenj je savršen
kandidat za Eurosong

3

UMRLA JE KIRSTIE ALLEY

Nagrađivana glumica i voljena komičarka