Sport
AKADEMIJA KRPAN&BABIĆ

Ne želimo dugove i dubioze, pa Gradu vraćamo koncesiju
Objavljeno 26. listopada, 2022.
Objekt i građevine nogometnog igrališta LIO Osijek ponovno prelaze pod okrilje i obvezu Grada Osijeka

U ljeto 2010. godine dva bivša igrača Osijeka i hrvatski nogometni reprezentativci Petar Krpan i Marko Babić u rodni grad donijeli su nešto novo. I veliko. Zarađeni novac na europskim terenima uložili su na rodnoj grudi, od Grada Osijeka uzeli su 20-godišnju koncesiju na teren posrnulog NK LIO i raditi je počela Nogometna akademija Krpan&Babić, koja okuplja mlade igrače.U vremenima kada se iz grada više odlazilo, manje u njega dolazilo, a još manje ulagalo, priča Petra Krpana i Marka Babića bila je prava avangarda. No njih su dvojica s velikim ambicijama krenula u novi projekt, uložili su oko četiri milijuna kuna, naravno, svog novca, a misao vodilja bila je - stvarati vrhunske igrače te na nove generacije Osječana prenositi svoja bogata igračka iskustva. Tereni su sređeni, trenira se ljeti i zimi, Akademija se prostire na oko 12.000 četvornih metara, u međuvremenu je došlo do spajanja s NK Elektrom, za koju igra dio igrača, a dio u NK Hypo-Limač. Treninzi su uvijek dupke puni, slika prema van se činila idilična, no u gradskim kuolarima se već neko vrijeme priča kako ima problema i kako vlasnik sve teže izlazi na kraj s potrebama Akademije. A među vlasnicima više nije Petar Krpan jer je prije otprlike četiri godine zbog angažmana u HNS-u, gdje je danas glavni instruktor, izišao iz cijele priče oko Akademije.

Troškovi održavanja pogona i terena su veliki, plaćanje enormnih cijena energenata postalo je nemoguća misija, pa su Babić i tvrtka Mladost d.o.o (osnivač i vlasnik Akademije) odlučili sklopiti novi ugovor s Gradom, koji je pristao na to, jer je svim stranama jasno da je najvažnije da mladi polaznici Akademije, a njih je 400-tinjak, nastave s nesmetanim radom. Iako je po koncesiji tvrtka Mladost d.o.o imala pravo na korištenje objekta do 2030. godine, on se vraća pod okrilje Športskih objekata, odnosno Grada Osijeka, koji će upravljati nogometmim zdanjem na Jugu. Napominjemo ono najvažnije, Akademija ostaje i radit će na istom mjestu. U službenom glasniku grada Osijeka objavljeno je rješenje o imenovanju Komisije za primopredaju športskog objekta i građevine nogometnog igrališta LIO Osijek.

- Više nismo mogli servisirati taj cijeli pogon, a kako nismo željeli stvarati dugove i ulaziti u dubioze, potražili smo rješenje problema. I u dogovoru s Gradom Osijekom, koji je uvijek bio naš dobar partner, odlučili smo vratiti koncesiju. Stvar je vrlo jednostavna, Akademija Krpan&Babić nastavlja raditi kao i do sada, na istom mjestu s istim trenerima, samo što sad imamo status i obveze kao ostali klubovi u gradu - kaže jedan od osnivača i vlasnik Akademije Marko Babić.

Jasno je što je Babić mislio pod tim "kao ostali klubovi u gradu". Naime, dok gotovo svim klubovima u Osijeku grad plaća dvoranu, režijske troškove, mnogima i trenere, proteklih 12 godina na Akademiji Krpan&Babić situacija je bila drukčija, jer oni su sami sebe financirali, a koliko god polaznika bilo, njihove članarine su nedovoljne da bi cijeli pogon mogao nesmetao živjeti. U najnovijem valu poskupljena energenata vlasnik se našao pred zidom i nogometno zdanje na Jugu ponovno ide u ruke Gradu, ali, kako Babić kaže, "to je samo papirologija, nama je najvažnije da djeca ostaju u trenažnom procesu Akademije i oni neće osjetiti nikakvu promjenu".

- Do sada nismo imali iste uvjete kao ostali klubovi u gradu, a okupljamo daleko najviše djece od svih. Ostalima se sve plaćalo, a mi smo se sami snalazili - dodaje Babić.

Računica je jasna, nisu imali iste uvjete jer su privatna akademija, ali je isto tako važno što su Mladost d.o.o i Grad Osijek našli zajednički jezik, ipak, najvažnije je da Akademija Krpan&Babić i njezin veliki broj polaznika nastave s radom.

Ivana Liović
Bilo je i zvučnijih odlazaka
Imala je Akademija Krpan&Babić nekoliko zvučnih transfera, a nekako najjzvučnije je odjeknuo svojedobni odlazak mladih Marka Hanuljka u Fiorentinu ili Tonija Fruka u belgijski Mouscron, pa poslije također u Fiorentinu. Hrvoje Babec prvo je otišao iz Akademije u belgijski Seraing, pa Metz. Josip Ciprić u Hajduk II, Edi Vinogradac u Lokomotivu, Marin Vratković u Aschheim, Ivan Samardžić u Rotweiss Frankfurt... Ima Akademijinih igrača danas na hrvatskim prvoligaškim, drugoligaškim i trećeligaškim terenima, kao i u klubovima izvan naše države.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana