Osijek
OSJEČANIN NA NEW YORK MARATONU

Stomatolog za 40 minuta brži od Ashtona Kutchera
Objavljeno 15. studenog, 2022.
Josip Čes, iako rekreativac, istrčao je čuveni newyorški maraton za tri sata i 14 minuta. Doživljaj za cijeli život

Kada trkač rekreativac krene u avanturu bavljenja ovim sportom prvo se bori s kilometrima. Potom slijedi borba s vremenom, odnosno štopericom, koja zapravo nikada ne završava. Nakon određenog vremena trkači dobiju želju sudjelovati na što više različitih utrka, pa i onim najvećima.Jedan od tih je i dr. Josip Čes, poznati osječki stomatolog, koji je nedavno sudjelovao na čuvenom Newyorškom maratonu. Radi se o jednom od najvećih svjetskih maratona koji pripada skupini World major marathon, zajedno s onim u Bostonu, Chicagu, Londonu, Berlinu i Tokiju. Radi se o svojevrsnom maratonskom Grand slamu.

- Kada ovo doživiš, sudjelovanje među više od 50 tisuća natjecatelja iz cijelog svijeta i kada trčiš kroz sve čuvene newyorške četvrti, naravno da dobiješ želju istrčati i preostale velike maratone. Do kraja života vjerujem da će mi se želja i ostvariti - rekao je dr. Čes, koji nam se javio videopozivom iz New Yorka. Bio mu je ovo treći uopće istrčani maraton u životu. Vrijeme od 3:14,15 sati vrlo je dobro za jednog trkača rekreativca. Prema vlastitom priznanju bio je najbrži s naših tzv. balkanskih prostora na New York marathon 2023. Ispred njega bila je jedino jedna Hrvatica koja već godinama živi u New Yorku, a u konkurenciji je bila još jedna Osječanka - Biljana Kumer.

- Start je bio na Staten Islandu, pa sam se na dan utrke morao dići prije svitanja kako bih u pet sati stigao na trajekt do Staten Islanda, što je nekih sat vremena vožnje, a potom sudionike prevoze autobusi. Ja sam s utrkom krenuo oko 9.10 sati, ne mnogo poslije ovih najboljih trkača koji su prvi kretali. Poslije se trči kroz Brooklyn, Queens, Bronx i Manhattan, a cilj je u Central parku. Kroz cijelu rutu, osim publike prate te i nastupi brojnih bendova.

Koliko je Josipovo vrijeme kvalitetno svjedoči da je svoje ime i prezime mogao pronaći i na stranicama New York Timesa. Najpoznatije dnevne novine SAD-a, s jednom od najvećih tiraža u svijetu nakon svakog newyorškog maratona tradicionalno objavljuju imena onih koji su istrčali maraton ispod četiri sata. Osječanin je pronašao i svoje ime i prezime. Na stranicama New york Timesa među onima koji je završio utrku ispod četiri sata bio je i glumac Ashton Kutcher. On je istrčao maraton u vremenu 3:54:01, gotovo 40 minuta sporije od osječkog stomatologa!

Krešimir Lacković
Na prvom maratonu 127 trkača
Sve je počelo davne 1970., kada je Fred Lebow (podrijetlom Rumunj s Transilvanije), uložio 300 dolara u organizaciju prve trke. Nastupilo je 127 trkača, a završilo 55, od čega samo jedna žena. Startnina je iznosila jedan dolar, a današnja startnina iznosi 250. Kasnije se broj natjecatelja iz godine u godinu povećavao, da bi se ove godine na startu pojavilo više od 50.000 trkača. New York ne propuštaju ni najbolji svjetski maratonci, zbog prestiža, ali i bogatog nagradnog fonda.

Možda ste propustili...

USPJEH STUDENTA EKONOMSKOG FAKULTETA

Hanfa nagradila Mateja Vujanića

KONOBARI BEZ NAPOJNICE OTKAD JE UVEDEN EURO

Jesu li mnogi Osječani zaboravili što je to bakšiš?

BESPLATNA EDUKACIJA ZA PODUZETNIKE

Ugodna aroma element uspješnijeg poslovanja

Najčitanije iz rubrike